Üniversiteye girişte meslek liseli öğrencilerin önündeki en büyük engel katsayı uygulamasının kaldırılması meslek liselerinde sevinçle karşı- landı. Öğrenciler, "Artık önümüz açıldı" dedi.
YÖK'ün ÖSS'deki katsayı uygulamasını kaldırması, meslek lisesi öğrencileri tarafından sevinçle karşılandı. YÖK Genel Kurul toplantısında 2010 yılından itibaren uygulamaya konulacak iki aşamalı sistem, öğrenciler tarafından da olumlu karşılandı. Yeni sistemin kendileri için büyük avantaj oluşturduğunu belirten Haydarpaşa Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, artık istedikleri bölümlere girebileceklerini belirtti. Katsayı uygulamasının yıllardır haksızlığa neden olduğunu ifade eden öğrencilerden Kadir Sekmen, "Şimdi istediğimiz bölüme girme şansımız oldu. En azından mühendislikleri seçebileceğiz. Ben 'Havacılık ve Uzay' bölümünü seçmek istiyorum. Daha önce bunu yapma şansım yoktu" diyerek duygularını dile getirdi.
Vahdettin Kaan Sefalı ise. katsayının kalkmasıyla birlikte 2 yıllık üniversiteye geçişin de kaldırıldığını söyledi. Sefalı, "Katsayının kaldırılması iyi oldu. Ancak 2 yıllığa geçişin de kaldırılması işimizi biraz zorlaştıracak. 4 yıllık üniversitelere girmek için daha fazla çalışacağız. Marmara Üniversitesi Elektronik Bölümü'nü seçmek istiyorum" diye konuştu.
"Artık önümüz açıldı" diyen Haydarpaşa Teknik Lisesi son sınıf öğrencisi Oğuzhan Altın da, "Katsayımız düşük olduğu için şansımız yoktu. Yeni uygulama bizim için daha iyi oldu. Teknik lise olduğumuz için bölüm dersleri ve normal desleri de görüyorduk" dedi. Beyoğlu Endüstri Meslek Lisesi Elektrik-Elektronik Bölümü mezunu Emre Ogüç ise, "Önceden Anadolu, fen ve düz lise mezunu öğrenciler rahatlıkla 4 yıllık üniversitelere yerleştirilirken, biz istediğimiz bölümü tercih edemiyorduk. Şimdi ise aynı üniversiteleri rahatlıkla tercih edebileceğiz. Şimdi ise ÖSS'ye hazırlanıp aynı bölümün 4 yıllık fakülte eğitimini almak için çalışacağım" şeklinde konuştu.
10 yıl sonra meslek liselilerin üniversiteye girişteki katsayı mağduriyetini kaldıran YÖK üyelerine vatandaşlardan tebrik ve teşekkür telefonları yağdı. Özellikle meslek lisesi mezunu olan vatandaşlar, başta YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan olmak üzere YÖK Genel Kurulu üyelerini tebrik etmek için sıraya girdi. Önceki gün 10 yıllık katsayı mağduriyetini sonlandıran kararı alan YÖK üyelerine meslek lisesi öğretmen, öğrenci ve velilerinden yoğun bir şekilde tebrik telefonları gelirken YÖK Bilgi Edinme Birimi de tebriklerden nasibini aldı. YÖK Bilgi Edinme Birimi'ne yüzlerce teşekkür ve tebrik iletisi geldiği öğrenildi. YÖK'e gelen telefon ve e-postalar arasında olumsuz hiçbir tepki olmaması ise dikkat çekti.
Demokratik Üniversite Platformu Başkanı Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu, YÖK'ün aldığı katsayı kararını "çok doğru ancak gecikmiş bir karar olarak" nitelendirdi. Hatipoğlu, "10 yıllık mağdurlar var. Bu 10 yıllık mağdurlar AİHM'e kadar gidebilir. 1998'e kadar olan normal düzenleme geri geldi ama bu arada yükseköğretimden mahrum kalan yüzbinlerce gencimizi bir inat uğruna, 28 Şubat'ın ideolojik takıntılarının uğruna mağdur ettik. Katsayı adaletsizliği ile geçen bu 10 yıl Türk yükseköğretim sisteminin kara lekesidir" dedi.
Türkiye İmam-Hatipliler Vakfı Genel Başkan Vekili Ali Karapınar; “Yüz binlerce gencin hayatını karartan bir 28 Şubat süreci nihayet sona erdi. Meslek liselilerle ilgili bir başka problem de 8 yıllık kesintisiz eğitimin ve katsayı engelinin yol açtığı teknik eleman açığıdır. Okul-sanayi işbirliği doğrultusunda mesleki okullarımızı da geliştirmek mecburiyetindeyiz."
İmam-Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER) Başkanı Yusuf Ziyaettin Sula; “10 yıl boyunca mesleki eğitim yerle bir edildi ve yüz binlerce öğrenci ve veli gözyaşlarına boğularak mağdur edildi. Bu adaletsizliği kaldıran devlet büyüklerine çok teşekkür ediyorum.”
Eğitim- Bir-Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Emrullah Aydın, YÖK Genel Kurulu'nun katsayı ile ilgili olarak verdiği kararın gecikmiş de olsa “memnuniyet verici” olduğunu söyledi. Katsayı uygulamasını 28 Şubat antidemokratik sürecinin bir sonucu olarak nitelendiren Aydın, konuyla ilgli olarak yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi: “İmam hatip liselerinin önünü kesmek böylece imam hatipleri kapatmak amacıyla çıkarılmış olan haksız katsayı uygulaması ile sadece imam ha-tipliler değil, tüm meslek liseleri ve düz liseler de bitirildi. Kaldı ki meslek liseleri içinde sadece yüzde 5'lik dilime sahip imam hatip liseleri için tüm lise eğitimini bitirmek kimsenin haddi olmasa gerekir.”
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kararla ilgili olarak “Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bu adaletsizliğin artık son bulması gerekiyordu. Hiçbir şekilde geri adım atılmamalı. Birkaç yıl içinde mesleki eğitimde tüm Avrupa'yı geride bırakacağız. Bunu herkes görecek. Örgün eğitim içinde mesleki eğitim oranının yüzde 60'ı geçeceğini göreceğiz" dedi. 10 yıldır bu hakkı gaspedenlerin de ne yaptıklarını anlayınca utanç içinde kalacaklarını kaydeden Gündoğdu, “Geride kalan 10 yıllık katsayı zulmü utanç kaynağıdır. Milyonlarca gencimiz üniversite eğitiminden mahrum bırakıldı. Kendisini imam hatip liselerine karşı konuşlandırmış insanlar istikbalde nasıl hesap verecek?" şeklinde konuştu.