Anayasa Mahkemesinin dün aldığı kararın yankıları devam ediyor. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Onursal Başkanı Aydın Özkul, Anayasa Mahkemesinin aldığı kararla ilgili olarak, “Artık kamuya mal olmuş bir karar, onun hakkında bir şey söylenmez. Herkesin uyması lazım” dedi.
Yargıtay, Danıştay ve Yüksek Hakem Kurulu eski ve mevcut üyelerinden oluşan 64 kişilik heyet ile Erzurum'a gelen Aydın Özkul, burada gazetecilerin Anayasa Mahkemesinin kararıyla ilgili sorusu üzerine, “Konuyla ilgili açıklama yapmak istemiyorum. Artık kamuya mal olmuş bir karar, onun hakkında bir şey söylenmez. Herkesin uyması lazım” diye konuştu.
Öte yandan, bazı sivil toplum kuruluşları da Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin basın açıklaması yaptı.
İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Diyarbakır Şube Başkanı Selahattin Çoban da yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin hukuku ve millet iradesini hiçe saydığını öne sürdü. Mazlumder Bursa Şubesi üyeleri de karara tepki amacıyla Heykel semtindeki Orhangazi Parkı'nda toplanarak basın açıklaması yaptı. Dernek üyeleri açıklamanın ardından dağıldı.
Türk Diyanet Vakıf-Sen Erzincan Temsilcisi Galip Sökmen, yaptığı yazılı açıklamada, Anayasa Mahkemesi kararının kamu vicdanında endişe ve üzüntü ile karşılandığını öne sürdü.
Elazığ Barosu Başkanı Rüstem Kadri Septioğlu yaptığı yazılı açıklamada, kararın yüce mahkemenin menfaatlerine de zarar gelmesine neden olabilecek bir karar olduğunu savundu.
Septioğlu, kararla hak ve özgürlük alanlarının genişletilmesinin ve siyasal sistemin reforme edilmesine yönelik girişimlerin engellendiğini ileri sürdü.
Sivas Baro Başkanı Mustafa Coşkun ise yaptığı yazılı açıklamada, “Anayasa Mahkemesi, kanunların Anayasa'ya uygunluğunun denetlendiği bir yüksek mahkeme olmaktan çıkmış, Anayasa değişikliklerini dahi veto edebilen bir makam haline gelmiştir” dedi.
Anayasa Mahkemesi'nin, bu iptal kararı ve içtihadıyla Anayasa değişikliklerini de esastan inceleyeceğini ilan ettiğini belirten Coşkun, “Anayasa Mahkemesi, kanunların Anayasa'ya uygunluğunun denetlendiği bir yüksek mahkeme olmaktan çıkmış, Anayasa değişikliklerini dahi veto edebilen bir makam haline gelmiştir. Bu haliyle Anayasa Mahkemesi yasama organı olan TBMM'nin üstünde bir kurumdur” iddiasında bulundu.
Bu arada, Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) Diyarbakır Şube üyesi ve vatandaşlardan oluşan bir grup, Anayasa Mahkemesinin kararını protesto etmek amacıyla yürüyüş yaptı. Yenişehir ilçesindeki, Ofis Camisi önünde toplanan bir grup, Sanat sokağından ana caddeye kadar yürüdü.