"Bankalar, tüketiciler ve küçük esnafın kanını, iliğini emerek ve bir parazit gibi şişiyor” diyen TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, bu ortak soyguna 'dur' deneceğine alkış tutulduğunu söyledi
Ekonomik krize rağmen bankacılık sektörünün yüksek kâr açıklaması, esnafın ve tüketici örgütlerinin tepkisini çekmeye devam ediyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, bankaların tüketicilerin ve küçük esnafın kanını, iliğini emerek bir parazit gibi şiştiğini söyledi. Çetin, Ekim ayı sonu itibariyle kredi kartı sayısının 43 milyon 950 bin, banka kartı sayısının 63 milyon 760 bin olduğunu belirterek, kredi kartları aidatı nedeniyle bankaların yasadışı olarak 3 milyar 300 milyon lira, banka kartları hesap işletim ücreti nedeniyle de 6 milyar 760 milyon lira soygun yaptıklarını iddia etti.
Bankaların ortak ATM noktası dedikleri ortak “soygun' noktalarındaki aylık kârlarının 100 milyon lira olduğunu belirten Çetin, kart kullanıcısı tüketicilerin Ekim ayında ortalama her on günde bir alışveriş veya nakit çekmek için kart kullandıklarını kaydetti.
Yine bu yılın 10. ayı itibariyle 1 milyon 342 bin 541 adet, 6 milyar 500 milyon liralık senedin protesto olduğunu ifade eden Çetin, aynı dönemde 1 milyon 853 bin 404 çekin karşılıksız çıktığını ve bu çeklere karşılık bankaların ödediği tutarın sıfıra yakın olduğunu belirtti.
Eylül ayı itibariyle de 608 bin kişinin aldığı tüketici kredisini, 1 milyon 288 bin 77 kişinin ise kredi kartı borcunu ödeyemediğine, yaklaşık 2 milyon kişinin iflas ettiğine ve yasal takibe düştüğüne dikkati çeken Çetin, aileleri ile birlikte 10 milyon kişinin borcundan dolayı takipte olduğunu ifade etti.
Mahkeme ve yüksek yargı kararlarına rağmen kredi kartı ve banka işletim ücreti almanın yasa dışı soygun olduğunu ifade ederek, bu soygunu önlemek yerine seyirci kalındığını iddia etti. Çetin, "Çok geç olmadan bu ahlaksız soygunu durdurun' dedi.
Enflasyonun yıllık 5,8 olduğu dönemde kredi kartı faiz oranının yıllık yüzde 40, temerrüt faizi oranının yüzde 48 olduğunu belirten Çetin, "Soygunun asıl tabanı bu utanç verici fahiş faiz oranıdır. Bankalar tüketiciler ve küçük esnafın kanını iliğini emer ve bir parazit gibi şişerken hükümet bu soyguna 'dur' diyeceğine alkış tutmaktadır. Bankalar kriz öncesi dönemine göre yüzde elli daha fazla kâr etmelerinin altında yatan bu gerçeklerdir" dedi. Soygunu önlemekle görevli olanların soygundan kendilerine övünme payı çıkararak alkışladığını belirten Çetin, bankalarla birlikte fakir fukaranın açıkca soyulduğunu öne sürdü.
Konut kredisindeki hayat sigortasına itiraz sonuç verdi. Artık konut kredisi kullanmak isteyenler, sözleşme imzalarken, zorunlu deprem sigortası dışındaki sigortaları yaptırmak zorunda değil. Bursa'da konut kredisi kullanan Tüner Şahin, yasal zorunluluk olmamasına rağmen isteği dışında hayat sigortası yapıldığı iddiasıyla tahsil edilen bedelin iadesi için tüketici sorunları ilçe hakem heyetine başvurdu. Hakem heyeti, tahsil edilen paranın iadesine karar verdi. Kararın Türkiye'de bir ilk olduğunun altını çizen Tüketicileri Koruma Derneği (TÜKDER) Genel Başkanı Fikri Karagöz, bankaların, konut kredisi kullanmak isteyen tüketicilere, hayat sigortasını, yaptırmaları yasal bir zorunlulukmuş gibi sunduklarını ileri sürerek, bu durumdaki tüketicilere başvuru yapmaları çağırısında bulundu.