Dünya genelinde devlet ve halkların liderliğini yapan 30 İslam alimi, başta Ortadoğu olmak üzere sıkıntılarla boğuşan coğrafyalarda çözüm adına aktif rol oynayan Türkiye'ye ekonomi, turizm ve medya alanında destek çağrısı yaptı. Mısır, Suudi Arabistan ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu ülkelerden alimler, İslam ve Arap dünyasının 'Allah'ın bir lütfu' olarak değerlendirdikleri Türkiye'nin yanında olması gerektiğini bir bildiriyle duyurdu.
Dünyanın dört bir yanında devlet ve halkların liderliğini yapan İslam âlimleri, Türkiye'ye ekonomi, turizm ve medya başta olmak üzere her alanda destek çağrısı yapan bir bildiriye imza attı. Arap ve İslam dünyasına seslenen Suudi Arabistan, Katar, Mısır, İngiltere ve Kuveyt'in de aralarında bulunduğu ülkelerden 30 âlimin yayımladığı bildiride, özellikle Ortadoğu'da yaşanan sıkıntılara kayıtsız kalmayan ve çözüm adına önemli bir rol üstlenen Türkiye için “Allah'ın bir lütfudur” ifadesi kullanıldı.
İslam âlimleri, dünyanın dört bir yanında yaşayan Müslümanların dikkate alması için hazırladıkları bildiride, Türkiye'nin İsrail işgali altındaki Gazze için uluslararası alanda attığı cesur adımlara ve yardım götürme çalışmalarına dikkat çekti. Alimler, Gazze'de yaşanan hukuksuzluğu dile getirirken, “Üzerimizde hem komşuluk hem de din ve soydaşlık gereği ortaklık hakkı bulunan Arap ve Müslüman bir halk, büyük bir suçun
kurbanıydı” diyerek Arap dünyası açısından önemli bir özeleştiri yaptı. İslam âlimleri bildirilerinde, yaşanan sıkıntıya el atan Türkiye için minnet
dolu şu ifadeleri kullandı:
“Allah'ın bir lütfu gereği uygun zamanda Türkiye yetişti, küresel ve bölgesel dengeyi koruyan bir aktör olarak, bölgede arzulanan rolünü yeniden kazanmak, cefakar Filistinli halkımıza insaf edilmesi için çabalamak üzere devreye girdi.”
İslam âlimleri, Gazze'ye insani yardım götürürken İsrail terörüne maruz kalan 'özgürlük filosu', dünyanın dikkatini Gazze'deki ablukaya çekmesi açısından dev bir adım olarak niteledi. Bildiride kanlı baskına uğrayan konvoy için şu cümlelere yer verildi: “Bu uğurda Türk halkı, davanın adilliğine inandığı, İslami bağlarındaki ve Araplara komşuluğundaki derinliği hissettiği için çok değerli şehitler sundu. Bütün dünyanın ülkelerinden asil ve şerefli insanlar da bu kutlu konvoya katılım gösterdi.”
Akdeniz'deki vahşetin ardından yaşanan gelişmelerin İslam ve Arap dünyası açısından Türkiye'nin yanında bulunma zorunluluğu doğurduğunu belirten İslam alimleri, bildiride öncelikle medya desteği çağrısında bulundu. “Türklerin verdiği selama daha da güzeliyle cevap vermek çok önemli” diyen alimler, medya desteğinin gerekliliğini şöyle açıkladı:
“İslam dünyasını, özel olarak da Arap dünyasını Türkiye'deki kardeşlerinin yanında durarak medyatik düzeyde destek vermeye çağırıyoruz. Zira sözün, kendine özgür bir rolü, kapsamı ve yankısı vardır."
"Türkiye'ye gösterilecek tutuma ilişkin Müslüman âlimlerin ve dünya İslam liderlerinin çağrısıdır.
Felaketler, darlıklar ve şiddetli krizler ne zaman çöreklense ferahlık, genişlik ve müjdenin kullarına daha yakın olması Allah'ın lütfundandır. Gazze ambargosu ve ahalisinin işgalin gölgesinde her türlü yaşam gereklerinden mahrum bırakılması, ne insani ölçülerde ne de uluslararası hukukta geçerliliği olmayan bir davranıştır. Bu, Arap ve Müslüman bir halka karşı işlenen bir suçtur.
Küresel ve bölgesel dengede bir ağırlık unsuru olmak üzere bölgede kendisinden beklenen rolü tekrar elde ederek çaresizlik içindeki Filistin halkının haklarını savunmak için Türkiye'nin tam vaktinde gelip durumu sahiplenmesi Allah'ın bir lütfudur.
Türk halkı, şehitler vermiştir. Bu kutlu kafileye dünyanın birçok ülkesinden onurlu ve seçkin insanlar iştirak etmiştir.
