|

ABD’siz darbe olmaz!

Eski ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın yaveri Lawrence Wilkerson, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) başarısız darbe girişimini kısmen dahi olsa CIA Başkanı John Brennan’ın yönettiğini savundu. Eş-Şark Forumu Başkanı Vaddah Hanfer de “ABD’lilere danışılmadan ya da onlara bilgi verilmeden bir darbe gerçekleşmesinin mümkün olmadığının” altını çizdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 21/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 09:24 - 21/07/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Türkiye'de 15 Temmuz akşamı kalkışılan başarısız darbe girişiminde CIA Başkanı John Brennan'ın rolü olduğu iddiaları daha yüksek sesle dile getiriliyor. Eski ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın Özel Kalem Müdürü Lawrence Wilkerson, “Bence John Brennan ve diğerlerinin Türkiye'de neler olup bittiğinden haberdar olduklarına şüphe yok" diyerek ABD'nin FETÖ darbe girişiminde rolü olduğunu belirtti. Rus devlet haber ajansı Sputnik'e konuşan Wilkerson, Brennan'ın darbedeki rolü için “Ya buna karşı tavsiyelerde bulundu, ki bu zaman zaman olur, ya zorla etki etmek için sürecin tam ortasında ya da ikisinin arasında bir yerde." ifadelerini kullandı. ABD'nin çıkarlarına 'düşman' olarak gördüğü hükümetleri değiştirmek için siyasi ya da askeri araçları kullandığına dikkat çekti.



Kendisini dışarıda tuttu


Katar'da yayın yapan El-Cezire Televizyonu'nun eski Genel Müdürü ve Eş-Şark Forumu Başkanı Vaddah Hanfer de ABD'lilerin Türkiye'de askeri darbenin olacağını önceden bildiklerini kaydetti. Hanfer, “Bu büyüklükte bir darbe, ABD'lilere danışılmadan ya da onlara bilgi verilmeden gerçekleşemez. Türk ordusunun NATO'nun üyesi olduğunu ve ABD'nin İncirlik üssünde kuvvetleri olduğunu unutmamamız gerekiyor. Bu üste bazı sorunlar olduğunu ve Türk subayların orada ABD'li meslektaşları olduğunu biliyoruz" diyen Hanfer, “ABD'lilerin Türkiye'deki askeri darbeyi önceden bildiklerini ancak kendilerini olayın dışında tuttuklarını düşünüyorum. ABD kendisine, darbe başarılı olursa bunu iyi bir şey olarak kabul etme başarısız olursa da tarafsız kalma şeklinde bir tutum belirledi." ifadesini kullandı.



Avrupa'nın militarizm umudu


Avrupa'nın geçen senelerde, hem siyaset hem de basın yayın organlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümeti 'diktatör' olarak lanse etme politikası izlediğine işaret eden Hanfer, “Avrupa'nın darbe girişimine geç ve net olmayan tepki vermesi, Türkiye'nin Erdoğan liderliğindeki yürüyüşüne devam etmesini istemediğinin en büyük göstergesidir. Darbeyi kınayan açıklamalar yerine alaycı ya da öncelikle darbeye başarılı olması için zaman vermek isteyen açıklamalar yapıldı." ifadelerini kullandı.



'Rus jetini FETÖ'ye bağlı pilotlar düşürdü'






Rusya Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Müdürü Sergey Markov, 24 Kasım 2015 tarihinde Türkiye ile Rusya arasında krize neden olan Rus uçağının düşürülmesi olayının ABD yanlısı Türk askeri güçleri tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. ABD yanlısı askerlerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yanıltarak Rus Su24 savaş uçağını düşürdüğünü iddia eden Markov “Şimdi görüyoruz ki başarısız darbe girişimine çok sayıda üst düzey askeri yetkili katılmış. Onlar Erdoğan'ı öldürmeyi de hedefliyordu. Uçağın Türkiye sınırını geçtiği şeklinde yalan bilgi vererek Erdoğan'ı kullanmış olabilirler. Amaç ikili ilişkileri bozmak. Ortada bir provokosyon var" şeklinde konuştu.


#Wilkerson
#Fetullahçı Terör Örgütü
#Darbe
8 yıl önce