Özelleştirmenin yıldızı Petkim

Ankara
00:0011/08/2008, Pazartesi
G: 11/08/2008, Pazartesi
Yeni Şafak
Özelleştirmenin yıldızı Petkim
Özelleştirmenin yıldızı Petkim

Kritik seviyelere ulaşan cari açık için de büyük önem taşıyan özelleştirme gelirlerinde, yıl başından bugüne 5,8 milyar dolara ulaşıldı. Gelirin 2 milyar 40 milyon doları Petkim Petrokimya Holding A.Ş'nin blok satışından geldi

Kritik seviyelere ulaşan cari açık için de büyük önem taşıyan özelleştirme gelirlerinde, yılbaşından bugüne 5,8 milyar dolara ulaşıldı.

İhalesi tamamlanmış, henüz devir işlemi yapılmamış özelleştirme işlemlerinden de 4,1 milyar dolar gelir elde edilecek. Özelleştirme işlemlerinde yıl başından bu yana yapılan satış ve devir işlemlerinde blok satış yöntemiyle gerçekleştirilen Petkim Petrokimya Holding A.Ş'nin özelleştirme işleminden, 2 milyar 40 milyon dolar elde edildi.

4'TE BİRİ TESİS SATIŞINDAN

Tesis ve varlık satış veya devrinden toplam 1 milyar 740 milyon dolar gelir tahsil edilirken, bu grupta yer alan Tekel ve Sigara Sanayii İşletmeleri ve Ticareti A.Ş'nin özelleştirme işleminden 1 milyar 720 milyon dolar gelir sağlandı.

Türk Telekomünikasyon'un halka arzından 1 milyar 928 milyon dolar, söz konusu dönemde bedelli devir işlemlerinden de 85,2 milyon dolar gelir elde edildi. Böylece yılbaşından bugüne kadar, satış/devir işlemi tamamlanan uygulamaların toplam bedeli, 5 milyar 793 milyon 551 bin 738 dolar oldu.

İMZA AŞAMASINDAKİLER

İhalesi tamamlanmış onay ve sözleşme imza aşamasındaki kuruluşlar arasında TCDD'ye ait İzmir Limanı (1 milyar 275 milyon dolar), Derince Limanı (195 milyon 250 bin dolar), Bandırma Limanı, Samsun Limanı, Sakarya, Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş , Jeotermal Santrali (510 milyon dolar), Barit Öğütme Tesisi (5 milyon 565 bin dolar) bulunuyor.


Şeker fabrikalarıyla ilgili ciddi kaygılarım var

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, şeker fabrikalarının özelleştirme sürecinin durdurulması gerektiğini savundu. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili ciddi kaygılar taşıdığını anlatan Yetkin, bu fabrikaların özelleştirilmesinin basit bir işlem olmadığını söyledi. Türkiye Şeker Fabrikalarının özelleştirme sürecinde danışman şirket olarak İngiliz şirketinin seçildiğini anlatan Yetkin, söz konusu şirketin şeker kamışı ticareti ile ilgilendiğini kaydetti. Özelleştirme İdaresi Başkanlığının İngiliz şirket yerine bu işte uzman olan bir Türk şirketine danışmanlık görevi vermemesinin nedenini merak ettiğini ifade eden Yetkin, birilerinin bunu kamuoyuna anlatması gerektiğini bildirdi.