Selçuk Üniversitesi (SÜ) Halk Oyunları Topluluğu Sorumlusu Kadir Ersan Bilgin, zengin halk oyunları çeşitliliğiyle bilinen Türkiye'de literatüre girmiş 13 bin farklı halk oyunu olduğunu söyledi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Halk Oyunları Topluluğu Sorumlusu Kadir Ersan Bilgin, zengin halk oyunları çeşitliliğiyle bilinen Türkiye'de literatüre girmiş 13 bin farklı halk oyunu olduğunu söyledi.
SÜ Dilek Sabancı Devlet Konservatuvarı'nda da öğretim görevlisi olan Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, SÜ Halk Oyunları Topluluğu'nda çalışmalara katılan yaklaşık bin öğrenci olduğunu, Türkiye'de en fazla öğrenciyle çalışan halk oyunları topluluğu olma özelliğini taşıdıklarını söyledi. En son 2008 yılında Polonya'da 26 ülkenin katılımıyla düzenlenen halk oyunları yarışmasında Türkiye'yi temsil ederek “dünya birincisi” olduklarını anlatan Bilgin, elde ettikleri bu büyük başarının ardından 7 ayrı ülkeden yarışmalar için davet aldıklarını ifade etti.
Ulusal ve uluslar arası yarışmalarda Türkiye'nin çeşitli yörelerinden oyunlar sergilediklerini anlatan Bilgin, talepte bulunan üniversite öğrencilerine bu oyunları öğrettiklerini dile getirdi.
Son bir yıldır halk oyunlarına öğrencilerin ilgisinin artığını dile getiren Bilgin, “Bunda, son dönemde popüler hale gelen Trabzon yöresinde oynanan Kolbastı oyununun rolü büyük. Topluluğumuza başvuran çok sayıda üniversite öğrencisi Kolbastı oynamayı öğrenmek istiyor” dedi. Bilgin, kendilerinin de öğrencileri gruplara ayırarak dans dersleri verdiklerini, çalışmalara başlayan öğrencilerin, örneğin Kolbastı oyununu 1-2 aylık çalışma sonunda öğrenebildiğini ifade etti. Çeşitli yörelere ait halk danslarının zaman zaman ön plana çıktığını anlatan Bilgin, şunları kaydetti:
“Bir dönem Zeybek popüler olmuştu, şimdi de bir Karadeniz oyunu olan Kolbastı revaçta. Trabzon civarında genellikle düğünlerde ve çeşitli eğlencelerde oynanan Kolbastı, Trabzon'da 2007 yılında düzenlenen 1. Karadeniz Oyunları ile daha geniş kitlelere ulaştı. Kolbastı videolarının internet sitelerinde yoğun şekilde izlenmesi ve Trabzonsporlu oyuncuların, galibiyetlerinin ardından saha içinde bu oyunu oynamaları yoğun ilgi gördü ve beğeni topladı. Ancak, Kolbastı binlerce halk oyunumuzdan sadece birisidir. Zengin halk oyunları çeşitliliğiyle bilinen Türkiye'de literatüre girmiş 13 bin farklı halk oyunu var.”
Bilgin, yurt dışında yaptıkları gösterilerde daha çok beğeni toplayacağına inandıkları oyunu en sona bıraktıklarını belirterek, her zaman en sona bıraktıkları oyunun “Aşuk Maşuk” oyunu olduğunu, Silifke ve Mut yöresine ait “bu oyunun Kolbastı”dan sonra popüler olmaya aday bir oyun olduğunu ifade etti.
Aşuk Maşuk'un göbeklerin boyanarak cücelerin taklit edilmesine dayanan bir oyun olduğunu anlatan Bilgin, “Bu oyunun da tıpkı Kolbastı gibi görselliği zengin ve figürleri kıvrak. Türkiye kamuoyu bir süre sonra yeni bir oyunu keşfederse bu oyun bana göre Aşuk Maşuk oyunu olur. Bu geleneksel oyunun daha pratik şekilde hemen her ortamda oynanabilmesi için göbekleri boyamak yerine, vücudu boyanmış gibi gösteren ten rengi tişörtler giyiyoruz” dedi. Pek çok ülkede halk oyunları ve geleneksel giysi çeşitliliğinin çok kısır olduğunu anlatan Bilgin, “Örneğin Avrupa ülkelerinde, koskoca bir ülkede 3-5 çeşit halk oyunu olduğunu görüyoruz. Bizde ise birbirine sınır illerde bile birbirinden çok farklı oyunlar ve geleneksel kıyafetler bulunuyor. Bu durum, Anadolu'nun çok sayıda farklı uygarlığa beşiklik etmesi ve adeta bir kültür mozaiği olmasından kaynaklanıyor” dedi.