Dünyayı sarsan mali kriz en zenginler listesinden inmeyen Rus oligarklarının servetini giderek eritiyor. 110 milyarder, servetlerinin yarısını kaybederken 25 Rus devinin Kremlin'den yardım bekledikleri açıklandı
Tüm dünyada yaşanan küresel mali krizden Rusya'nın önde gelen zenginleri de nasibini aldı. Kriz zarfında 110 Rus milyarderin servetlerinin yarısına yakın bir kısmını kaybettiği ifade ediliyor. Son 5 ay içerisinde ülkenin en zengin 25 işadamının serveti 240 milyar dolar erimiş durumda. Hal böyleyken 1990'ların başında Kremlin'e 'yardım ederek' servetlerini elde eden oligarklar, şimdi yardım sırasının Moskova yönetimine geldiğini düşünüyor. Rus piyasalarına 200 milyar yardım sözü veren Kremlin'in ise oligarklar için ne yapacağı henüz netlik kazanmış değil.
Son yıllarda güçlü ruble ve düşük faiz oranları nedeniyle büyümelerini ucuz yabancı kredilerine dayandıran Rus işadamları, günlük mali operas-yonlarını bile kredilerle çevirir duruma gelmişti. Şimdi krizle birlikte krediler suyunu çekince oligarkların şirketleri de kaynaksız kalmış oldu. Merkez Bankası'na göre, yıl sonuna kadar şirketlerin ödemesi gereken dış borç 40 milyarın üzerinde.
Öte yandan Petrolün varilinin 80 doların altına inmesi tedirginliği artırıyor. Roman Abramoviç, Oleg Deripaska gibi onlarca Rus oligarkının sahip olduğu dev Rus şirketlerinin kaybının 230 milyar dolara ulaştığı belirtiliyor. Krizden kazançlı çıkanlar da var. Norilsk Nickel'deki yüzde 25'lik hissesini krizden önce 13 milyar dolara Deripaska'ya satan Mihail Prokhorov en fazla kazançlı çıkanlardan.
Rusya'nın en zenginlerinden Roman Abramoviç'in serveti 23 milyar dolar, 20 milyar dolar kaybetti. Oleg Deripaska 40 milyar dolar, 16 milyar kaybetti. Vladimir Lishin 22.5 milyar dolar, 22 milyar kaybetti. Aleksey Mordaşov 22.1 milyar dolar, 5,3 milyar dolar kaybetti. Aleksander Lebedev 3,1 milyar kaybetti. Vagit Alekperov 13.5 milyar, 7,2 milyar kaybetti. Dmitri Ribo- lovlev 4,1 milyar kaybetti.
Özelleştirilen kaynakları yeniden kazanmak isteyen Kremlin'de yeni bir iktidar savaşı yolda
Siyasi analistler, Kremlin'in mevcut krizde oligarkların para kaybetme durumunu kendi gücünü artırmak için kullanacağını öngörüyor. 1990'larda özelleştirmeyle elinden çıkan kaynakları yeniden kazanma peşinde olan Moskova'nın, oligarkların durumundan faydalanarak devlet sektörünü genişleteceğini tahmin ediliyor. Son 10 yılda petrol gelirlerinden büyük bir kazanç sağlayan Kremlin'in elinde 530 milyar dolara yakın dövüz bulunuyor. Uzmanlar, krizin Kremlin'de yeni bir iktidar savaşı başlatacağından da emin. Or- taya çıkacak sonuç ise bazı oligarkların, selefleri gibi sürgüne gitmesine, hatta tutuklanmasına yol açabilir.