Son 78 yılın en sıcak gününü yaşayan İstanbul'a su sıkıntısı yaşatmamak için geniş kapsamlı çalışmalar yaptıklarını açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, "Şu anda 12 noktada sondaj çalışmaları ile park ve bahçelerde kuyu açma çalışmalarına başladık. Yeraltı sularından istifade etmek istiyoruz" dedi.
Saraçhane Belediye Sarayı'nda Ekonomik İşbirliği ve Kalkıma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Jose Angel Gurria'yı ağırlayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dün İstanbul'da 43. 5 dereceyle son 78 yılın en sıcak gününü yaşandığını hatırlattı. Sıcaklığın getirdiği bir buharlaşma olduğunu söyleyen Topbaş, "Biz mümkün mertebe park ve bahçelerimizi sulamayı yavaşlattık. Şu anda 12 noktada sondaj çalışmaları ile park ve bahçelerde kuyu açma çalışmalarına başladık. 100'e yakın noktayı tespitettik. Yeraltı sularından istifade etmek istiyoruz" dedi.
Şu anda İstanbul'un barajlarında 317 milyon metreküp su bulunduğunu ve dengeli kullanılırsa yasaklara, suyun kesintilere girmeden Kasım ayına kadar yeteceğini vurgulayan Başkan Topbaş, "Bu su bizi hatta belki daha ileriye götürür. Başka su tedarikleriyle ilgili ciddi çalışmalar da yapıyoruz. Uzun soluklu olarak deniz suyuyla ilgili çalışmalarımız var. Ama daha önce Melen çayının ilk etabını 20 Ekim 2007'de İstanbul'a getiriyoruz. Böylece İstanbul'da kullanılan suyun 3'te biri oranında yeni bir kaynak aktarmış olacağız. Tabi yağmur yağmazsa, mevsimler kötü giderse, iklim değişiklikleri etkisi devam ederse gelecek için endişeli olabiliriz. Bu nedenle Istrancalar'daki 4 dereden daha su getirme çalışmaları yapıyoruz. Melen Çayı'na birkaç seneyi bulacak bir çalışmayla gerekirse baraj yapmak suretiyle daha fazla su tedariki yoluna gidebiliriz" diye konuştu.
"Ancak, artık doğal kaynaklar tükeniyor. Dünya doğal kaynaklarını kaybetme eşiğine geldi. Bu petrolden tutun da doğalgaza kadar, suya kadar her alanda bir daralma görülmekte" diyen Kadir Topbaş, şu anda 6 milyar 200 milyon civarında olan dünya nüfusunun 2050 yılında 9 milyarı geçeceğine dikkat çekti. Bu kadar nüfus artışı ve insanların tahripkar, tasarrufsuz tavrı nedeniyle dünyanın geleceğinin endişe altına olduğunu ifade eden Topbaş, şöyle konuştu:
"İstanbullular'dan arzu ettiğimiz, su kullanımında tüketiminde hassas davranmaları, dikkatli olmaları. Su sarfiyatını mümkün mertebe asgariye indirmelerini arzu ediyoruz. Depoları önermiyoruz. Hem hijyen hem de ekonomik açıdan doğru bir şey değil. Biz de İstanbul'u susuz bırakmayacağız, buna gayret ediyoruz. Ama İstanbul'da bizim uyarılarımıza dikkat ettiği sürece sorun yaşanmayacaktır. İşin kolayı haftada birkaç gün su vermemek yoluna gitmek istemiyoruz. İstanbul'un sonbahar yağışlarını alabileceğinitahmin ediyoruz".
İstanbul'un sera etkisinden kurtulması için KİPTAŞ'ın bundan sonra yapacağı yapıların çatıların bahçe haline getirileceğini hatırlatan Topbaş, konutlarını bu şekilde yapanlara artı imkan getirmek veya vergi yada harçlarını düşürmek için çalışma yaptıklarını söyledi. Kadir Topbaş, "Artık çalışmalarımızı ve davranışlarımızı çevreye göre çevre bilinciyle yapmamız gerekiyor. Herkesin çevreci olduğu yeni bir sürece girilmesi gerekiyor. İstanbul'daki bütün fertlerin de çevre hassasiyetini taşıması gerekiyor"şeklinde konuştu.