Uşak'ta çiftçilere makina desteği

UŞAK (İHA)
00:0022/10/2007, Pazartesi
G: 22/10/2007, Pazartesi
Yeni Şafak
Uşak'ta çiftçilere makina desteği
Uşak'ta çiftçilere makina desteği

Tarım İl Müdürü Atilla Arslan Uşak'ın ürettiği tarım ürünlerinin başında hububatın yer aldığını belirterek, çiftçilern daha iyi verim almasını sağlamak için Karabasan ve Avgan Belediyelerine bir ton kapasiteli 2 tane selektör makinası verdiklerin söyledi

Uşak Tarım İl Müdürü Atilla Arslan yaptığı açıklamada, çiftçiyi desteklemek amacıyla İl Özel İdaresi'nin katkılarıyla bir ton kapasiteli 2 tane selektör makinası alarak Karabasan ve Avgan Belediye Başkanlıkları'na teslim ettiklerini söyledi.

Uşak'ın ürettiği tarım ürünlerinin başında hububatın yer aldığını hububat üretiminde ise en önemli materyalin kaliteli tohumluk olduğunu söyleyen Atilla Arslan, ilin tarım alanında gelişmesi ve çiftçinin gelir düzeyinin yükseltilmesi için her türlü desteği sağladıklarını belirtti. İl Özel idaresinin maddi destek sağlaması ile aldıkları selektör makinelerini çiftçilere teslim ettiklerini dile getiren Arslan, "Ürettiğimiz ürünler içerisinde 1. sırada yer alan hububatın üretimindeki en önemli materyal kaliteli tohumluktur. Çiftçilerimiz her üretim sezonunda sertifikalı tohumluk kullanamaması neticesinde elindeki mahsulu tohumluk olarak kullanmaktadır. Tarlaya ekim işlemi ne kadar modern makineler ile yapılsa dahi kaliteli tohumluk kullanılmaması istenilen verime ulaşmayı engellemektedir. Bunun nedeni tohumluk içerisindeki kırık, cılız ve yabancı tohum daneleri ile sürme ve rastık hastalıklarına sebep olan mantar sporlarıyla bulaşık danelerin bulunmasıdır" dedi.

Selektör makinelerinin tohum içersindeki yabancı tohum ve maddeleri temizleyerek sınıflandıran ve ilaçlayan tohum temizleme makinesi olduğunu da söyleyen Arslan, "Tarladan veya depodan gelen ürün tohum temizleme ünitesinin deposuna alınır. Elevatörlerle elek üzerine dökülen tohumlar aspiratör yardımıyla toz, sap ve saman gibi materyalden ayrılır. Eleklerden elenerek ayıklanan tohumlar triyörlerden geçirilerek kırık ve farklı çeşit tohumlardan ayrılır. Daha sonra ilaçlama ünitesine alınarak yeknesak olarak ilaçlanır. İlaçlanan tohumlar ekime hazır halde çuvallara doldurulur. Söz konusu makinalar sayesinde sağlıklı ve ilaçlanmış hububat tohumu kullanılarak sürme ve rastık hastalığının sebep olduğu kayıplar ortadan kaldırılmış olacak, tohumluk değeri olmayan kırık ve cılız daneler boşu boşuna tarlaya ekilmek yerine havyan yemi olarak değerlendirilecek ve istenmeyen yabancı otların tohumları ayrılarak tarlaya atılması önlenerek zirai mücadele giderlerinde tasarruf sağlanacaktır" şeklinde açıklama yaptı.