Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yılbaşından bu yana 1300 orman yangını çıktığını ve bu yangınlarda 3 bin 800 hektarlık alanın tahrip olduğunu söyledi. Yanan orman alanlarının aynı yıl içinde ağaçlandırıldığını vurgulayan Kahveci, "1 metre alanı bile boş bırakmıyoruz" dedi.
Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Türkiye'de yıl başından bu yana 1300 orman yangınında 3 bin 800 hektar alanın tahrip olduğunu bildirdi.Kastamonu'nun Daday ilçesinde orman köylüleri ve orman teşkilatı çalışanlarıyla bir araya gelen Kahveci, burada gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.Kahveci, son günlerde özellikle Akdeniz ve Ege'de çıkan orman yangınlarının hatırlatılması üzerine, bu ayların yangınların en yoğun yaşanabileceği dönem olduğunu söyledi.
Yaz aylarında özelikle Akdeniz ve Ege'deki ormanları tehdit eden en önemli unsurlardan birinin yangın olduğunu ifade eden Kahveci, 'Yıl başından bu yana 1300 orman yangınında 3 bin 800 hektar orman alanımız tahrip oldu. Tabii yangın konusunda henüz tehlike geçmiş değil. Bizim için eylül ayı da risklidir. Eylülü de az zararla geçirirsek, 2009 yılını en az zararla atlamış oluruz' dedi.
Yanan orman alanlarının aynı yıl içinde ağaçlandırıldığını vurgulayan Kahveci, şöyle devam etti:'Bu konuda kesinlikle taviz vermiyoruz. Bazı sahalarımızı birkaç ay geçmeden, çeşitli ormancılık tekniklerini kullanarak en hızlı şekilde ormanlaştırıyoruz. 1 metre alanı bile boş bırakmıyoruz. Kamuoyunda yanlış anlamalar var. Orman yangınlarının çıktığı alanların turizm bölgelerinde olması nedeniyle vatandaşın kafasında 'Buralar rantçılara verilecek, buralara tatil siteleri, turizm tesisleri yapılacak' gibi yanlış anlama oluyor. Bu kesinlikle doğru değil. Yanan sahaların 1 metresi bile başka amaçla kullanılmıyor, mutlaka ormanlaştırılıyor.'
Türkiye'nin dünyada ormanlaştırma ve orman alanlarını yaygınlaştırma sürecinde önde gelen ülkeler arasında yer aldığını vurgulayan Osman Kahveci, şunları kaydetti:'Dünyada ormanlarda hızlı şekilde yok olma süreci yaşanıyor. Her yıl 13 milyon hektar orman alanı yok oluyor. Bunların içinde Türkiye, orman alanlarını artıran nadir ülkelerden biridir. Bu çerçevede her yıl 400-500 bin hektarlık programla, yılda 400 milyonu bulan tohum ve fidan ekimiyle ormanlaştırma sürecini hızla sürdürüyoruz.'
Osman Kahveci, orman yangınlarında kullanılan helikopter ve uçaklara günde 300 bin dolar, yangın sezonunda ise yaklaşık 20 milyon dolar para harcandığını söyledi.Ormanlardaki atık maddelerden elektrik üretmek için çalışma yaptıklarını bildiren Kahveci, 'Ülkemizin enerji ihtiyacına katkıda bulunacağız. Bu projemizden hem orman köylüsü daha fazla gelir elde edecek hem de ülkemiz kazanacak' dedi.
Ormanları belli bir program dahilinde hem çoğalttıklarını hem de işleterek Türkiye ekonomisine kazandırdıklarını ifade eden Kahveci, 'Kastamonu ormanlarından yaklaşık 110 milyon TL kazanıyoruz. Bu paranın 60 milyon lirasını orman köylüsüne üretim, nakliye gideri olarak ödüyoruz. Kastamonu'da 3-4 büyük ağaç sanayi var, buralarda binlerce işçi çalışıyor, binlerce nakliyeci geçimini ormandan sağlıyor' diye konuştu.