Avrupa'nın harcama lüksü kalmadı

00:0027/06/2010, Pazar
G: 27/06/2010, Pazar
Yeni Şafak
Avrupa'nın harcama lüksü kalmadı
Avrupa'nın harcama lüksü kalmadı

Borçla boğuşan ve yavaş yavaş dünyayı saran Avrupa'ya bir kötü açıklama da Komisyon Başkanı'ndan geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Barrosso, Avrupalı ülkelerin para harcama lüksünün kalmadığını bildirdi

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, bütçe açıklarının rekor seviyelere ulaştığı bir dönemde, Avrupalı ülkelerin daha fazla harcama yapma lüksünün kalmadığını söyledi. Barroso aynı zamanda, Avrupa kıtasındaki ekonomik büyümenin tetiklenmesi için ülkelerin mali yapılarını sıkılaştırmalarını sağlayacak önlemlerin gerekli olduğunu da belirtti.

HIZLI HAREKET VAR AMA...

Barrosso ayrıca, 27 ülkenin yer aldığı Avrupa Birliği (AB) genelinde mali sıkılaştırma için farklı önlemlerin alındığına ve halihazırda rekor düzeyde bütçe açıklarına sahip olan ülkelerin daha hızlı bir şekilde hareket ettiğine dikkat çekti.

GÜVEN TAZELENMEZSE BU İŞ OLMAZ

“Yatırımcıların ve tüketicilerin güvenini tazelemeden ekonomik büyümenin tetiklenmeyeceğini” söyleyen Barrosso, Avrupa'nın bu konuda G20 ülkelerine herhangi bir baskı uygulamadığına da dikkat çekti ve “Dünyanın farklı yerlerde şartlar da farklılık gösteriyor” diye konuştu.


Bir gecede değişiklik olmaz

Başkan Barrosso, “Değişikliklerin tek gecede gerçekleşmesini beklemiyoruz ama artık bütçe açıklarının daha da artmasına neden olacak harcamaların yapılmaması gerekiyor” dedi. Barrosso ek olarak, Avrupa'da şu anda uygulanan mali politikanın 2010 süresince devam edeceğini, 2011'de yumuşama olasılığının bulunduğunu da ifade etti ve “Piyasalarda Avrupa'ya yeniden güven tesis etmek için mali sıkılaştırma önlemleri alınıyor” dedi.


ABD reformunda fatura bankalara

ABD Temsilciler Meclisi Finans Hizmetleri Komitesi, gerçekleşmesi planlanan finansal reform kapsamında ülkede varlıkları belirli bir seviyeyi geçen banka ve hedge fonların 19 milyar dolarlık bir vergi yüküyle karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Bu vergi önerisi, aylardır üzerinde çalışılan Wall Street reformunun sonlanmasını bekleyen sektör genelinde büyük bir şaşkınlık yarattı. Öneriye göre, varlıkları 50 milyar doları geçen bankalar ve 10 milyar doları geçen hedge fonlar, varlıklarına göre ayarlanacak bir oranda vergiye tabii tutulacak.