Yasa yürürlükte ilk talep Dağlıca davası

Cihan
00:0010/07/2009, Cuma
G: 10/07/2009, Cuma
Yeni Şafak
Yasa yürürlükte ilk talep Dağlıca davası
Yasa yürürlükte ilk talep Dağlıca davası

Ağır cezalık suç işleyen askerlerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan yasanın yürürlüğe girmesiyle Van Askeri Mahkemesi'nde görülen Dağlıca davasından yargılanan Ramazan Yüce'nin avukatı mahkemeye görevsizlik talebinde bulundu.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, CMK'nın 250. maddesinde belirtilen ağır ceza suçları işleyen askerlerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan yasayı onaylayarak yürürlüğe koymasından sonra, gözler Askeri Mahkeme'de görülen davalara çevrildi. Bunlardan biri de Van Askeri Mahkemesi'nde görülen Dağlıca davası.


Terör örgütü PKK'nın tabur baskınından sonra kaçırıldıktan bir müddet sonra serbest bırakılan 8 asker bu dava kapsamında yargılanıyor. 8 sanık içinden Ramazan Yüce, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardım etme, suç ve suçluyu alenen övme, zincirleme olarak basın yoluyla terör örgütünü propagandasını yapmakla ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyor.

Diğer 7 asker ise emre itaatsizlikle suçlanıyor. Sanık Ramazan Yüce'nin avukatı Dinçel Aslan, Van Askeri Mahkemesi'ne başvurarak müvekkili yönünde görevsizlik talebinde bulundu.

Avukat Aslan, mahkemeye sunduğu dilekçesinde, müvekkili Ramazan Yüce'ye isnat edilen suçların yürürlüğe giren 5918 sayılı kanunla CMK'nın 250. maddesi uyarınca kurulan ağır ceza mahkemelerinin yargı yetkisine girdiğini söyledi. Yasanın, 'yürürlüğe girdiği tarihte devam eden soruşturma ve kovuşturmalara uygulanacağı' hükmünü hatırlatan Avukat Aslan, bu sebeple Ramazan Yüce açısından dosyanın tefrik edilip, görevsizlik kararı verilerek dosyasının yetkili Van Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Hakkâri'nin Yüksekova Dağlıca köyündeki askeri tabura 21 Ekim 2007 gecesi bir grup PKK'lı, baskınla Kuzey Irak'a 8 askeri kaçırdı. Kaçırıldıktan sonra 15 gün sonra serbest bırakılan askerler Türkiye getirilerek Askeri Mahkeme tarafından tutuklandı.

Baskına uğrayan taburun komutanı Yarbay Onur Dirik ve bazı askerler, kaçırılan askerlerden Mardinli Er Ramazan Yüce'nin PKK'yla işbirliği yaptığı, kendisinin önce teslim olduğu, daha sonra diğer askerleri teslim olmak için çağrıda bulunduğu, baskından önce örgüte katılacağı yönünde ifadeler vermişti.

Askeri savcı bu ifadeler doğrultusunda Ramazan Yüce için "Devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardım etmek, suç ve suçluyu alenen övme, zincirleme olarak basın yoluyla terör örgütünü propagandasını yapmakla' suçlamıştı.

Savcı, diğer askerler hakkında emre itaatsizlikten dava açmıştı. Ağır suçlamalara rağmen Ramazan Yüce dahil tüm sanıklar ilk duruşmada tahliye olmuştu.