İzmir'de casusluktan yakalanan 3 kişinin askeri bölge bilgi ve krokileri, askeri araç hareketliliği, tatbikatlar gibi konularda topladıkları bilgileri, düşük maddi menfaat karşılığı yabancı bir ülkeye aktardıkları öğrenildi. Zanlıların, sıkça yabancı ülkeye giderek bilgi ve belge aktarımı yaptıkları, gelen talep doğrultusunda bazı bölgeleri ve hareketliliği görüntüledikleri, bilgi değerine göre karşılığında 500-1000 avro arası değişen para aldıkları ileri sürüldü.
İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin operasyonuyla 'maddi menfaat karşılığı yabancı bir ülke adına bilgi topladıkları ve casusluk yaptıkları' iddiasıyla yakalanan 3 kişi, İzmir Adliyesi'ne sevk edildi.
Zanlıların, askeri bölge bilgi ve krokileri, askeri araç hareketliliği, tatbikatlar gibi konularda topladıkları bilgileri, düşük maddi menfaat karşılığı yabancı bir ülkeye aktardıkları ileri sürüldü.
Alınan bilgiye göre, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, casusluk iddiasıyla önceki gün gerçekleştirdiği operasyonda gözaltına alınan tur operatörü N.H. (65), akrabası olan çamaşırhane işletmecisi A.H. (42) ve serbest meslek sahibi İ.Ş'nin (38), sorguları tamamlandı. Zanlıların evlerinde ele geçen askeri bölgelerle ilgili bilgi, görüntü ve fotoğraflar ile yaklaşık 1 yıldır istihbarat birimlerinin takibinde elde edilen veriler üzerine, sorgulamalarında suçlamaları kabul ettikleri öğrenildi.
Zanlıların, Muğla ve İzmir'deki askeri yerleşik bölgeler, askeri araç hareketliliği, plakaları ve seyir güzergahları, bölgedeki askeri limanlara gelen Deniz Kuvvetleri'ne ait gemiler ile Ege Bölgesi'nde TSK'nın gerçekleştirdiği tatbikatlarla ilgili bilgi, görüntü ve fotoğraf temin ettikleri, bu bilgileri maddi menfaat karşılığında yabancı bir ülkenin birimlerine aktardıkları iddia edildi. Birbirlerinden habersiz olarak hareket eden zanlıların, sıkça yabancı ülkeye giderek bilgi ve belge aktarımı yaptıkları, gelen talep doğrultusunda bazı bölgeleri ve hareketliliği görüntüledikleri, bilgi değerine göre karşılığında 500-1000 avro arası değişen para aldıkları ileri sürüldü.
Zanlıların ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda film negatifleri, askeri tesislere ait görüntü ve fotoğraflar, doküman ve krokiler, çok sayıda CD, dizüstü bilgisayar, 4 telsiz, 4 fotoğraf makinesi, 2 video kamera, 11 cep telefonu, 9 sim kart, hafıza kartları, yön gösterme cihazı, ruhsatsız 1 av tüfeği ele geçirildiği bildirildi.
Zanlılardan akraba olan N.H. ile A.H'nin, bilgi aktarımı yaptıkları ülkede yakınlarının yaşadığı da ileri sürüldü.
N.H, A.H. ve İ.Ş, sorgularının tamamlanmasının ardından 'Gizli kalması gereken bilgileri siyasi ve askeri casusluk yaparak yabancı bir ülkeye vermek' suçlamasıyla İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.
Zanlılar, adliye götürülüşleri sırasında, gazetecilerin soruları üzerine iddiaların asılsız olduğunu söyledi.
İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, istihbarat birimlerinin uzun süredir devam ettirdikleri takip sonrası, Başbakanlık, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı'nın bilgisi dahilinde, Muğla Bodrum'da A.H ve N.H'yi ve İzmir'de ise İ.S'yi 'casusluk' yaptıkları iddiasıyla gözaltına almıştı.