Buradan hareketle İslam dünyasına ve de özellikle Arap dünyasına çağrıda bulunuyor, etkin basın desteğiyle Türkiye'deki kardeşlerinin yanında durmalarını talep ediyoruz. Sözün etkin rolü, kamuoyu oluşturma gücü vardır. Dil, kalem, görsel resim, modern elektronik aletler ve hızlı basın teknolojisi ile cihad, meşru bir cihad türüdür. Kamuoyu üzerindeki etkisi de apaçıktır."
İslam alimleri, tatil yapmak isteyen Müslüman ve Araplara Türkiye'ye gitmelerini önerdi. Bildiride “Bizler, çeşitli dünya ülkelerini gezmek ve seyahat etmek, Avrupa, Amerika ve diğer ülkelerdeki turizm açısından cazibe bölgelerine gitmek isteyen ailelere ve kafilelere, yapacakları geziler için Türkiye'ye öncelik vermeleri çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri yer aldı. Türkiye'nin birçok Arap ülkesiyle karşılıklı vizeleri kaldırdığına da dikkat çekilen bildiride, “Eğer kişi seyahate karar vermişse Türkiye, Müslüman ülkeleri Arap turistin kültürel ve ahlaki doğasına daha uygundur ve ön celiklidir” denildi. Bildiride, sorunlu coğrafyada aktif rol üstlenen Türkiye'ye, İslam ve Arap dünyasının ekonomik anlamda destek olabileceği de yer aldı. Arap ülkeleri ile Türkiye arasındaki ortak stratejik ekonomik ortaklığı güçlendirilmesi gerektiğini belirten alimler, “Karşılıklı çıkarları gözetmek; sanayi, mal ve ürün alışverişini artırmak gereklidir. Bizler şirketleri, kurumları ve işadamlarını Türkiye'nin sanayi, inşaat ve diğer alanlarındaki imkânlarından faydalanmaya çağırıyor; yapılan işlerde Türkiye'ye öncelik ve imtiyaz tanınmasını istiyoruz” dedi.
1- Katar, Uluslararası Müslüman Âlimler Birliği Başkanı Şeyh Dr. Yusuf b. Abdullah El Karadavi
2- S. Arabistan, Reform ve İrşad Merkezi Şeyh Prof. Dr. Abdullah b. El Şeyh El Mahfuz b. Beyyeh
3- S. Arabistan, Bugün İslam Grubu'ndan Dr. Selman b. Fahd El Avde
4- Avrupa İslami Organizasyonlar Birliği Başkanı Üstad Şekib b. Mahluf
5- Avrupa İmamlar ve Mürşidler Topluluğu'ndan Dr. Heysem Rahmet
6- Katar Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Avrupa Fetva Araştırma Konseyi Üyesi Dr. Ali Muhyiddin El Kurre Daği
7- Mısır, İslamcı Düşünür Dr. Muhammed Ammara
8- Moritanya, Nevakşot Âlimler Yetiştirme Merkezi'nden Dr. Muhammed El Hasan El Dedo
9- Avrupa Vakfı Genel Müdürü Üstad Ahmet El Ravi
10-Kuveyt, Mesaj Kanadı'ndan Dr. Tarık El Suveydan
11- Birleşik Arap Emirlikleri, Üniversite hocası ve İslamcı Aktivist Dr. Said Harib
12- S. Arabistanİslamiyat Merkezi ve Sitesi'nden Dr. Ali b. Ömer Badahdeh
13- S. Arabistan, Bugün İslam Grubu'ndan Dr. Abdulvahap b. Nasır El Tariri
14- İngiltere Fetva Konseyi'nden Şeyh Salim El Şeyhi
15- İngiltere Müslüman Topluluğu Üstad El Emin Belhac
16- İngiltere, İslamcı Düşünür Şeyh Raşid El Gannuşi
17- Kuveyt, Uluslararası Yardım Teşkilatı Genel Sekreteri Dr. Salim El Şimri
18- Katar, Tarihçi Dr. Ali b. Muhammed El Sallabi
19- İngiltere'de Filistin Forumu Başkanı Dr. Hafız El Keremi
20- Sudan, Uyanış Forumu'ndan Dr. İsam El Beşir
21. Sudan Âlimler Heyeti Başkan Yardımcısı Dr. Abdulhay Yusuf
22- Sudan Âlimler Heyeti Genel Sekreteri Dr. Muhammed Osman Salih
23- Kuveyt, Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Üsame Ahmed Abdurrahim El Kenderi
24- Kuveyt, Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Muhammed b. Faris El Matiran
25- Kuveyt, Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi, Milletvekili Dr. Velid El Tabatabai
26- Bahreyn, Ulusal İslami Kürsü Cemiyeti Genel Sekreteri Dr. Abdullatif b. Ahmed El Şeyh
27- Kuveyt, Hukuk Fakültesi - İslam Hukuku ve Hukuk Metodolojisi Bölüm Başkanı Dr. Enver Şaib Âl-i Abdusselam
28- Kuveyt İslami Cemiyet Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdullatif b. Mahmud El Mahmud
29- Katar, İslamcı düşünür ve aktivist Dr. Muhammed b. Hamid El Ahmeri
30- Katar, Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Tarık b. Muhammed El Tavari