11 yıldır yanan 100 şiddetindeki acı

Aa
00:0018/08/2010, Çarşamba
G: 17/08/2010, Salı
Yeni Şafak
11 yıldır yanan 100 şiddetindeki acı
11 yıldır yanan 100 şiddetindeki acı

17 Ağustos Marmara depreminde enkaz altında kalarak hayatlarını kaybedenler, onların anısına dikilen anıt önünde düzenlenen törenlerle yad edildi.

Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde hayatını kaybedenler, Yalova'da düzenlenen törenle anıldı. 11 sene önce meydana gelen depremde resmi rakamlara göre 2 bin 504 kişinin hayatını kaybettiği Yalova'da, vatandaşlar felaketin yıl dönümünde Deprem Anıtı'nda toplandı. Depremde hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu beton bloklara çiçek bırakarak dua eden vatandaşlar, deprem döneminde çekilmiş fotoğraflardan oluşan sergiyi de gezdi. Gece boyunca binlerce Yalovalı Deprem Anıtı'nı ziyaret ederken, İl Müftülüğü ve Yalova Belediyesi de anma töreni düzenlendi. Vatandaşlara helva dağıtılırken, ölenler için Kur'an-ı Kerim, ilahiler ve kasideler okundu.

DAYANIŞMA VE KARDEŞLİK GÜNÜ OLSUN

Sakarya'da da Büyükşehir Kent Konseyi öncülüğünde Kent Meydanı'nda “17 Ağustos 1999'u Unutmadık” sloganıyla düzenlenen etkinlik, saat 00.30'da şair Mustafa Emircan'ın “Gözlerimde Kuru Bir Ayaz” şiirinin okunmasıyla başladı. Deprem öncesi ve sırasında alınması gereken önlemlerin yer aldığı slayt gösterisinin ardından Sakarya Büyükşehir Kent Konseyi'nin deprem konusunda hazırladığı bildiri okundu. Bildiride, “17 Ağustos 'Kardeşlik ve Dayanışma Günü' ve haftanın da 'Deprem Haftası' ilan edilmesini öneriyoruz” ifadesi yer aldı. Etkinlik saat 03.02'de yapılan saygı duruşuyla sona erdi.


Unutmadık yürüyüşü

Kocaeli'nin İzmit İlçesi'nde 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 11. yıl dönümü nedeniyle yürüyüş düzenlendi. Merkez Bankası Kocaeli Şubesi önünde toplanan, aralarında Kocaeli Depremzedeler Derneği ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyelerinin de bulunduğu grup, meşalelerle Yürüyüş Yolu güzergahını kullanarak Anıtpark'a yürüdü. Yürüyüş sırasında “Deprem öldürmez, ihmal öldürür', “İzmit uyuma, depremi unutturma' şeklinde slogan atan gruptakilere, zaman zaman yoldan geçen araçlar da kornalarıyla eşlik etti.


17 Ağustos özel notu

Google, 17 Ağustos depreminin yıl dönümü için ana sayfasına özel bir not koydu. Google ana sayfasına karanfilin yanına “Marmara Depremi'nde hayatını kaybedenleri saygıyla anıyoruz” yazdı.


A'dan Z'ye yapılandık

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, depremden çok ciddi dersler çıkardıklarını, kurumu A'dan Z'ye yeniden yapılandırdıklarını bildirdi. Küçükali, hedeflerinin 2015'te Türkiye'yi, dünyanın en büyük afet operasyon ve lojistik merkezi yapmak olduğunu belirtti.


Gelinen nokta yeterli değil

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, büyük çapta can ve mal kaybına yol açan Marmara depreminin üzerinden 11 yıl geçse de Türkiye'nin bu felaketi hiçbir zaman unutmadığını ifade etti. Gül yayımladığı mesajda, “Geçen yıllar içinde depreme hazırlık kapsamında yürütülen ciddi çalışmalara rağmen katedilen yolun yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğinden yola çıkarak eksiklerimizi hızla tamamlamak durumundayız” ifadelerine yer verdi.


Evden ilk çıkış

Depremde omuriliği zedelendiği için 11 yıldır yatağa mahkum yaşam mücadelesi veren Şükran Salas da deprem sergisi için evinden ilk kez çıktı. Bir süre sergiyi gezen Salas, depremzedelerle lunaparkı gezdi.