Türk-İş'e bağlı sendikaların temsilcileri, Kocatepe Parkı'nda kitlesel basın açıklaması yaptı
Türk-İş'e bağlı sendikaların temsilcileri, TEKEL işçilerinin eylemine destek amacıyla kitlesel basın açıklaması yaptı.
Petrol-İş Sendikası önünde toplanan işçi temsilcileri, Mithatpaşa Paşa Caddesi'nden yürüyerek, Kocatepe Parkı'na geldi.
Burada yapılan basın açıklamasında, 'sadece TEKEL işçilerinin değil, özelleştirmeye, kapatmalara ve işsizleştirmelere muhatap tüm işçilerin huzursuz ve endişeli olduğu' savunuldu.
Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun, bugünü 'TEKEL işçileri ile dayanışma günü' ilan ettiği belirtilen açıklamada, yine alınan karar gereği, sendikaya bağlı işçilerin Türkiye'nin her yerinde bugün bir saat geç işbaşı yaptıkları hatırlatıldı.
Türk-İş'e bağlı sendikaların tüm merkez ve şube yöneticilerinin, 28 Aralık Pazartesi günü, Ankara Güven Park'ta buluşup, TBMM'ye giderek siyasi parti temsilcileriyle görüşecekleri kaydedilen açıklamada, Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun, 30 Aralık Çarşamba günü de toplanarak, daha sonra izlenecek yol haritasını belirleyeceği dile getirildi.
Basın açıklamasının ardından, Türk-İş Genel Merkezi önüne gelen sendika temsilcileri, burada eylemlerini sürdüren TEKEL işçilerine ziyarette bulundu.
Ankara'dan Bitlis'e dönen bir grup TEKEL Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü çalışanı, AK Parti İl Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasını okuyan Tek-Gıda İş Sendikası Bitlis Şubesi Sekreteri Fatih Bayındır, haklarını alana kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.
TEKEL işçilerinin 11 gündür Ankara sokaklarında iş, aş ve ekmek mücadelesi verdiğini belirten Bayındır, şöyle konuştu:
'Bu mücadele sadece TEKEL işçisi için değil, hepimiz için. Yıllardır işçiyi, emekçiyi hor gördüler. 'Sesiniz çıkmasın, ne veriyorsak o kadar yeter' dediler. Biz de artık 'yeter' diyoruz. Özelleştirmelerle fabrikalarımızı kapattılar. İşsiz kalacağımızı, yoksul düşeceğimizi söyledik, bizi dinlemediler. Fabrikalar kapanın elinde kaldı. İşçilerini de 4-C sefaletine sürüklediler. İşsizlik, açlık, yoksulluk kaderimiz değil. Sadaka istemiyoruz. İnsan gibi yaşamak ve emeğimizin hakkını almak istiyoruz.'
Baskıların kendilerini yıldıramayacağını belirten Bayındır, 'Arkadaşlarımız Ankara'da direniyor. Biz de buradan onlara destek veriyoruz. Arkamızda milyonlarca emekçi, emekçi ailesi ve emekçi dostu var. Yalnız değiliz' diye konuştu.
Daha sonra, babası Ankara'daki eylemlere katılan 14 yaşındaki Meryem Dalkıran, TEKEL işçileri için yazdığı yazıyı okudu.
Grup, geniş güvenlik önleminin alındığı basın açıklamasının ardından dağıldı.
Muğla'da Türk-İş, DİSK ve KESK'e bağlı sendikaların temsilcileri ve üyeleri, TEKEL işçilerine destek amacıyla Garaj mevkisinde toplandı.
Buradan ellerindeki pankart ve Türk bayraklarıyla AK Parti Muğla İl Başkanlığı önüne yürüyen gruptakiler, işçileri destekleyen sloganlar atarak yolu ulaşıma kapattı.
Türk-İş Muğla Temsilcisi Süleyman Girgin, TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla toplandıklarını belirtti.
Girgin, 'Bugün emekçilerin Türkiye'nin dört bir yanında verdiği mücadele ekmek mücadelesidir. Yani eve giren paranın, sofraya konan ekmeğin mücadelesidir. Ama ne yazık ki bugünün Türkiye'sinde emekçiler temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, bir işe, gelire sahip olmak için mücadele etmek zorunda' dedi.
Muğla Üniversitesi öğrencilerinin de destek verdiği grup, daha sonra dağıldı.
Öte yandan, polis ekipleri yürüyüş dolayısıyla güvenlik önlemi aldı.
Ordu'da Türk-İş Sendikasına bağlı bir grup, AK Parti İl Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı
Türk-İş Ordu İl Temsilcisi Selim Yöndem, grup adına yaptığı açıklamada, Türkiye'de özelleştirmelerle birlikte sadece TEKEL işçilerinin değil tüm çalışanların huzursuz ve endişeli olduğunu savundu.
Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun bugünü 'TEKEL işçileriyle dayanışma günü' ilan ettiğini hatırlatan Yöndem, şöyle konuştu:
'4 hafta boyunca her cuma günü bu eylemlerimizi tekrarlayacağız. Bizler kamuoyunda 'kiralık işçilik' olarak bilinen ve istihdam bürolarına işçileri kiralama yetkisi veren düzenlemenin, Cumhurbaşkanı tarafından yeniden görüşülmek üzere TBMM'ye gönderilmesine rağmen gündemde tutulmamasını protesto ediyoruz.'
Yöndem, eylemlerinin amacının Hükümete seslerini duyurabilmek olduğunu vurguladı.
Açıklamanın ardından bir süre slogan atan grup, daha sonra dağıldı.