Cinemascope Dergisi'nin 17 sırt numaralı Nisan-2008 sayısında, 27'nci İstanbul Uluslararası Altın Lale Film Festivali'nin organizasyon komitesi başkanı Azize Tan ile ülkemizde düzenlenen bu en prestijli sinema etkinliği üzerine yapılmış geniş bir söyleşi yer alıyor. Önceki yıl, eski başkan Hülya Uçansu'nun çeyrek yüzyıllık hâkimiyetinin ardından 26'ncı festivalden itibaren yönetici koltuğuna geçen Tan, Altın Lale'nin 2008 gösterim programını, özel bölümlerini ve film gösterimleri dışındaki diğer etkinliklerini ayrıntılı olarak Cinemascope okurlarıyla paylaşmış.
Derginin ilerleyen sayfalarında ise filmleri festival programında yer alan Türk yönetmenler Reis Çelik, Ümit Ünal, Mehmet Güleryüz ve Mehmet Eryılmaz ile Altın Lale'de gösterime sunulacak yapıtları, yanısıra festivallerin yeni sinemacılar için işlevi, bağımsız sinema ve bu yolda kürek çeken sanatçıların karşılaştıkları çeşitli zorluklara değinilen söyleşiler yer alıyor.
Dergi ekibi, festival programında öne çıkan filmlerden oluşturduğu bir seçkiyle izleyicinin seçimini kolaylaştırmayı amaçlarken, söz konusu yapıtlara ilişkin kısa tanıtım yazıları ve eleştirilere de yer vermiş. Ayrıca, yine aynı kapsamda, festivalin bu yılki programında yer alan “Milos Forman retrospektifi” vesilesiyle, Burcu Sevim'in “Sinematerapi” köşesinde kaleme aldığı “Milos Forman ve delilik” üzerine güzel bir denemeyi de okuyabilirsiniz.
Derginin İstanbul Uluslararası Film Festivali'yle bağlantılı bir başka sayfası ise Nihan Gider'in '68 kuşağının 40'ıncı yılı anısına festivalde yer alan '68 ve Mirası' bölümü belgesellerini, ayrıca NTV Belgesel Kuşağı'nı tanıttığı “Üçüncü Sinema'nın doğuşu” başlıklı yazısı…
Bu yılki festivalde Ekrem Bora ve Ediz Hun ile birlikte “Onur Ödülü” almaya hak kazanan değerli sinema emektarı İzzet Günay ile müzikten tiyatroya, koleksiyonculuktan Yeşilçam'a uzanan zengin bir söyleşi de festival özel dosyasının konu başlıkları arasında yer alıyor.
Bütünüyle 27'nci Altın Lale'ye ayrılmış bu hacimli bölümün dışında, Cinemascope'da yine birbirinden ilginç köşeler var. İdris Akın ve Havva Alkan Bala'nın sinemada mimarî yaklaşımları ele aldıkları “Sinemakoyu”, Yrd. Doç. Dr Sefa Çeliksap'ın yeni etkileşim çağında sinema ve tiyatronun rolünü anlattığı “Sinema ve Tasarım”, bilgilendirici nitelikteki bu köşelerden yalnızca ikisi…
Kısa filme adanmış olan “Uzun Filmin Kısası” başlıklı köşede ise senaryo yazım teknikleri, kısa filmcilere tavsiyeler ve Ankara'dan “Filmizi” kısa film atölye grubuyla yapılmış bir söyleşi yer alıyor.
Derginin gündemi takip eden köşelerinden “Vizyonkritik”te, ülkemizdeki halen gösterimi süren filmlerden “Tanrının Vadisinde” üzerine bir deneme dikkati çekerken, “Vizyon söyleşisi” bölümünde de sinemaseverlerin yakın zamanda gösterime giren Türk filmlerinden “Peri Tozu”nda izleme fırsatı buldukları genç oyuncu Mehmet Ali Nuroğlu ile yapılmış bir söyleşi var.
Derginin kapak fotoğrafı ise UNESCO tarafından Dünya Mevlânâ Yılı olarak ilan edilen 2008'de gerçekleştirilen “Mevlânâ Celaleddin-i Rûmî: Aşkın Dansı” adlı belgesel filmden alınmış. Büyük Türk-İslâm düşünürünün hayatını yenilikçi bir sinema diliyle anlatmayı deneyen bu belgeselin yönetmeni Kürşat Kızbaz ile yapılmış kısa söyleşi ve filmin tanıtımı da “Vizyon” bölümünün başlıkları arasında…
Prof. Dr. Oğuz Akal, Cinemascope'un sürekli köşelerinden olan “Sinema'da Başkaldıranlar” bölümünde bu kez Elia Kazan'ın ünlü “Zapata” filmi üzerine bir incelemesini okurlarıyla paylaşırken, “makale” köşesinde de müteveffa oyuncu-yönetmen Yılmaz Güney'in kısa ama zorlu yolculuğunu anlatan Gürcistan damgalı bir mektup yer alıyor.
Sinema bilginizi geliştirip zenginleştirmek ve “film okumaları” alanında daha derinlemesine deneyim kazanmak için, her ay en az bir sinema dergisini düzenli olarak takip etmeyi unutmayınız.
Cinemascope Dergisi'nin internet edisyonuna ulaşmak için: