1861 yılında tahta çıkan Sultan Abdülaziz portre fotoğraflarının çekimine çok önem vermiş. 1865 yılında saray fotoğrafçılığı unvanını alan Abdullah Biraderler, sultanın pek çok fotoğrafını çekmişler.
-Abdülaziz'in aksine İkinci Abdülhamit, dünyada ve kendi coğrafyasında neler olup bittiğini öğrenmek adına ileri gelen devlet adamlarının, saray mensuplarının ve askeri erkanın portrelerini yıllarca özel olarak istetmiş. Buna mukabil kendi fotoğraflarını çektirmekten uzak durmuş. İngiliz fotoğrafçı William Downey ve Abdullah Biraderler tarafından çekilenler, hükümdarlığı sırasında ve hatta hala kullanılmakta olan nadir pozları. 30 yıl boyunca pek çok gazete, dergi ve kartpostalda kullanılan bu portrelere, zaman geçtikçe inandırıcı olması için çeşitli rötuşlar yapılmış, kimi zaman fotoğraflara sakal ilave edilmiş.
-Sultan Vahdettin'in her daim profilden fotoğraf çektirmek gibi bir takıntısı varmış.
-Bugünkü 'fotoğraf sanatçısı' yerine o dönemde 'fotoğraf ressamı' kavramı kullanılıyormuş.
-1900 yılında Boğos Tarkulyan, portre çekerken İkinci Abdülhamit'e “Biraz tebessüm buyurmaz mısınız efendim” ricasına karşılık “Hayır, gayet ciddi olmak gerektir” cevabını almış.
Tüm bu bilgiler Hanedan ve Kamera sergisi kapsamında hazırlanan Hanedan ve Kamera - Osmanlı Sarayından Portreler adlı kitapta mevcut. Yayını ve sergiyi hazırlayan Bahattin Öztuncay, fotoğraflar ise Ömer M. Koç koleksiyonundan. Hanedan fotoğrafları kadar, Osmanlı'daki fotoğrafçılık çalışmaları ve fotoğrafçılık tarihimiz açısından da oldukça önemli bir çalışma. Hanedan üyelerinin fotoğrafları Sadberk Hanım Müzesi'ndeki 24 Nisan'a kadar gezilebilir.
Günün sonunda sandığımızdan
çok daha fazla inciniriz
Başka bir sergi de Frida Kahlo sergisi. Pera Müzesi'ndeki sergi ünlü Meksikalı ressamın ve eşi Diego Rivera'nın eserlerinden oluşuyor. Beklediğim kadar fazla parça yok. Ama yine de Frida'nın iç dünyasını sunan çalışmaları mevcut. Hayatını konu alan filmde “Günün sonunda sandığımızdan çok daha fazla inciniriz” diyordu Frida. Resimlerinde kendini hissettiren bir hüzün bu. Pek çok günün sonunda tahmin ettiğinden çok daha fazla yara almış belli ki. Ünlü ressamı tüm renkleriyle hatta sadece resimleri değil çektirdiği fotoğraflarıyla da görmek isteyenlere duyurulur. Bir de Meksika sanatı ve Frida Kahlo üzerine pek çok yayını bulunan eleştirmen ve psikolog Salomon Grimberg'in bir söyleşisi var bugün saat 14.30'da. Sanatçıyı daha yakından tanımak için iyi bir fırsat.