Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, son 150 yıldan bu yana ABD ile Türkiye arasında dostane ilişkilerin sadece siyasi alanda değil, ekonomik ve ticari alanda da artarak devam ettiğini belirterek, 'Siyasi ve askeri alandaki köklü işbirliğimizi, ticari ilişkilerle taçlandırma zamanının da geldiğini düşünüyorum' dedi.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, ABD Ulaştırma Bakanı Ray Lahood ve beraberindeki heyetle görüştü.
Yıldırım, görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, ABD Ulaştırma Bakanı Lahood, ABD Büyükelçisi James Jeffrey ve beraberindeki heyet üyelerini Türkiye'de görmekten ve Bakanlığında ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
Bakan Lahood ile 2008 yılında üst düzey bir bakanlar toplantısında bir araya geldiklerini ve burada hem uluslararası taşıma hem Türkiye-ABD ile çeşitli alanlarda işbirliği konularını görüştüklerini anlatan Yıldırım, Bakan Lahood'un o zaman kendisine Türkiye'ye gelmek ve Yüksek Hızlı Tren çalışmalarını daha yakından görmek istediğini söylediğini belirti.
Yıldırım, 2008-2009 yıllarındaki küresel mali krizin, altyapı yatırımlarının önemini daha da artırdığına değindi.
Son günlerde G-20 kapsamında Toronto'da yapılan toplantıda, büyüme ile bütçe açıklarının kapatılmasında makul bir dengenin kurulmasının bütün katılımcı ülkeler tarafından uzlaşılan tek nokta olduğunu vurgulayan Yıldırım, 'Krizin ilacı, bizim gibi yatırımcı bakanlıklar için krize inat, yatırıma devam etmektir. Ama ekonomiyi yöneten bakanlara göre de krizin ilacı, harcamaları kısmaktır. Birbiriyle çatışan bu iki alanda ortak dengeyi bulmak en doğru çözüm olması gerekir' diye konuştu. Bu açıdan kendisinin ABD ziyaretinde Bakan Lahood'un, ülkenin altyapı yatırımlarına, demiryolları başta olmak üzere çok önemli bir destek kararı aldığını ifade ettiğini anlatan Yıldırım, bunun kendisini çok sevindirdiğini ve heyecanlandığını söyledi. Yıldırım, 'Krizi en önce hisseden ve en ağır şekilde yaşayan ABD'nin yatırımları artırması, benim ülkemde de altyapı yatırımları konusunda daha azimli olmama destek oldu' dedi.
Son 150 yıldan bu yana ABD ile Türkiye arasında dostane ilişkilerin sadece siyasi alanda değil, ekonomik ve ticari alanda da artarak devam ettiğine dikkati çeken Yıldırım, 'Siyasi ve askeri alandaki köklü işbirliğimizi, ticari ilişkilerle taçlandırma zamanının da geldiğini düşünüyorum' diye konuştu.
Yıldırım, Türk Amerikan şirketlerinin gerek ABD'de gerek Türkiye'de gerekse üçüncü ülkelerde altyapı projelerinde birlikte çalışabileceklerini ifade ederek, 'Bunun için her türlü imkanın olduğunu düşünüyorum. Ulaştırma Bakanlığı olarak gerek havacılık konusunda, gerek demiryolları gerekse iletişim konusunda var olan ilişkilerimizi daha da geliştirmeyi hedefliyoruz. Sayın Bakan ve beraberindeki heyet üyelerinin ziyareti, geleceğe yönelik ilişkilerimizde yeni bir dönemin başlatılması için vesile olacaktır' dedi.
ABD Ulaştırma Bakanı Lahood da Türkiye'de olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ziyaretinin İstanbul kısmında tünel projesi hakkında bilgi aldığını ve yerinde değerlendirme yaptığını söyledi.
Söz konusu projenin birçok ülkede daha iyi ulaşım hizmeti için model olabileceğini belirten Lahood, şöyle devam etti:
'İstanbul'dayken aynı zamanda Türk Hava Yolları'nı ziyaret ettim ve başarısından çok etkilendim. Hem bu bölgeye hem ülkeye birinci sınıf hava yolu hizmeti sunuyorlar. Aynı zamanda limanlara gemilerin giriş çıkışlarını yöneten organizasyonunuzu da ziyaret ettik. Çok başarılı bir seyahat ve görüşmeler oldu.
Bu ziyaretin esas amacı, Türkiye'nin elde ettiği deneyimleri öğrenmek ve başlatılan hızlı tren projesindeki deneyim ve bilgilerinizi edinmekti. Bu ilişkiler sayesinde, hem ülkelerimiz arasındaki dostluk artacak hem de ABD ve bu bölgenin insanları da bu hizmetlerden fayda sağlayacaklar.'
