Adalet Bakanı Sadullah Ergin, hâkim ve savcılar için yeni bir birlik kurmayı hedeflediklerini söyledi. Bu meslek kurulunu "Türkiye Hâkimler ve Savcılar Birliği" adı altında teşekkül ettirmeyi düşündüklerini ifade eden Ergin, hâkim ve savcı sayısının yetersizliğinden yakındı. Yeni ceza infaz kurumlarının inşasının büyük bir zorunluluk olduğunu, bunun için de tüm ağır ceza merkezlerinde adli tıp birimleri açılmasını hedeflediklerini kaydetti.
Bakan Ergin, Bakanlığı'nın 2010 yılı bütçesini Plan ve Bütçe Komisyonu'na sundu. Ergin, 'Yargı Reformu Strateji Belgesi' konusunda komisyona bilgi verdi. Belgenin hazırlanışı sırasında katılımcılığa büyük önem verildiğini ifade eden Ergin, bunun için hemen her kesimden görüş alındığını anlattı. Ergin, taslağın Bakanlar Kurulu'nda görüşülerek son halinin verildiğini kaydetti. Adalet Bakanı, yargı bağımsızlığının güçlendirilmesi, yargının tarafsızlığının geliştirilmesi, verimlilik ve etkinlik ile yargıya güvenin artırılması, adalete erişimin kolaylaştırılması, ceza infaz sisteminin geliştirilmesinin amaçlandığını aktardı.
Reform stratejisinin kamuoyunda yoğun olarak Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısı nedeniyle tartışıldığına işaret eden Ergin, söz konusu düzenleme ile bu yapının geniş tabanlı ve temsiliyet esasına göre oluşturulacağı ifade etti.
Bakan Ergin, Yargıtay ve Danıştay'ın, genel kurullarınca seçilen üyeleri aracılığıyla HSYK'da temsil edileceğini, birinci sınıf hâkim ve savcıların etkili bir şekilde temsilinin sağlanacağını dile getirdi. Ergin, HSYK'nın 2 veya 3 daire şeklinde yapılandırılacağını, HSYK kararlarına karşı etkili başvuru yolu getirileceğini, HSYK'nın müstakil binası olması ve bağımsız bütçe kullanmasının sağlanacağını açıkladı.
Hedeflerin gerçekleşmesi halinde Türkiye'de yargı bağımsızlığının daha da güçleneceğini belirten Adalet Bakanı, 'HSYK'nın sekreterya hizmetlerinin Kurul bünyesinde gerçekleştirilmesi, bağımsız bütçeye sahip olması, yargı teşkilatının denetimine dair işlemlerin Kurul tarafından yapılması bu alanda azımsanmayacak bir öneme sahiptir. Hepimizin bildiği gibi bu faaliyetler şu anki düzenlemede Bakanlığımız tarafından yerine getirilmektedir. Oysaki öngördüğümüz eylemleri gerçekleştirdiğimizde Adalet Bakanlığı'nın önemli yetkilerini devredeceği açıktır. Bu durum da çalışmalarımızın günlük kaygılarla değil, yargının geleceğini planlayacak ve kişiye bağlı olmaktan kurtaracak şekilde yaptığımızı göstermektedir.' şeklinde konuştu.