Yabancıya stopaj var beyanname yok

Aa
00:0017/02/2010, Çarşamba
G: 16/02/2010, Salı
Yeni Şafak
Yabancıya stopaj var beyanname yok
Yabancıya stopaj var beyanname yok

Anayasa Mahkemesi'nin yabancılara sıfır stopajla ilgili iptal kararından sonra, geçici 67'nci madde yeniden ele alınıyor. Stopaj aynen kalacak ancak yabancı yatırımcının da karşı çıktığı beyanname verilmesi kaldırılacak

Yatırım araçlarında vergileme rejimi değişiyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal gerekçesi doğrultusunda yabancıların yerli yatırımcıyla aynı stopaja tabi tutulması halinde, alım satıma aracılık eden kuruluşlara, yabancılar için de beyanname verme zorunluluğu gelecek. Bankalar ve aracı kurumlar, müşteri bazında takip yapacak, 3 aylık kar-zarar rakamları çıkartacak ve yıllık beyanname vermek durumunda kalacak.

DEĞİŞİMDE SORUN OLUYOR

Ancak gerek bankalar, gerekse diğer aracı kuruluşlar, yatırım araçlarının el değiştirdiğini, bu durumda yabancılarda kimin için beyanname verileceğinin belli olmadığını belirtiyor. iğer yandan Çifte Vergileme Anlaşmalarının da bono, yatırım fonu ve hisse senedine yatırım yapan yabancıların Türkiye'de vergilendirilmesinde sorun çıkaracağı ileri sürülüyor. Yeni düzenleme çalışmaları sırasında yabancıların da yetkililere, 'Menkul kıymetlerde bizden ne kadar vergi alırsanız alın, ister yüzde 1, ister yüzde 10 fark etmiyor. Ancak bizden beyanname almayın' dediği belirtiliyor.

YATIRIM FONUNA YÜZDE 10

Hazine Bonoları, itfa sırasında stopaja tabi tutulacak. Yatırım fonu: A tipi yatırım fonlarında hisse senetleriyle ilgili hükümler uygulanacak. Günümüzde hisse senetlerinde stopaj oranı sıfır. Yatırım fonlarında ise yüzde 10. Burada bir denge kurulabilir ve A tipi fonlar ve hisse senetleri için yeni bir düzenlemeye gidilebilir. Diğer yatırım fonları: Bunlarda Hazine Bonolarına paralel bir değerlendirme yapılacak. A tipi yatırım fonları hisse senetleriyle, bono ağırlıklı fonlar ise bonolarla aynı rejime tabi olacak.'


Zaten (!) bonoda olan mevduat kaçarmış

Bankalar Birliği'nin, yeni vergileme rejiminde Hazine Bonolarında sıfır stopaja yer verilmesi halinde, bunun mevduattan kaçışa neden olacağı endişesini taşıdığı ve şu ekonomi yönetimine şu görüşleri ilettiği belirtildi: 'Sektöre (kredi musluklarını açın) deniliyor. Ama bu ortamda kısa vadeli mevduat bankaları zorluyor. Mevduattan da yüzde 15 stopaj alınıyor. Hazine bonosunda yüzde 10'un altındaki her stopaj oranı da mevduatta çözülmeye neden olur.' Ancak şu da var ki, bu mevduat zaten hazine bonosunda toparlanıyor.