İMKB'nin lokomotifinde spor hisseleri yer alacak

Yener Karadeniz
00:0023/01/2011, Pazar
G: 23/01/2011, Pazar
Yeni Şafak
İMKB'nin lokomotifinde spor hisseleri yer alacak
İMKB'nin lokomotifinde spor hisseleri yer alacak

İMKB piyasa değerinin yüzde 45'e yakınını oluşturan bankacılık hisseleri 1 aydır düşüş trendinde. Piyasa değerleri 8 milyar TL'den fazla düşen sektör endeksinin yerini şimdi spor hisseleri ve GYO'lar almış gibi görünüyor. Son bir ayda spor endeksi yüzde 20'nin üzerinde artış kaydederken, GYO'lar yüzde 18 yükseldi

Merkez Bankası'nın son aylarda aldığı kararlar adeta bankacılık sektörünü vurdu. Faiz indirim kararı ile başlayan, daha sonra munzam karşılık oranları ile devam eden tedbirler sonrası İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) yaklaşık 350 milyar dolarlık piyasa değerinin yüzde 45'e yakınını oluşturan banka hisseleri düşüşe geçti. 2010 Aralık ayından beri sektörün piyasa değeri yüzde 4,1 oranında düştü. Bu düşüş son bir aylık endeksin düşü ile karşılaştırıldığında yaklaşık 40 misli bir fark oluşturuyor.

10 BANKA 8 MİLYAR TL ERİDİ

İMKB'nin en büyük şirketlerini oluşturan bankalar 31 Aralık-22 Ocak tarihleri arasında yaklaşık 8 milyar TL'den fazla değer kaybı yaşadı. Bu bankalar arasında en fazla değer kaybedenler ise Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası oldu. Değer kaybının en büyük nedeni ise Merkez Bankası'nın zorunlu karşılık oranlarında arttırıma gitmesi ve bu kararını sürdürmesi. Zorunlu karşılık oranlarında artış beklentisi, bankaların likiditelerinin azalacağı endişesini de beraberinde getiriyor. Bankacılık endeksinde hafta içi sert satış baskısı devam etti. Haftanın son işlem gününe gelindiğinde ise İMKB yüzde 0,98 artış kaydederken, bankacılık endeksi ise yüzde 2,36 arttı.

YABANCILAR YAVAŞ YAVAŞ KAÇIYOR

Bankacılık hisselerinden bu dönemde en çok yabancı yatırımcılar çıktı. İMKB'nin yaklaşık yüzde 68'ini elinde bulunduran yabancıların bu davranışları ise tedirginliğe yol açıyor. Yabancı yatırımcıların bankacılık sektörü hisselerinden çıkışının esas nedeni bul yılki karlılık beklentilerinin geçmiş yıllara göre daha düşük seviyelerde gerçekleşmesi olarak görülüyor. Banka hisseleri bu satışlara rağmen yabancı yatırımcılar için vazgeçilmez veya olmazsa olmaz gibi görünüyor. Bu ilginin nedeni olarak işlem derinliğinin yüksek ve likit oluşu, ortaklık yapısı, bilanço ve temel verilerinin güçlü olması gibi birçok neden sayılabilir. Endekse banka hisseleri yön verir önemli ölçüde. Sektör hisseleri son haftalardaki değer kaybına rağmen yine de İMKB'nin en değerli sektörü olma özelliğini sürdürüyor.

SIRA SPOR HİSSELERDE

Banka hisseleri düşerken son dönemde değerini en fazla arttıran sektör ise spor oldu. Spor endeksi son bir ayda yüzde 21 oranında değer kazandı. Spor hisseleri 2010'un da şampiyonu aynı zamanda. Yabancı yatırımcıların spor hisselerinde satış yapmasına rağmen endeks hisseleri prim yapmaya devam etti. 2010'da takımların, şampiyonluk iddiaları ve projeleri kadar yapılan TV yayın ihalesinde yayın hakkının çok yüksek fiyatlara satılması değerinin artmasına ciddi katkı yaptı. Yüksek 2010 getirilerinde spor hisselerini tekstil-deri, finansal kiralama, ticaret sektörleri izliyor.


GYO'lar emin adımlarla geliyor

Son 1 ayın verileri incelendiğinde en yüksek değer artışlarından birinin de Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) şirketlerinde gerçekleştiği görülüyor. GYO endeksi 1 Ocak-22 Ocak tarihleri arasında yüzde 18 yükseldi. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı hisseleri son bir ayda piyasa değerini 765 milyon TL'den 886 milyon TL'ye çıkarırken, son 10 yılın en büyük arzlarından biri olan Emlak Konut GYO ise 4 milyar 900 milyon TL olan piyasa değerini 22 gün içinde 1 milyar 500 milyon TL artırarak 6 milyar 999 milyon TL'ye yükseltti.


Birleşmeler uçurdu

Fener Bahçe hissseleri bu ay en fazla değer kazanan hisse oldu. Şirketin gönüllü çağrı yapması sonrası yüzde 55'e yakın değer kazanan hisseler 55 TL'den 71 TL'ye kadar çıktı. 2010'da Galatasaray hisselerinde de aynı sebepten yükselişler kaydedilmişti. Şimdi diğer futbol kulüplerinin de aynı yolu izlemesi bekleniyor.


Son bir ayın şampiyon sektörleri

2011'de son zamanlarda azalsa da yabancı yatırımcıların Türk sermaye piyasalarına ilgisinin sürmesi bekleniyor. Bu açıdan gayrimenkul sektörü, taş-toprak endeksi hisselerinde yükseliş bekleniyor. Bankacılık sektöründe karlılığın 2010 seviyelerinde veya bundan biraz daha düşük olacağı vurgulanırken, son bir ayın verilerine bakıldığında finansal kiralama sektörü hisselerinin yüzde 5,5, kağıt-orman sektörü hisseleri yüzde 5,3, metal eşya makina sektörü yüzde 9,4 ve bilişim sektörü hisseleri ise yüzde 8,4 oranında yükseldiği görülüyor. Bundan sonra sanayi hisseleri ve spor hisselerinde de yükselişin devam edeceği belirtiliyor.