İznik'te tarihi koklayın

Dilara Polat
00:0014/08/2010, Cumartesi
G: 13/08/2010, Cuma
Yeni Şafak
İznik'te tarihi koklayın
İznik'te tarihi koklayın

Herkeste hayranlık uyandıran İznik eşine az rastlanan bir antik şehir. Bereketli toprağı, kendine has iklimi, dünyaca ünlü çinileri ve doğal güzelliğiyle birçok insanın ilgi odağı haline gelen İznik, Bursa'nın 85 kilometre kuzey doğusunda

Tatilde her şeyi unutup kafa dinlemeyi isteriz çoğu zaman. Denize girmeyi, güneşlenmeyi, güzel yemekler yemeyi ve eğlenmeyi… Gittiği yerin tarih sahnesinde nelere tanıklık ettiğini düşünen çok kişi yoktur zannediyorum. Ama hem tatil yapıp hem de tarihi öğrenmek gibi bir taşla iki kuş vurmak isteyenlere sesleniyorum. İznik'i es geçmeyin.

NASIL GİDİLİR?

İznik Bursa'ya 85 kilometre uzaklıkta. Eğer İznik'e Yalova istikametinden gelmek isterseniz Bursa karayolunu kullanmalısınız. Orhangazi'ye geldiğinizde şehir merkezindeki ışıklardan sola doğru İznik istikametine doğru sapın. Yaklaşık 42 kilometrelik güzergahı takip ederek yol üzerindeki Boyalıca ve Çakırca köylerini geçtikten sonra İznik'e gelebilirsiniz. Bursa'dan İznik'e gelmek de bir o kadar kolay. Bursa'dan İstanbul istikametine doğru yola çıkıp, otobandan Gemlik ilçesini seçip, buradan yolu takip ederek yaklaşık 5 kilometre sonra Karsak kavşağına varacaksınız. Buradan sağa doğru dönün. Sırasıyla Gölyaka, Sölöz, Narlıca, Göllüce köylerini geçtikten sonra göl kıyısını takip ederek İznik 'e gelebilirsiniz. Bursa santral garajda her yarım saatte bir minibüs, saat başı da otobüslerle de İznik'e gelinebilir.


NERESİ GEZİLİR? İZNİK GÖLÜ

İznik sadece zengin bir tarihe değil aynı zamanda güzel bir doğaya da sahip. İznik Gölü ayrıca görülmeye değer. İstanbul yönünden gelirken Orhangazi'den ayrılıp İznik'e giren yol, gölün kuzey kıyısından zeytinlikler arasından sürüyor. Yolu bir dizi güzel köyü aşıp İznik'e ulaşıyor. Göl kıyısında da piknik alanları, balık lokantaları sıralanıyor. Lokantalarda sazan ve yayın balığı bulunuyor. Bir de iyi bulgur pilavı yapıyorlar. Ülkemizin 5'inci büyük gölü olan İznik Gölü'nün çevresinde tam bir tur atarsanız 85 kilometre tutuyor. “Burası beşinci iklimin yaşandığı yerdir. Suyu ve havası çok güzeldir. Bu gölün çevresinde 45 tane köy vardır ki, bunlar bağlı bahçeli, camili, hamamlı, küçük birer çarşılı mamur köylerdir. Bu gölün suyunda civar ahali çamaşır yıkar. Hiç sabun sürmedikleri halde yine de bembeyaz olur. Bu gölde 70 çeşit balık bulunur.” Bu sözler 1648 yılında İznik'e uğrayan Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde yer alıyor. İznik Gölü Türkiye'nin beşinci büyük gölü. Çevresindeki zeytin ormanlarının altın sarısı müşküle üzüm bağları ve her mevsim binbir çeşit sebze ve meyvenin yetiştiği topraklarının yaşam kaynağı Göl'ün etrafında Türkiye'nin en güzel piknik alanları var.


İZNİK ÇİNİSİ

İznik Osmanlı devrinde büyük çini merkezlerinden biriymiş. Osmanlı devrinden zamanımıza kadar gelen en eski çinileri 1391 tarihinde inşaatı tamamlanan İznik Yeşil Cami minaresinde görmek mümkün. Bu çinilerin renk ve kalite bakımından Selçuklu çinilerine nazaran daha farklı bir işçiliği olduğu söyleniyor. İznik'te ilk medrese olma özelliğini taşıyan Süleyman Paşa Medresesi'nin yeniden dekore edilip bu alanda kullanılmak düşüncesi de İznik çiniciliğinin yeniden doğuşunu müjdeliyor. Bu çiniciliğin eski görkemine kavuşturulması için atılan en büyük adımlardan biri. Ufak bir ayrıntı da İstanbul'daki yapılarda kullanılan çinilerin İznik'te yapıldığını belgeleyen tarihsel veriler olduğu yönünde.


İSTANBUL KAPI

Tarihsel geçmişine baktığımızda İznik yüzyıllar boyu pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde askeri, siyasi, dini, sosyal ve kültürel yaşam biçimlerini yansıtan yoğun faaliyetlerine sahne olan İznik'in İstanbul kapısı da görülmeye değer. İmparator İladrianus zamanında yapılmış ve iç içe üç kapı halinde olan İstanbul Kapı, kente açılan ve değişik mimari parçalarla örülmüş iç kapının iki yanında ilgi çekici. Bu parçaların 8'inci yüzyılda İstanbul'u ve İznik'i zapt etmek için gelen Arap ordularına karşı koyabilmek adına buralara taşındığı tahmin ediliyor.

NE YENİR?

İznik Gölü çevresinde bulunan restoranlarda ıstakoz güveci, sazan balığı çorbası, yayın balığı, şiş veya buğulama, kerevit salatası ve kerevit güveç gibi yemekleri tadabilirsiniz.


NEREDE KALINIR?

İznik'te birkaç otel ve pansiyonun dışında pek fazla otel alternatifiniz yok.


ÇAMLIK MOTEL&RESTAURANT

İznik Gölü'nün hemen kenarında İznik'in doğal güzelliklerinden ve en güzel gün batımlarından birini seyredebileceğiniz Çamlık Motel 150 kişilik restoranıyla mezeleri, meşhur yayın balığı ve İznik zeytinini tadabileceğiniz 24 odalı, göle 10 metre, plaja 100 metre mesafede tarih ve doğanın buluştuğu bir mekan. Göl kıyısındaki mekanın manzarası muhteşem.

Adres: Sahil yolu İznik

Tel: (0224) 757 13 62

www.iznik-camlikmotel.com


SALICI EVİ

Salıcı Evi İznik'e 7 kilometre uzakta, Çamoluk Köyü'nde. Çamlar arasında, göl manzaralı geniş bahçesiyle hizmet veren işletmede iki farklı konaklama imkanınız var. İsterseniz büyük evde, isterseniz ormancı kulübesinde kalabiliyorsunuz. Büyük ev iki yatak odası ve bir salondan oluşuyor. Göle bakan salonda manzaraya karşı şömine başında keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Avcı kulübesi ise iki yataklı şirin kulübelerden oluşuyor. Salıcı'da restoran yok. Evlerin içinde bulunan mutfaklarda kahvaltılık ürünleri bulabilirsiniz. Ancak öğle ve akşam yemeği için yiyeceklerinizi kendiniz alıp yemeklerinizi yapabilirsiniz.

Adres: Çamoluk Köyü, İznik

www.salicievi.com


HAFTAYA YENİDEN İSTANBUL'DAYIZ