|

Yuvaya döndüm

Türk siyasi hayatı dün tarihi bir güne daha şahit oldu. AK Parti’nin yeni döneminin temelleri dün heyecanla atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 979 gün sonra üyelik beyannamesini imzalayarak yeniden AK Parti’ye üye oldu. Yeni Türkiye yolunda önemli adımlardan birisi daha atıldı. Erdoğan, “Kurucusu olduğum partime, yuvama, sevdama, aşkıma döndüm. Bu ayrılık sadece resmi bir ayrılıktı. Gönlümüz hep beraber oldu” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 09:15 - 3/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

10 Ağustos 2014’te cumhurbaşkanı seçilen Tayyip Erdoğan, 27 Ağustos 2014’te yapılan AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi ile genel başkanlığı Ahmet Davutoğlu’na devretti. “Adalet ve Kalkınma Partisi’ni yani aşkımı, sevdamı, tutkumu, kavgamı da önce Allah’a, sonra size emanet ediyorum. Yeniden görüşmek, yeniden kavuşmak umuduyla” ifadeleriyle partisine veda eden Erdoğan, 979 gün sonra üyelik beyannamesini imzalayarak yeniden AK Parti’ye üye oldu.

BİR KEZ DAHA
SELAMÜNALEYKÜM

Erdoğan, parti genel merkezinde, AK Parti’ye üyelik merasiminde yaptığı konuşmaya, salondakileri selamlayarak başladı. Erdoğan, “27 Ağustos 2014 tarihinde milletimiz tarafından cumhurbaşkanlığı görevine seçilmem sebebiyle anayasa gereği ayrılmak zorunda kaldığım, kurucusu olduğum partime, yuvama, sevdama, aşkıma bugün yeniden dönüyorum. Tam 979 gün sonra bu hasret hamdolsun sona eriyor. Bugün burada bir kez daha ‘selamünaleyküm’ diyerek, heyetinize tekrar dahil oluyorum” dedi.

GÖNLÜMÜZ
HEP BERABERDİ

Anayasa değişikliğiyle, cumhurbaşkanlarının parti üyeliğine ilişkin yasağın kaldırılmasını en güzel şekilde değerlendirerek AK Parti’ye yeniden üye olduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“Tabii bu ayrılık, aslında sadece bir resmi ayrılıktı. Aramızdaki mesafe mevzuat gereği bir mesafeydi. Gönlümüz hep beraber oldu, hep beraberdi. Biliyoruz ki gönüllere sınır çizmek, gönüllere duvar örmek mümkün değildir. Biz hep, ‘Bu hududu kimler çizmiş gönlüme, dar geliyor gardaşım’ dedik ve işte bu günlere geldik.


ASIRLAR GİBİ GELDİ

Olağanüstü kongremizde özellikle vedalaşırken, ‘AK Parti 13 yıllık bir siyasi parti olsa da aslında asırlar öncesinden başlamış kutlu bir yürüyüşün, davanın mirasını omuzlarında taşıyan bir partidir’ demiştim. Bize asırlar gibi gelse de tarihi süreklilik içinde denizde damla misali olan 979 günlük ayrılığımızın sona eriyor olması, beni asıl bu bakımdan heyecanlandırıyor. Milletimiz adına öncülüğünü, hizmetkarlığını üstlendiğimiz bu kutlu yürüyüşü inşallah önümüzdeki dönemde hep birlikte daha güçlü, çok daha kararlı bir şekilde sürdüreceğiz. Buna inancım tam.”

TARZIMIZ
LİTERATÜRE GİRDİ

AK Parti’nin başarısını anlamak istemeyenlerin, hep başka yerlere baktığına işaret eden Erdoğan, Türkiye’nin sosyal bilimler literatürüne “AK Parti tarzı siyaset” diye bir kavramı kazandırdıklarını dile getirerek, “İnanmasalar da gerçek bu. Böyle bir tarz-ı siyaset artık var mı? Literatüre girdi mi? Girdi. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu konu enine boyuna konuşulacak, tartışılacak ve gelecek nesillere ışık tutacak bir kavramsal çerçeveye de oturtulacaktır” diye konuştu.


979 GÜN SONRA

*AK Parti 1. Olağanüstü Büyük Kongresi ile 27 Ağustos 2014’te partiye veda eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, anayasa değişikliğinin ardından “beşinci çocuğu” olarak nitelendirdiği partisine 979 gün sonra yeniden üye olarak döndü.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan, üyelik beyannamesini imzalamak üzere AK Parti Genel Merkezi’ne, “Recep Tayyip Erdoğan” sloganları ve 2014’teki cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası sürecinde kullanılan ve Uğur Işılak tarafından seslendirilen “Dombra” şarkısı eşliğinde geldi.


*Törende, Erdoğan’ın kızı Esra Albayrak ve torunu Emine Mahinur Albayrak da yer aldı.

*Erdoğan, protokolde kendisine ayrılan 14 numaralı koltukta, Başbakan Yıldırım ise hemen yanındaki 13 numaralı koltukta yer aldı.

*Erdoğan, partililerin arasında oturduğu yerde, kurucusu olduğu AK Parti’ye üyelik beyannamesini imzaladı. Beyannameyi imzaladıktan sonra duygulanan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gözleri doldu.

*“Haydi Bir Daha” şarkısı ve alkışlar eşliğinde, kürsüye gelen Yıldırım’ın gözleri doldu.

*Erdoğan, törene katılan torunu Emine Mahinur Albayrak’ı alnından öperek kürsüye çıktı.

*Erdoğan ve Yıldırım, kameralara üyelik beyannamesiyle poz verdi.

*Programın sonunda Erdoğan ve Yıldırım, eşleri birlikte salondakileri selamladı.

*Erdoğan’ın partiye yeniden döndüğü ana tanıklık etmek isteyen partililer, izdihama neden oldu. Salonun tamamı dolarken, bazı partililer programı ayakta takip etti.

*16 Nisan’da yapılan halk oylamasının ardından anayasa değişikliği ile cumhurbaşkanının parti üyeliğinin önündeki engel kaldırıldı. Erdoğan’ın AK Parti üyesi olmasıyla Türkiye’de 57 yıl sonra partili cumhurbaşkanlığı da tekrar başladı.

*Türk siyasi tarihinde Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar’ın ardından Erdoğan, 4. partili cumhurbaşkanı oldu.


#Cumhurbaşkanı
#Recep Tayyip Erdoğan
#AK Parti
#16 Nisan 2017
#Anayasa referandumu
7 yıl önce