Çağlayan yükseltilsin

Salih Köprülü
00:0028/12/2008, Pazar
G: 28/12/2008, Pazar
Yeni Şafak
Çağlayan yükseltilsin
Çağlayan yükseltilsin

Engebeli araziden dolayı su kaynaklarını yeterli şekilde kullanamayan Bozkır yöresi halkı, Çağlayan Göleti'nin 38 metreye yükseltilmesini istediler.

Konya'nın Bozkır ilçesinde yöre halkı, engebeli araziden dolayı su kaynaklarını yeterli şekilde kullanamıyor. Su sorununu çözmek isteyen köylüler, yetkililerden bu soruna el atarak, kendilerine yardım etmelerini istiyorlar. Devlete gerekli başvuruları yaptıklarını belirten köylüler, devletten ise gerekli çözüm yolunu bir türlü alamadıklarını söylüyorlar.

Yöre halkı adına bilgi veren emekli öğretmen Mehmet Apa, Devlet Su İşleri'nin (DSİ) Çağlayan Kasabası arazilerinin sulanması amacı ile kurduğu Çağlayan Göleti'ni, 28 metreye kadar yükseltme kararı aldığını belirtti. Ama bu çalışmanın kendilerine fayda sağlamayacağını, göletin 38 metreye yükseltilmesi halinde yöre halkının tarım alanlarını rahat bir şekilde sulayacağını ifade etti. Mehmet Apa, D.S.İ'nin yaptığı çalışmanın yeterli olmadığına dikkat çekerek, Bozkır halkının bu göletin yükseltilmesinden başka şansı olmadığını da söyledi.


YETKİLİLERDEN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ

Çağlayan Göleti'nin yükseltilmesi ile devletinde karlı çıkacağını belirten Mehmet Apa, "Göletin 10 metre yükseltilmesi ile kapasitesi yaklaşık beş kat artacaktır. Çağlayan Göleti, 15 milyon metre küp su topladığı zaman çevredeki iklimi ve yağışı da etkileyecektir, bu da ormanların, bitkilerin gelişmesine vesile olacaktır. Dolayısıyla bölge için çok önemli olan hayvancılığın gelişmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda gölet de yapılacak balıkçılıkla en az 40-50 aile geçimi sağlayacak, ülke ekonomisine ve insanların sağlıklı beslenmesine katkıda bulunacaktır" diye konuştu.

Çağlayan Göleti'nin şu andaki kapasitesinin 3 milyon 528 bin metreküp olduğunu ancak, göletin 28 metreden 38 metreye çıkarılması halinde toplanacak suyun 13 milyon metreküpe çıkacağını iddia eden yöre halkı ise, bu sayede büyük bir alanı sulama imkânı bulacaklarını dile getirdiler. Bu kaynağın ise Sarıot Gölünde mevcut olduğunu söyleyen yöre halkı, yetkililerin burada gerekli araştırmaları yaparak sorunlarına çözüm üretmelerini istediler.


10 METRE YÜKSEKLİK YETECEK

Köylüler, Sarıot Gölünde kış aylarında biriken suların bir kısmının arazinin engebeli yapısından dolayı Akdenize aktığını, suyun değerlendirilmesi ve yöre halkına faydalı olması için Sarıot Gölü'nden Çağlayan göletine yeterli miktarda suyun alınması gerektiğinin altını çizdiler. Köylüler, DSİ'nin Çağlayan Göleti'ni 10-12 metre yükseltmesi halinde, Bozkır İlçe Merkezi olmak üzere Çağlayan, Akçapınar, Karaardıç, Sazlı, Sobran, Bozdam, Fart , Pınarcık, Bahatlar ve Meyre köylerinin arazisini hiçbir enerji harcamadan sulayacağını vurguladılar.

DSİ'nin ise kendilerine, Çağlayan Göleti'nin 10 metre yükseltilmesi halinde, göletin baraj statüsüne geleceğini söylediğini iddia eden yöre halkı, amaçlarının su gitmeyen alanları suyla kavuşturarak, bölgeyi kalkındırmak olduğuna dikkat çektiler. Ayrıca yöre halkı, Çağlayan Göleti'ne uygulanacak proje ile Bozkır halkının geleceğinin kurtulacağını ve toprak veriminin artacağını vurgulayarak, Akdeniz'e boşa akan sularında değerlendirilebileceğini söylediler.