50 sivil kuruluşu güçlerini Sivil Anayasaya Sivil Destek Platformu adı altında birleştirdi.150 kanaat önderinin de desteğini alan platform, anayasa değişikliği referandumunda 'evet' oyu vereceklerini açıkladı.
Malatya'da bir araya gelen 50 sivil toplum kuruluşu Sivil Anayasaya Sivil Destek Platformu (SASDEP) kurdu. 150 kanaat önderinin de destek verdiği platform, anayasa değişikliği referandumunda 'evet' oyu vereceklerini açıkladı. AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Mehmet Şahin'in çağrısı üzerine bir araya gelen sivil toplum örgütü temsilcileri, bürokratik, askeri ve yargı vesayetinin kaldırılması, özgürlüklerin genişletilmesi, demokratik standartların yükseltilmesi ve milli iradeyi mecrasından çıkartan yapılanmaların ortadan kaldırılması için yeni ve sivil anayasa beklentilerini dile getirdi. Sekretaryasını MEMUR SEN, SADER gibi sivil toplum kuruluşlarının üstlendiği SASDEP, ileri bir tarihte yeniden düzenlenecek bir sempozyumda bir araya gelerek bir bildiri yayınlayacak.
Malatya Milletvekili Mehmet Şahin, Türkiye'nin Anayasa değişikliği referandumu süreci ile çok önemli bir yol ayırımında olduğunu söyledi.
Bürokratik vesayetin, tüm ağırlığı ile ve ideolojik aygıtlarıyla demokratikleşme ve özgürleşmeye karşı iktidarını kaybetmemek üzere direndiğine dikkat çeken Şahin, "Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları, küresel kamuoyunu ve kaynaklarını harekete geçirmekte, uluslar arası bir sivil güç olarak dünyanın dikkatini çekmektedir. Oluşan bu evrensel sivil gücümüz ülkemizin kalkınması için kullanılmalıdır. Demokrasi tarihinde Malatya'nın özel bir yeri var. Darbeciler artık Malatya'yı siyasi provokasyonların laboratuvarı olarak kullanamayacak. 1978'deki Hamit Fendoğlu katliamının, Zirve Yayınevi cinayetinin ve Hrant Dink cinayetinin acısını Malatya bir daha yaşamak istemiyor. Faili meçhul cinayetlere kurban vermemek için Malatya yek vücut olarak sandığa gidecek ve aydınlık Türkiye için 'evet' diyecek." dedi.
2007'deki referandumda Malatya'nın yüzde 89.4 oranında 'Evet' dediğini, 12 Eylül'deki referandumda da aynı kararlılığı göstereceğini ifade etti. Şahin, ülke siyasi tarihinde 5 kez referanduma gidildiğini, Türkiye genelinde 1961'deki halkoylamasında yüzde 61.7, 1982'de yüzde 91.37, 1987'de yüzde 50.1, 1988'de yüzde 35, 2007'de yüzde 69 'evet' oyu çıktığını hatırlatarak, "Bu referandumda Malatya bir rekora imza atacak. 2007 referandumunda Malatya'nın yüzde 89.4'ü "Evet" için mühür bastı. İnşallah bu referandumda birincilik hedefimiz." şeklinde konuştu.