|

Bu feryada kulak tıkayacak değiliz

Başbakan Yıldırım, MHP lideri Bahçeli’nin idam cezası teklifi üzerine, “Bu feryada kulak tıkayacak değiliz. Diğer partilerle bir mutabakat sağlanırsa, milletin umumi arzusu olan sınırlandırılmış bir düzenleme yapılabilir” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 2/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 08:09 - 2/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda MHP lideri Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında yaptığı idam çağrısına yanıt verdi. “Sayın Bahçeli bugün bu yönde bir açıklama yapmış. İdam meselesi bir anayasa meselesidir. Anayasada bir uzlaşma meselesidir" diyen Yıldırım, şunları kaydetti: “Diğer partilerle bir mutabakat sağlanırsa, milletin umumi arzusu olan sınırlandırılmış bir düzenleme yapılabilir. Bu 15 Temmuz darbe girişiminde gündeme geldi. Bunların cezasız kalmaması isteniyor. Bunun gibi alçak girişimlerin bir daha olmaması isteniyor. Bu feryada kulak tıkayacak değiliz. Bunu tek başımıza yapamayacağımızın ve bu düzenlemenin geriye doğru işlemeyeceğinin bilinmesini istiyoruz. Sayın Bahçeli'nin düşüncesini dikkate alıp anayasa teklifimizi bu yönde yapacağız."



'CHP ÇARŞI GİBİ HER ŞEYE KARŞI'


Anayasa ve başkanlık sistemi konusunda CHP'nin tavrını eleştiren Yıldırım, "CHP temelden karşı; Çarşı gibi her şeye karşı. CHP de AK Parti ne söylüyorsa tersini söylüyor, bununla da siyaset yaptığını zannediyor" ifadelerini kullandı. Grup toplantısına, Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Türk halk müziği sanatçısı Şükriye Tutkun, 15 Temmuz gecesi tankın altına yatan, “Tanksavar Sabri" olarak bilinen Sabri Ünal katıldı.



DÜZENLEME SINIRLI İDAM ÖNGÖRÜYOR


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dile getirdiği, MHP lideri Bahçeli'nin de destek vereceğini açıkladığı idam cezası ile ilgili çalışmalar hızlandı. İdam cezasının geri getirilmesine ilişkin suçlar sınırlı tutulacak. AK Parti, yasal düzenlemenin çerçevesini çizerken üç suç için idam cezasını kapsayacağı öngörülüyor. Bu kapsamda AK Parti, bunların darbe teşebbüsü, terör ve cinsel istismarları önereceği belirtiliyor. 15 Temmuz darbe girişimini gerçekleştirenler bu düzenleme kapsamında yargılanmayacak. Fakat AK Parti, bu düzenleme ile bundan sonraki darbe girişimlerinin önüne geçmek istiyor. Düzenlemenin bu ay gelmesi beklenen başkalık sisteminin de yer aldığı anayasa değişiklik paketinde gelebileceği söyleniyor.







Anayasa için geri sayım


Anayasa değişikliğinde sona gelindi. Hazırlıklar tamamlandı, Meclis'e getireceğiz. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bu konuyla ilgili beyanatları, hazırlıklara zemin oluşturdu. Çünkü, en azından 330'a erişmek ve üstüne çıkmak için, MHP'nin desteği önem arzetmektedir. MHP'nin hassasiyetini dikkate alarak azami oranda bir hazırlık içerisinde çalışmalarımızı tamamladık. Bundan sonrası Meclis'in bileceği iştir. Meclis eğer önümüzü açarsa, meydanlara, milletin önüne bu teklifi götürmeye imkan sağlarsa ki biz buna inanıyoruz. Çünkü, vekiller asillerin üstünde değildir, asillere gidecek bir metni vekillerin durdurması, siyasetin de milli iradenin de ruhuna pek uygun olmaz. O yüzden getireceğimiz bu teklifle inşallah, anayasa ve sistem konusundaki bu anlamsız tartışmalara noktayı koymuş olacağız.



Senin çizginin ne hükmü var?


Başbakan, Cumhuriyet gazetesine yapılan operasyon hakkında açıklama yapan Avrupalı siyasetçilere sert tepki gösterdi. Yıldırım, “Kardeşim, senin çizgine mizgine biz bakmayız. Senin çizginin ne hükmü var? Senin çizginin üzerine bir çizgi de biz çizeriz" dedi.



BİZ BUNA ALIŞIĞIZ


Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: “Bu gazeteye gözaltılar yapıldıktan sonra hemen koro halinde, 'basın özgürlüğü elden gidiyor' denildi. Biz buna alışığız. Basın özgürlüğüne sonuna kadar sahip çıkacağız, basın özgürlüğü ile bir meselemiz yok. Zaten bizim Avrupalı dostlarımızla anlaşamadığımız konu bu. Terörle mücadelede attığımız adımlarda hemen önümüze basın özgürlüğünü getiriyorlar. Bugün de kalkmış Avrupa Parlamentosu'nda birisi, 'bu gazete ile gözaltılar bizim kırmızı çizgimizdir...' Kardeşim, senin çizgine mizgine biz bakmayız, kırmızı çizgiyi millet çizer bize millet.



HESABI MİLLETE VERİRİZ


Senin çizginin ne hükmü var? Senin çizginin üzerine bir çizgi de biz çizeriz. Bırakın bu işleri. Türkiye salvolarla, tehditlerle hizaya getirilecek bir ülke değildir. Türkiye gücünü milletten alır, hesabını da millete verir. Siz bu konularda bu kadar hassas olacağınıza, terör örgütünün reklamlarını Parlamentonuzda yaparken bunu düşünseydiniz. O zaman kırmızı çizginiz neredeydi?



O ZAMAN DÜŞÜNSEYDİNİZ


Terör örgütünün mesajını meydanlarda okuturken, bu ülkenin Cumhurbaşkanının mesajına mahkeme kararıyla yasak getirirken neredeydin? Kandil'deki terör örgütü video konferansla bağlandı, orada mitingde taraftarlarına hitap etti ama Türkiye'nin Cumhurbaşkanı aynı şeyi yapmak istedi, mahkeme kararıyla engellediler. Basın özgürlüğü diye mangalda kül bırakmıyorlar. Bırakın bu işleri, çifte standartla bir yere varamazsınız.









#Anayasa
#Binali Yıldırım
#İdam cezası
8 yıl önce