MB: Enflasyona zamların ve ÖTV'nin etkisi 1 puan

Haber Merkezi
00:005/12/2007, Çarşamba
G: 4/12/2007, Salı
Yeni Şafak
MB: Enflasyona zamların ve ÖTV'nin etkisi 1 puan
MB: Enflasyona zamların ve ÖTV'nin etkisi 1 puan

Kasım ayı enflasyonunu değerlendiren Merkez Bankası, ÖTV artışları ve sudaki zammın fiyat artışlarını 1 puan etkilediğini belirtti. MB, enflasyondaki düşüşün yeniden başlayacağını da kaydetti

Merkez Bankası, elektrik ve doğal gaz gibi kalemlerdeki olası fiyat ayarlamaları ve gıda fiyatlarına ilişkin belirsizliklerin kısa vadede risk oluştursa da orta vadede enflasyonun yeniden düşüş eğilimine gireceğinin tahmin edildiğini bildirdi. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, 'Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri' değerlendirildi. Açıklamada, Kasım ayında tüketici fiyatlarının belirgin yükselişin etkisiyle yüzde 1,95 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 8,40 olarak gerçekleştiği hatırlatıldı.

YILLIK ENFLASYONU ETKİLEDİ

Açıklamaya göre, Kasım ayında akaryakıt ve tütün ürünlerindeki ÖTV artışı ile su fiyatlarında gözlenen yükselişler, enflasyonu yaklaşık 1 puan artırdı ve yıllık enflasyonun yükselmesine neden oldu. Gıda ürünlerinde kuraklık kaynaklı fiyat gelişmelerinin işlenmiş gıda ve yemek hizmetleri grubu fiyatlarına yansımasıyla hizmetler endeksi yıllık artış oranının yükseldiği belirtilen açıklamada, gıda fiyatlarının etkilediği kalemler hariç tutulduğunda enflasyonun olumsuz bir görünüm sergilemediğinin görüldüğü ifade edildi. Açıklamada Kasım ayında mal grubu fiyatları yüzde 2,46, hizmet grubu fiyatları ise yüzde 0,54 oranında arttığı belirtilirken, yıllık enflasyonun, mal grubunda yüzde 8,26'ya, hizmet grubunda ise yüzde 8,75'e ulaştığı vurgulandı.

İLAÇTA DÜŞÜŞ ETKİLİ OLACAK

Dayanıklı mal grubu (altın hariç) fiyatları yükselse de, grup fiyatlarındaki azalış eğiliminin Kasım ayında da sürdüğünü belirten Merkez Bankası, otomobil fiyatlarının yüzde 0,80 oranında düştüğünü, elektrikli ve elektriksiz aletlerin fiyatlarındaki gerilemenin ise yüzde 0,31 olduğunu kaydetti.

Merkez Bankası açıklamasında ayrıca, son dönemde YTL'nin güçlenmesine paralel olarak gerileyen ilaç fiyatlarının, enerji ve işlenmemiş gıda dışı mal grubu fiyat artışını sınırladığına işaret edildi. İlaç fiyatlarındaki azalışın etkisinin Aralık'ta gözleneceği de belirtildi.


Fiyat artışlarında çift hane endişesi

Tüketici fiyatlarında (TÜFE) Ekim ve Kasım aylarında geçen yılın aynı dönemine göre daha fazla çıkan enflasyon rakamları fiyat artışlarındaki düşüş trendini tersine çevirdi. Kasım sonu itibariyle yüzde 8.40'a ulaşan yıllık enflasyonda, yüzde 4 olan 2007 hedefine göre yüzde 100'den fazla, yüzde 6 olan belirsizlik aralığı üst sınırına göre de yüzde 50'ye yakın sapma yaşandı. Temmuz'da yüzde 7'nin altına inen, ancak Ağustos'la birlikte yeniden yükselişe geçen yıllık enflasyon oranı Eylül sonunda

yüzde 7.12 düzeyinde bulunuyordu. Enflasyon izleyen iki ayda ise ciddi boyutta ivme kazandı. Ekim 2006'da yüzde 1.27 olan aylık TÜFE artışının bu yıl aynı ayda yüzde 1.81 çıkması sonucu Ekim sonunda yıllık enflasyon yüzde 7.70'e yükseldi. 2006 Kasım sonunda yüzde 1.29 olan aylık TÜFE artışının bu yıl Kasım'da yüzde 1.95 çıkması da yıllık enflasyonu yüzde 8.40'a kadar çıkardı. 2007 yılı TÜFE artış oranının tek hanede kalabilmesi için Aralık ayındaki aylık oranın yüzde 1.69'u geçmemesi gerekiyor.