Kötü davranan polise asla acımayız

Aa
00:001/07/2010, Perşembe
G: 1/07/2010, Perşembe
Yeni Şafak
Kötü davranan polise asla acımayız
Kötü davranan polise asla acımayız

Polis Akademisi 65. Dönem Yemin ve Diploma Töreni'nde konuşan İçişleri Bakanı Atalay, “Bugün, vatandaşımız polis merkezlerinde insanca muamele görüyor. Korkutma, sindirme yok, işkence ve kötü muamele yok. Bunu yapana asla acımayız” dedi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 'Bugün, vatandaşımız polis merkezlerinde insanca muamele görüyor. Korkutma, sindirme yok, işkence ve kötü muamele yok. Bunu yapana asla acımayız' dedi.

Gölbaşı'ndaki Polis Akademisi Kampüsü'nde gerçekleştirilen, Polis Akademisi 65. Dönem Yemin ve Diploma Töreni'nde konuşan Bakan Atalay, akademiden bu yıl 265 Türk, 47 yabancı uyruklu öğrencinin komiser yardımcısı olarak mesleğe başlayacağını, mezun olan gençlerin polis teşkilatına yeni güç kazandıracağını belirtti.

Atalay, 1937 yılında kurulan Polis Akademisi'nin köklü ve kalitesini hızla artıran, güvenlik konusunda düşünce ve strateji üreten bir eğitim kurumu olduğunu ifade etti.

'Polis Akademisi'yle birlikte, Gölbaşı'ndaki akademi kampüsünde bir Güvenlik Üniversitesi kurulması konusunda çalışma yürütüyoruz' diyen Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Polis Akademisi'nin sadece personel yetiştiren değil, güvenlik konusunda daha fazla araştırmalar yapan, görüş üreten, bilimsel çalışmalar yapan, aynı zamanda uluslararası alanda kendisini ispatlayan bir kurum olmasını istiyoruz. Bugün bir Güvenlik Bilimleri Fakültemiz var. Fakültemizin yanında enstitümüz var, polis meslek yüksek okullarımız var. Bütün bu fakülte ve yüksek okullarıyla akademimizi üniversiteye kavuşturmamız, bu kurumumuzu daha da prestijli bir hale getirecektir.

Son 2 yıl içinde polis meslek yüksek okulumuzda, enstitümüzde, polis akademimizde çok büyük değişiklikler gördüm. Biz bunları yaşıyoruz. Akademinin fiziki yapılanması, akademisyenlerin sayı olarak biraz daha artması, akademimizdeki müfredatın değişmesi... Bütün bu konularda başarılı çalışmalarından dolayı akademi yönetimine teşekkür ediyorum. Çalışmalarında başarılar diliyorum. Bugün burası güvenlik alanında bilimsel çalışmalar yapan, güvenlik stratejileri üreten modern bir üniversite haline gelmektedir. Biz bakanlık olarak, hükümet olarak polis akademisini ve polis eğitimini çok önemsiyoruz. Her şeyiyle mükemmel, tam donanımlı bir eğitim öğretim kurumu olsun diye elimizden gelen fedakarlığı gösteriyoruz ve göstereceğiz. Yeniden yapılanmayı sağlıklı bir şekilde yürütebilmek için buranın yerleşim planını çıkarmakla işe başladık. Yeni yapılanmalar yapıyoruz. Kampüs çerçeve düzenleme projesi halen devam ediyor. Akademinin yurt ihtiyacı giderek daha da tamamlanıyor. Akademimiz artık daha iyi şartlarda eğitim veren araştırma yapan bir konuma kavuşuyor.'

Bakan Atalay, bütün bu çalışmaları, akademiyi güvenlik bilimleri alanında daha saygın bir üniversite haline getirmek için yaptıklarını kaydederek, Polis Akademisi'nin üniversite statüsüne kavuşturulmasıyla bütün polis eğitimlerinin de tek elden koordine edilme imkanı bulunacağını dile getirdi.

Polis teşkilatı içindeki personelin eğitim kalitesinin yükseltilmesi amacıyla da polislerin yüzde 50'sinin meslek içi eğitimden geçirildiğini anlatan Atalay, akademinin üniversite olmasıyla bu eğitim faaliyetlerinin de üniversite tarafından yürütüleceğini söyledi.

