Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun Türkiye ziyareti yurt dışında da yankı buldu.
İngiliz Financial Times, “Barroso Türkiye'yi reform temposunu hızlandırmaya çağırdı” başlığını kullandığı haberinde, Komisyon Başkanı'nın “Türkiye'de son dönemde en tartışmalı gelişmelerden biri” olan AKP'yi kapatma davası konusunda ise “ihtiyatlı” konuştuğunu belirtti.
Jose Manuel Barroso'nun açıklamalarını BBC de değerlendirirken, Barroso'nun Türkiye ile yürütülen üyelik müzakerelerinin tam üyelik ile sonuçlanacağını garanti edemeyeceklerini söylediğine işaret etti. BBC, Barroso'nun, sivil-asker ilişkileri, kültürel haklar, kadın ve çocuk hakları gibi alanlarda daha fazla gelişmeye ihtiyaç duyulduğunu söylediğini de belirtti.
İspanya'nın en büyük gazetesi El Pais de, “Ziyaretin temeli İslami olan bir Hükümet ile devletin laik unsurları arasındaki konfrontasyonun Türkiye'deki istikrarı ciddi bir biçimde tehdit ettiği bir dönemde yapılıyor” yorumunu yaptı. Gazete, Barroso'nun ifade özgürlüğünün önemini vurgularken Leyla Zana'nın 2 yıl hapis cezasına çarptırıldığına da dikkat çekti.
Amerika'nın Sesi (VOA) ise, Avrupa Komisyonu Başkanı'nın Türkiye'nin AB üyeliğinin “militan İslam'a güçlü bir alternatif” sağlayacağını söylediğini belirtirken, Barroso'nun TBMM'ye, üyeliğin otomatik olmadığını söylediğine de dikkat çekti.
Fransız Le Monde gazetesi, Barroso'nun Ankara'da “Türkiye'nin AB üyesi olmadan önce daha katetmesi gereken uzun bir yol olduğu” mesajını verdiğini belirterek, müzakerelerin başladığı 2005 yılından bu yana sadece 35 başlıktan sadece 6'sının açıldığına dikkat çekti.
“AB Türkiye'ye, iktidardaki partinin yargılanması üyelik başvurusuna zarar verebileceği uyarısı yapıyor” yorumunu yapan Washington Times ise, AB tarafından yapılan açıklamaların ilişkileri olumsuz etkilediğini öne sürdü. Gazete, diplomatik kaynaklara dayanarak Türkiye'de, Avrupa'nın davaya tepkilerine giderek artan bir ilgisizlik göründüğünü yazdı.