Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Deniz Baykal'a gönderdiği mektubu dün yapılan Merkez Yönetim Kurulu'nda görüştüklerini söyledi. Öymen, CHP Genel Başkanı Baykal'ın, 'önümüzdeki günlerde, hafta başında' Başbakan'a cevap vereceğini ifade etti.
Partisinin Bursa il binasında basın toplantısı düzenleyen Öymen, gündemdeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu. Başbakan Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı'na gönderdiği mektubu değerlendiren Öymen, ilk başta 'Kürt açılımı' olarak tanıtılan açılımın, daha sonra 'demokratik açılım' olduğunu, Baykal'a gelen mektupta ise 'Milli Birlik Açılımı' şeklinde adlandırıldığını kaydetti. Hükümetin daha isim konusunda anlaşamadığını savunan Öymen, mektupta açılımın içeriğine de değinilmediğini belirtti.
Öymen, şöyle konuştu: "Sayın Genel Başkan'ımızla görüşmek istediğini söylüyor. Ama kamuoyuna şimdiye kadar söylenenlerin dışında tek bilgi yok, yol haritası yok, proje yok. Biz bunu dünkü Merkez Yönetim Kurulumuzda değerlendirdik. Önümüzdeki günlerde, hafta başında Sayın Genel Başkan'ımız, Sayın Başbakan'a cevabımızı bildirecektir. Ama biliniz ki burada hem bizim tespitlerimiz, eleştirilerimiz hem de CHP'nin düşünceleri yer alacak. Biz zaten 1989'da bir rapor halide yayınlamıştık. CHP hiçbir şey söylemiyor diyenlere inanmayın."
Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanan protokolün, yıllarca sürdürülen devlet politikasını ortadan kaldırdığını savunan Öymen, protokolde Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekileceğine dair en küçük bir işaret olmadığını dile getirdi.
Yukarı Karabağ meselesine de atıf yapılmadığını vurgulayan Öymen, bunun bir ikinci Rogers planı olarak nitelendirebilebileceğini belirterek, şunları söyledi: "1980'lerin başında Yunanistan'ın NATO'ya geri dönmesi için o zaman ki NATO başkomutanı Rogers, o zaman Kenan Evren'e, 'Yunanistan'ın NATO'ya dönmesi için siz koyduğunuz ambargodan vazgeçin, biz Yunanistan'ı ikna ederiz sonra. Sizin görüşleriniz doğrultusunda Ege'deki komuta kontrol konularında' demişti. Türkiye bunu kabul etti, ama malesef Yunanistan sonra ikna edilemedi. Türkiye de tek taraflı taviz vermiş oldu. Şimdi de aynı şey yapılıyor."
Türkiye ile Ermenistan milli takımları arasında oynanacak maçla ilgili de konuşan Öymen, maça Azerbaycan bayraklarının sokulmamasına tepki gösterdi. Yasağı anlayamadıklarını belirten Öymen, "Dünyada patlayıcı yasağı, maytap yasağı, sopa yasağı vesaire falan duyduk, ama bayrak yasağını da bu vesileyle öğrenmiş olduk. Mesela Almanya'da Almanya-Ermenistan maçı olsa ve bize deseler ki maça Türk bayrakları ile gelmeyin. O zaman biz buna ne tepki gösteririz? Şimdi yapılan da budur." diye konuştu.
Öymen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Fransa'ya yaptığı ziyarette de kendisine en düşük seviyede protokol uygulandığını ileri sürdü. Bunu 'utanç verici' olarak değerlendiren Öymen, Fransa'nın, Kanuni'nin birinci Fransuva'ya yazdığı mektubun cevabını vermeye çalıştığını dile getirdi.