Atalay, bakanlık olarak önemli çalışmaların hepsinde Polis Akademisi akademisyenlerinin katkısını almaya çalıştıklarını, bakanlığın çalışmaları ve planladıkları üniversitenin kurulması sürecinde de akademisyenlerden daha fazla katkı beklediklerini ifade etti.


-'İŞKENCE YAPANA ACIMAYIZ'-

Atalay, polisin, vatandaşın ülkenin her köşesinde korkusuzca yaşamasını sağlamakla görevli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Bu görevimizi polis olarak iyi yapmamız lazım. Aksi takdirde varlık nedenimiz sorgulanır hale gelir. Biz de bakanlık olarak polisin görevlerini iyi şekilde yapması için çaba sarf ediyoruz. Güvenlik hizmetlerinde vatandaş memnuniyetinin sağlanması için uğraşıyoruz. Hamdolsun bunu da büyük oranda sağladık. Son kamuoyu araştırma sonuçları vatandaşımızın asayiş hizmetlerinden ve polisimizden memnun olduğunu gösteriyor. Son yaptırdığımız araştırmalarda polis teşkilatı kurumsal bazda ülkemizin en güvenilen kurumu durumunda. Vatandaşlarımız polisten giderek daha fazla memnun oluyor.

İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Akademi olarak polisimizin standardının yükseltilmesinden, vatandaşla ilişkilerinin daha iyi hale gelmesinden, polisimizin vatandaşımıza daha fazla güven vermesinden memnuniyet duyuyoruz.'

Bakan Atalay, geçmişte karakolların vatandaşın en çok şikayet ettiği, 'içine girmeye korktuğu' yerler olduğunu, ancak son eğitim çalışmaları sayesinde polisin vatandaşla artık daha yakın ilişki kurmaya başladığını söyledi.

Atalay, 'Bugün, vatandaşımız polis merkezlerinde insanca muamele görüyor. Korkutma, sindirme yok. İşkence ve kötü muamele yok. Bunu yapana asla acımayız' dedi.

Son yıllarda işkence ve kötü muamele konularında açılan dava sayısının da hızla azaldığını belirten Atalay, son 6 ayda işkence ve kötü muameleyle ilgili herhangi bir dava açılmadığını bildirdi.

Atalay, gerçekleştirdikleri eğitim faaliyetleriyle polis teşkilatında bir zihniyet değişikliği yaşandığını ifade etti.

Polis teşkilatının standardının yükseltilmesi kapsamında gerçekleştirilen meslek içi eğitim faaliyetlerinin yanı sıra teşkilatta üniversite mezunlarının sayısının da hızla arttığını anlatan Atalay, yakın zamanda 10 bin üniversite mezunu polis daha alacaklarını söyledi.


-BAŞ POLİS UYGULAMASI-

Bakan Atalay, polis teşkilatının yüzde 90'ının rütbesiz polis olarak işe başladığını ve görev yaptığı 30 yılı bu şekilde tamamladığını belirterek, son yasal düzenlemelerle artık rütbesiz polisler için 'Başpolislik' ve 'Kıdemli Başpolislik' uygulamasına başlayacaklarını anlattı.

Konuşmasında genç komiser yardımcılarına da seslenen Atalay, genç mezunların polis etik kurallarına dikkat etmeleri, özgürlük ve güvenlik dengesini korumaları ve vatandaşın huzuru için çaba harcamaları gerektiğini vurguladı.

Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal da polis teşkilatının son yıllarda hızla kendini yenileme çabası içine girdiğini, vatandaşlara daha iyi hizmet vermeye çalıştığını söyledi.

Genç mezunların da vatandaşın can, mal ve namusunun korunması konusunda, Atatürk ilkeleri ışığında, insan hak ve özgürlerini gözeterek, hukuk çerçevesinde hizmet verecek şekilde yetiştirildiklerine işaret eden Köksal, akademi mezunlarından eğitim hayatları boyunca öğrendiklerini titizlikle uygulamalarını istedi.

Konuşmaların ardından dereceye girenlere diplomaları İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil tarafından verildi.

Polis Bandosu ve polis köpeklerinin gösterilerinin ardından, yemin eden ve tören geçişi yapan mezunlar, yürüyüşlerinin sonunda mezuniyet sevincini şapkalarını havaya fırlatarak ve birbirlerine sarılarak yaşadı. Tören geçişi sırasında özel hareket polisleri de helikopterle genç mezunlara eşlik etti.

Törene, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler ile İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş de katıldı.