Bundan binlerce yıl önce insanın vücuttaki kirli kanın temizlenmesi için başvurduğu hacamat yöntemi, bugün yerini modern aferez merkezlerine bıraktı
Sağlık Bakanlığı'nın bir süre önce çıkardığı yönetmelikle, kanda hayati risk oluşturacak düzeyde artan hücresel elemanların dolaşımdan uzaklaştırılmasına dayanan bu tedavi yönteminin uygulandığı merkezlerde artık eğitim almış personel görev yapacak.
Prof. Dr. Osman İlhan, mart ayında çıkan Teröpötik Aferez Merkezleri Hakkında Yönetmelik ile bu alanda yeni düzenlemeler getirildiğini söyledi. Hastalığı tedavi etmek için kanın vücuttan çekilmesi tekniğinin, eski Yunanlılar ve Hintliler tarafından uygulandığını, bu çağlarda kandaki kirli maddelerin sülükle ya da hacamat yöntemiyle uzaklaştırılabileceğine inanıldığını anlatan İlhan, bugünün modern tıbbında ise aferezin, 'Tam kanın uzaklaştırılması, çeşitli bileşenlere ayrılması, bir veya daha fazla bileşenin toplanması ve/veya değiştirilmesini içeren pek çok sayıdaki işlem' şeklinde tanımlandığını belirtti.
Bunun, kanda hayati risk yaratacak düzeyde artan hücresel elemanların dolaşımdan uzaklaştırılmasına dayanan bir tedavi yöntemi olduğunu kaydeden İlhan, terapötik aferez merkezlerinin, bünyesinde hematoloji ve/veya çocuk hematoloji onkoloji uzmanlık dalı bulunan üniversite ve kamu hastaneleri ile özel sağlık kurumlarında kurulabileceğini söyledi.