Konuşmaların ardından, TÜLOMSAŞ ile General Electric Şirketi arasında stratejik ortaklık çerçevesinde bir süredir yürütülmekte olan çalışmaların bir sonucu olarak, 30 lokomotiflik sipariş kontratı imzalandı.
İmzayı, Türkiye adına Ulaştırma Bakanlığı Genel Müdürlerinden Hayri Avcı, General Electirc Şirketi adına Lorenzo Simonelli imza attı.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım bunun iki ülke arasında somut bir işbirliği olduğunu belirterek, 'Küresel bir ABD şirketinin, Türkiye'de 100 yıllık geçmişi olan ve lokomotif yapan TÜLOMSAŞ ile bir stratejik işbirliği anlaşmasıdır. Bu anlaşmayla birlikte, TÜLOMSAŞ'ta bu lokomotifler imal edilecek ve Avrupa'da, Kafkasya'da, Ortadoğu'da ve Türkiye'de ihtiyacı olanların ihtiyacına cevap verecek. Bu, her iki şirketin müşterek kazanacağı ve bölge ülkelerinin de ihtiyacını karşılayacağı örnek bir projedir. Bundan sonraki projelerde bunu takip edecektir' dedi.
Yıldırım, bu işbirliğinin gerçekleşmesinde büyük katkı sağlayan ABD Büyükelçisi James Jeffrey'e ve Türk yetkililerine de teşekkür etti.
ABD'li Bakan Lahood ise imzalanan kontrattan ötürü her iki tarafı da tebrik ettiğini dile getirerek, 'Bu, ülkelerimiz arasındaki işbirliğinin ne kadar iyi çalışabileceğinin, iyi meyveler vereceğinin klasik bir örneğidir. Hem iş dünyasının hem de hükümetlerin ne kadar iyi bir iş çıkarabileceğinin çok iyi bir göstergesidir' diye konuştu.
Bakan Yıldırım ve ABD'li Bakan Lahood, açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, 'Marmaray Sistemini incelediğini söylediniz, projeyi nasıl buluyorsunuz? Sizce İstanbul'un trafik sorunu çözülebilecek mi?' sorusuna ABD'li Bakan Lahood, 'Bence bu proje bir model haline gelebilir. Ulaşımla ilgili problemleri çözmek için örnek olabilir. Ancak, bugün buraya trafik sorununuzu çözmek için gelmedim' yanıtını verdi.
Bir başka gazetecenin, 'Youtube'un yasaklanmasıyla ilgili değerlendirmeniz nedir?' sorusuna da Lahood, bu konunun kendisinin çalışma alanı içine girmediğini söyledi.
Bakan Yıldırım da konuya ilişkin olarak, 'İletişimden ben sorumluyum ama bu yasağı koyan bağımsız Türk yargısıdır. Yasağı kaldıracak olan da yine bağımsız Türk yargısıdır. Yeter ki bu yasaktan rahatsız olan paylaşım sitesi bir talepte bulunsun' dedi.
'Paylaşım sitesinden yetkiler gelecekti, geldiler mi?' sorusuna da Yıldırım, 'Onlar geliyorlar gidiyorlar' dedi.
'Boğazlardan geçiş güvenliği ile yapılması öngörülen toplantı ile ilgili değerlendirmeniz nedir?' sorusuna da ABD'li Bakan cevap vermedi.
Konuya ilişkin olarak Bakan Yıldırım, ABD'li Bakanı sorunun içeriği hakkında bilgilendirmek istediğini belirtti. Yıldırım, boğazlardan geçişte bir artış olduğunu belirterek, bunun da Meksika'da yaşanan çevre felaketine benzer yaşanması endişesine karşı İstanbul halkının tedirgin olduğu anlatarak, şu açıklamayı yaptı:
'Bunun için Ulaştırma, Çevre ve Enerji Bakanı olarak dün bir toplantı yaptık. Yarın da büyük petrol şirketleri ile bir görüşme yapacağız. Boğazların fiziki kapasitesinin daha fazla geçişe imkan vermediğini, ne kadar tedbir alırsak alalım, potansiyel bir riskin ortadan kaldırılmasının mümkün olamayacağını, bu yüzden de alternatif bir taşıma modellerine petrol şirketlerinin gönüllük esasına dayalı olarak yönlenmesi gerektiğini paylaşacağız' açıklamasında bulundu.
Bakan Yıldırım, ABD'li Bakan Lahood'a çini kahve fincan takımı hediye etti.