Muhtarların sorunların dinleyen Van Valisi Münir Karaloğlu, bu yıl yasak olan yayla ve meraların kullanıma açılacağını söyledi. KÖYDES ile köylere çok iyi yatırım yapıldığını belirten Karaloğlu, bölgenin sorunlarının eğitimle çözüleceğine de dikkat çekti
Van Valisi Münir Karaloğlu, yasak olan yayla ve meraların tamamının açılacağını belirterek, Van da hiçbir yasak bölgenin kalmayacağını söyledi.Türkiye Muhtarlar Derneği Çaldıran Şube Başkanı Adem Çınarbay'ın başkanlığında 25 köy muhtarı Van Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaret ederek, köylerinde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Vali Ali Paşa Salonu'nda muhtarlarla bir araya gelen ve yaklaşık 2 saat süren toplantıda söz alan dernek başkanı Çınarbay, rapor haline getirdiği sorunları sözlü olarak Vali Karaloğlu'na iletti.
Çınarbay, Çaldıran ilçesinin Erciş'ten sonra Van'ın ikinci büyük ilçesi olduğunu belirterek, özelikle kırsal kesimde düşük voltajdan kaynaklı elektronik cihazların birçoğunun çalışamaz durumda olduğunu aktardı. Havadan gelen enerji nakil hatlarının 1990'dan önce değiştiğini kayıpların da bundan kaynaklandığını kaydeden Çınarbay, TEDAŞ'ın taahhüt etmiş olduğu 220 voltun verilmediğini ileri sürdü.
Bu yıl yasak olan tüm yayla ve meraların kullanıma açılacağını kaydeden Karaloğlu "Van da hiçbir yasak bölge kalmayacak. Köy, mezra ve yaylalar dahil olmak üzere vatandaşın girmesi yasak denilen bütün yerleri bu yıl vatandaşın hizmetine açacağız. Yerleşim yerlerinin altyapı sorunlarını da vatandaşlar orada kalacaklar ise bize müracaat etmeleri halinde çözeceğiz" dedi.
İnsan yaşamının devam ettiği sürece problemlerin bitmeyeceğini ifade eden Karaloğlu, hükümetin son 7 yıl içerisinde köylere KÖYDES kapsamında önemli yatırımlar yaptığını söyledi. Karaloğlu "Bunların daha iyisi de yapılacak. Ama bunların yapılması imkan dahilindedir. 80-90 yıllık birikmiş sorunları 5 yılda çözemeyiz. Bunları sıraya koyarak, önceliklerine göre çözmeye devam edeceğiz. Dün YİBO yoktu onu istiyorduk, YİBO yapıldı. Şimdi 8 yıllık okulun olması için talepte bulunuyoruz. Bunlar doğal şeyler. Kırsalda özellikle kız çocuklarının okula devam etmeleri için de YİBO'lara sahip çıkılmasını istiyoruz" dedi.
Köylerde devletin temsilcisinin muhtarlar olduğunu anımsatan Karaloğlu, "Muhtarlar köydeki benim elim, kolum, gözüm her şeyim sizsiziniz. Sizler köyde devleti temsil ediyorsunuz. Siz orada elektriğin kaçağının üzerine gitmezseniz, onu takip etmezseniz ondan sonra şikayet hakkınızda olmaz. İşbirliği yaparak problemleri çözmemiz lazım. Biz köydeki elektriğinde, suyunda, yolun da, eğitiminde sağlığında problemlerini çözeriz. Ama elektrik kaçağı da yüzde 67'lerde olduğu sürece de çözülmez. Bunu yüzde 30'lara indirdiğimiz de bu sorunların çözüleceğine inanıyorum" dedi. Vali Karaloğlu, dernek başkanı Çınarbay ve diğer muhtarları tek tek dinleyerek, sorunların takibi için not aldı. İlçe Kaymakamı Armağan Önal'ın da ilerleyen dakikalarda katıldığı toplantıda Karaloğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı İzettin Polat, Karayolları 11. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu ve Çaldıran Belediye Başkanı Ferman Yıldırımı da telefonla arayarak, muhtarların dile getirdiği sorunları iletti