İngiliz The Economist dergisi bu haftaki sayısında Türkiye'deki terör saldırıları ve demokratik açılım sürecini değerlendirdi. 'Tıkanan açılım' başlıklı makalede, savaşın gölgesinin Kürt nüfusun yoğunlukta olduğu Güneydoğu Anadolu'ya yeniden düştüğü belirtildi.
"PKK militanları 25 yıllık savaşlarını tırmandırırken, son saldırılarda 16 kadar Türk askeri öldürüldü." diyen Economist, Halkalı'daki bombalı saldırıyı da hatırlattı. Dergiye açıklama yapan Amerikalı uzman Henri Barkey ise PKK'nın savaşı güneydoğunun dışına taşıması ilk kez gerçek bir risk." değerlendirmesinde bulundu.
Milliyetçi Hareket Partisi lideri Devlet Bahçeli'nin bölgede olağanüstü hal ilan edilmesini istediğini hatırlatan dergi, saldırılar nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın üzerindeki baskının arttığı yorumunu yaptı. Önceleri 'Kürt açılımı' olarak adlandırılan demokratik açılımların militanların Habur'dan girişleri sırasında yapılan mitinglerin Türkleri hoşnutsuz ettiğini öne süren Economist, Aralık ayında 7 askerin şehit olduğu Reşadiye saldırısıyla açılımın daha da zayıfladığını belirtti.
PKK'nın, hükümetin Kürtler nezdindeki popülaritesini düşürmek için hükümeti eski baskıcı yöntemleri kullanmaya doğru kışkırtmak istediğini savunan Economist, Erdoğan'ın açılımdan taviz verilmeyeceğini, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da olağanüstü hal ilan edilmeyeceğini söylediğini aktardı. Dergi, Mecliste Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılacak değişiklikler hakkındaki görüşmelerin başladığını hatırlattı.
Buna karşın kayıpların arttığına ve gelecek yılki seçimlerin de yaklaştığına dikkat çeken Economist, şu yorumda bulunuyor: "Erdoğan'ın daha fazla taviz vererek milliyetçi öfkeyi karşısına alması pek mümkün görünmüyor. Bunu yapsa bile, PKK çıtayı yükseltecektir, çünkü çözümün taraflarından biri olmak istiyor. Bu oluncaya dek de şiddet olaylarının sona ermesi muhtemel görünmüyor."