Vali Muammer Türker, Hakkâri'de yükseklikleri 3.bin metrenin üzerinde 32 tane dağ ve bu dağlar arasında kalan derin vadilerde oluşan hava akımlarından yararlanılarak rüzgâr enerjisi santralleri kurulabileceğini söyledi. Türker, ilin her tarafından adeta enerji fışkırdığını ifade etti.
Zap suyu üzerine kurulacak olan barajlar sayesinde Hakkâri'nin ekonomisinin adeta zirveye çıkacağını söyleyen Vali Muammer Türker, gerek zap suyu gerekse zap suyunu besleyen dereler üzerinde HES'ler kurularak elektrik enerjisi üretilebileceğini söyledi.
Vali Türker, bu sayede istihdam sağlanabileceğini ifade ederek Zap Vadisi'nin önemli bir enerji havzasına dönüştürülebileceğini vurguladı. Vali Türker, Yeni Şafak Gazetesi'ne yaptığı açıklamada konunun hem il açısından hem de Türkiye açısından oldukça önem taşıdığına dikkat çekerek şöyle konuştu: 'İlimizin önümüzdeki yıllarda enerji ihtiyacını karşılamak için birçok enerji kaynağı mevcuttur. Bunların en başına Zap nehri ve bu nehri oluşturan kollarına kurulabilecek küçük ya da büyük çaplı hidro elektrik santralleridir. Rüzgârdan kısmen yüksek tepelerde yararlanılabilir ve yer altı kaynaklarından enerji elde edebilmek için de bu kaynakların varlığının araştırılması gerekmektedir'
Hakkâri'de yükseklikleri 3.bin metrenin üzerinde 32 tane dağ ve bu dağlar arasında kalan derin vadilerde oluşan hava akımlarından yararlanılarak rüzgâr enerjisi santralleri kurulabileceğine de dikkat çeken Vali Türker, ilin her tarafından adeta enerji fışkırdığını ifade etti. Hakkari'nin bu konuda bakir bir bölge olduğuna da değinen Türker, rüzgâr enerjisinin üretilmesi ile ilgili fizibilite çalışmalarına biran önce başlanması gerektiğine işaret etti. Hakkâri'de rüzgâr enerji santralleri kurulabilecek bölgeler şunlar: Berçelan yaylası 3000 metre rakımda olup geniş bir havzaya sahip. Aynı şekilde Durankaya geçidi 2900 metre rakımda olup akım hızı yüksek ve istikrarlı saha. Yüksekova - Haruna ve Şemdinli - Şapatan geçitlerinde yaklaşık 2700 - 3500 metre diğer birçok rakımlarda istikrarlı akımlar olup rüzgâr enerjisine uygun durumda.
Maden bakımından Türkiye'nin önemli bölgeleri arasında yer alan Hakkâri'nin enerji hammaddeleri konusunda kendi yakacağının önemli bir kısmını üretebilecek durumda olduğuna dikkat çeken Vali Türker, Çukurca - Şırnak sıra dağlar silsilesinde Şırnak kömürü olarak adlandırılan Asfaltitler mevcut olduğunu belirterek şunları söyledi: 'Bu yatakların değerlendirilmesi durumunda ilimizde de ev yakıtı olarak kullanılan Asfaltitlerin satış fiyatları kısmen düşecek aynı zamanda önemli oranda iş ve istihdam imkanı sağlanmış olacaktır. İlimiz dâhilinde yapılan araştırmalarda; Şemdinli İlçesi Örencik, Samanlı ve Derecik Köyleri civarında zengin krom ve kömür madeni yatakları bulunmaktadır. Yine Hakkari İli Çukurca İlçesi Köprülü, Kavşak, Uzundere, Dedeler ve Zavite Köyleri civarında asfaltit kömürü ve Boğazören köyleri civarında ise maden kömürü, Yüksekova ilçesine bağlı Kışlacık, Kandiltepe, Evliyatepe, Baştazin, Adaklı, Ayır, Kadıköy ve Halkan Köyleri civarında ise çok zengin krom maden yataklarına rastlanılmıştır. Hakkâri'de yer alan diğer madenler şunlar: Kuvars kristalleri, kurşun, kükürt madeni, talk madeni, titanyum madeni, çinko madeni bulunuyor'
Hakkari'nin uzun süren kış mevsimi ve yer yer 2 metreyi bulan kar kalınlığıyla kış sporları için en uygun mekan olduğunu söyleyen Vali Türker, 'Sümbül Dağı'nın eteklerinden fışkıran su kaynakları derin vadiler oluşturarak Zap Nehri'ne iner. Zap suyu ve kolları, rafting için önemli bir potansiyele sahiptir. eşsiz çevre güzelliği ve ulaşım kolaylığı sebebiyle, rafting sporu bu yörede hızla gelişmektedir' dedi.