Yargıda reform şart

Aa
00:0027/11/2010, samedi
G: 27/11/2010, samedi
Yeni Şafak
Yargıda reform şart
Yargıda reform şart

12 Eylül Anayasa Referandumu ile getirilen Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkının sağlıklı olarak işlemesi için yargıda reformun şart olduğunu söyleyen Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, “Türkiye'de yargı sorunludur ve çok ciddi bir reforma ihtiyacı vardır” dedi. Haşim Kılıç, reform olmadığı sürece AYM'ye yapılacak bireysel başvuruların aynen AİHM'de olduğu gibi katlanarak çoğalacağını belirtti.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, 'Türkiye'de yargı sorunludur ve çok ciddi bir yargı reformuna ihtiyaç vardır” dedi. Kılıç, Anayasa Mahkemesi, Anadolu Üniversitesi (AÜ) ve Türkiye Adalet Akademisi işbirliğiyle düzenlenen 'Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Hakkı' adlı sempozyumun açılışında bir konuşma yaptı. Konuşmasında, 12 Eylül 2010'da yapılan halkoylaması sonucunda hayata geçen anayasa değişiklikleriyle Anayasa Mahkemesi'nde hem yapısal anlamda hem de görev alanı itibariyle önemli değişiklikler olduğunu ifade eden Kılıç, görev itibariyle yapılan değişiklikler içinde en önemlisinin bireysel başvuru konusu olduğunu söyledi.

ALTYAPISI OLUŞTURULMALI

Sağlıklı hukuksal bir altyapı oluşturulmadığı sürece olağanüstü kanun yolunun çok fazla bir fonksiyon icra edemeyeceğini ifade eden Kılıç, şöyle konuştu: 'Bireysel başvuru Türkiye'de ilk defa hayata geçeceği için bunun çok sağlıklı bir hukuksal altyapısının oluşması gerekiyor. Eğer sağlıklı bir hukuksal altyapı oluşturamazsak bu yolun, bu olağanüstü kanun yolunun, çok fazla bir fonksiyon icra edemeyeceği kanaatindeyim.'Kılıç, Türkiye'deki en çok hak ihlallerinin, maalesef yargıya dayalı, yargı kararlarına dayalı hak ihlalleri olduğunu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yapılan başvuruların çok büyük bir bölümünün yargıdan kaynaklanan hak ihlalleri olduğuna dikkati çekerek, konuşmasını şöyle devam etti:

TÜRKİYE'DE YARGI SORUNLU

'Adil yargılama hakkının ihlali sonucunda meydana gelen olumsuzlukların olduğunu görüyoruz. Yılda 3 bin 500-4 bin arasında bir başvurunun AİHM'e yapıldığını düşünürsek bu konuda bireysel başvurunun ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarmış oluruz. AİHM'e gitmeden Türkiye'de de bu hakların ihlali konusunu, daha doğrusu yargı kararlarından doğan ihlallerin bir kez yurt içinde denetiminin sağlanması noktasındaki anlayıştan hareket edilerek bireysel başvuru konusu hayata geçiriliyor. Türkiye'de yargı sorunludur. Bu sorunlarımızı hepimiz biliyoruz ve zaman zaman da dile getiriyoruz. Türkiye'nin çok ciddi bir yargı reformuna ihtiyacı var. Yargı reformunu yapmadığımız sürece bugün Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak bireysel başvurular aynen AİHM'de olduğu gibi katlanarak çoğalmaya devam edecektir. Bu sebeple önceliklebir yargı reformunun acilen yapılması ve hayata geçirilmesi gereği açıktır.”

RAPORU MECLİS'E SUNACAĞIZ

Kılıç, bireysel başvuruyla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi'nin süratli bir çalışma içine girdiğini anlatarak, şunları kaydetti: “AİHM'e, Almanya, İspanya ve Kore Anayasa Mahkemesi'ne gruplar halinde arkadaşlarımız giderek, buradaki uygulamaları olumlu ve olumsuz yönleriyle yakından inceleme fırsatı buldular. Bunları bir rapor haline getirerek Mahkeme Başkanlığı'na sundular. Bugün yapılan sempozyum ile 10 Aralık'ta Anayasa Mahkemesi'nde yapacağımız ikinci sempozyum sonucunda değerli dokümanlar elde edeceğiz. Bunları bir rapor halinde Meclis'e aktaracağız.”.'


Dekan izin vermiş

Sempozyum öncesinde polisin, protesto konusunda üniversitenin güvenlik görevlilerini isim vererek uyardığı ancak öğrencilerin bir dekanın talimatıyla toplantı salonuna alındığı iddia edildi.


Çirkin saldırı

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç konuşma yaparken Öğrenci Kolektifleri Grubu üyesi olan öğrenci D.A, 'istanbul'da arkadaşlarının gözaltına alındığını' iddia ederek bağırmaya başladı. Kılıç konuşmaya devam etmek istedi ancak D.A bağırmayı sürdürünce salondan çıkarıldı. Bu sırada aynı grup üyesi iki öğrenci Kılıç'a çakmak ve yumurta attı. Öğrencilerin attığı çakmak ve yumurta Kılıç'a isabet etmedi. Öğrenciler gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldı. Kılıç “Arkadaşlar keşke daha demokratik olsalardı” diye saldırıya tepki gösterdi.