Avrupa'da 91 bankaya uygulanan stres testinden sadece 7 bankanın geçememesi piyasaya güveni tazeledi. Beklentilerin üstünde gelen rakamlar ABD borsalarına bahar havası yaşatırken, sonuçların bugün de diğer ülke borsalarına yansıması bekleniyor
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Avrupa Banka Denetimcileri Komitesi (CEBS) Avrupa'daki 91 bankadan sadece 7'sinin uygulanan stres testlerinde başarısız olduğunu açıkladı. Beklentilerin 10 olduğu piyasada gelen rakamların bahar havasının yaşanmasını sağlayacağı belirtiliyor. Testten İspanya'dan 5, Almanya ve Yunanistan'dan ise birer banka geçemedi. Avrupa Birliği'nin, ardı kesilmeyen spekülasyonların önüne geçmek ve piyasalardaki güveni arttırmak için devreye sokma kararı aldığı banka stres testlerinin sonuçları yatırımcı tarafında da rahat bir nefes alınmasını sağladı.
AB liderlerini ve ekonomi çevrelerini rahatlatan diğer bir gelişme ise bölgedeki diğer ülke bankalarının tümünün testlerden geçmesi oldu. Son dönemde krizin pençesine düşeceği yönünde yoğun spekülasyon yapılan Portekiz'de, teste giren 4 bankanın 4'ü de başarılı oldu. Test sonuçlarının açıklanmasının ardından AB Komisyonu, CEBS ve Avrupa Merkez Bankası tarafından yapılan ortak açıklamada, “Test sonuçları, AB bankacılık sektörünün olumsuz makroekonomik ve mali şoklara karşı genel direncini teyit ediyor ve piyasa güvenini oluşturma yönünde önemli bir adım” denildi.
ABD'de de geçtiğimiz sene krizde devasa zararlar açıklayan ve kamu kaynaklarıyla kurtarılan bankalardan 19'una stres testi uygulanmıştı. Ülkenin en büyük bankalarından Bank of America dahil, başarısız not alan 10 bankanın 74,6 milyar dolar ilave sermayeye ihtiyaç duyduğu ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine sermaye arttırımına giden bankalar mali piyasalarda güvenin yeniden kazanılmasına yardımcı olmuştu. ABD'li Goldman Sachs ise sonuçların açıklanmasından önce yayımladığı araştırmada, 91 bankanın 10'unun stres testinde başarısız olmasını beklediğini belirtmişti.
Testi geçemeyen 5 İspanyol bankasının nispeten küçük çaplı olduğu ve 1,8 milyar avro sermaye desteğine ihtiyaç duydukları açıklandı. Yeniden yapılanması gerekecek olan Alman Hypo ve Yunan Ate'ye devlet tarafından el konulmuştu. 7 banka için gereken 3,5 milyar avro sermaye desteği, analistlerin 24 ile 90 milyar avro arasında değişen tahminlerinin çok altında kaldı.
Avrupa borsalarının kapanışının ardından açıklanan stres testi sonucunu ABD borsaları olumlu karşıladı. Haftanın son işlem gününe yatay seyirde başlayan ABD borsaları beklenenden iyi gelen stres testinin açıklanmasının ardından artıya geçti. Bu artışın bugün de devam etmesi beklenirken, düğer ülke borsalarının da bu gelişme ile yükselişe geçmesi bekleniyor.
ABD borsaları, Avrupa bankalarının krizlere karşı dayanıklılıklarını ölçen stres testi sonuçlarının açıklanmasının ardından yüzde 1 yükseldi. Ama testler sonucunda Avrupa bankalarının 1 trilyon dolara yakın varlık kaybına uğradıkları görülürken, bu durumun ülkeleri iki yıldan fazla sürecek bir durgunluğa itebileceği de belirtiliyor. Ayrıca bu ülkeler ödeme güçlükleri sebebiyle yüksek faizlerle karşı karşıya kalabilir. İlk saatli bomba konumundaki ülkenin İtalya olduğu belirtiliyor. İtalya'da kayıt dışı ekonominin devasa boyutlara ulaştığı, vergi gelirlerinin düşmesi karşısında gayri safi yurtiçi hasıla borç oranının yüzde 115 seviyesine kadar yükselerek alarm verdiği ifade ediliyor.
Bugüne kadar rutin olarak düzenlenen ancak sonuçları kamuoyuyla paylaşılmayan stres testlerinde, 7 bankanın beklenen performansı gösterememesi, “muhtemel bir kriz ve ekonomide küçülme durumunda kendi imkanlarıyla ayakta kalacak kadar dirençli olmayacağı ve kaynaklarında açık olacağı” anlamına geliyor. Avrupa Banka Denetimcileri Komitesi'nin verilerine göre, muhtemel bir kriz durumunda bu 7 bankanın kaynak bağlamında karşı karşıya kalacağı açık 3,5 milyar avro hesaplandı. Bu anlamda en zorlanacak ülke 5 banka ile İspanya olacakken, ülkedeki bankaların “cajas” olarak adlandırılan küçük boyutlu ve mahalli nitelikli bankalar olması sayının yüksek olmasının yarattığı olumsuz tesiri azaltan bir hava oluşturuyor. ABD'de geçen sene uygulanan testte ülkenin en büyük bankalarından biri olan Bank of America dahil başarısız not alan 10 bankanın 74,6 milyar dolar ilave sermayeye ihtiyaç duyduğu ortaya çıkmıştı.