|

27 Mayıs darbesini örnek aldılar

Ankara Başsavcılığı, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin çatı soruşturmasını tamamladı. Fetullah Gülen’in 1 numaralı sanık olduğu 221 şüpheli hakkında düzenlenen iddianamede, darbenin A takımı Yurtta Sulh Konseyi’nin 38 üyesi tek tek sayıldı. Darbeciler için “asker elbisesi giymiş terörist robot” tanımlaması yapıldı. Cuntacıların Başbakan Adnan Menderes’in idam edildiği 1960 darbesini örnek aldığı belirtilen iddaianamede, “27 Mayıs darbe bildirisindeki ‘Yurtta Sulh’ vurgusu, Yurtta Sulh Konseyi ve Milli Birlik Komitesi’nin üye sayısının 38 olması dikkate alındığında, FETÖ’nün 27 Mayıs darbesinin planlama ve icra safhalarından örnekler aldığı anlaşılmaktadır” denildi.

Yeni Şafak
04:00 - 4/03/2017 Cumartesi
Güncelleme: 06:22 - 4/03/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
27 Mayıs darbesini örnek aldılar
27 Mayıs darbesini örnek aldılar

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin çatı soruşturmasını tamamladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanlarının “mağdur" olarak yer aldığı iddianameye, Genelkurmay önünde ve tüm Türkiye'de şehit düşen ve yaralananların isimleri girdi. Ankara Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosundan sorumlu Başsavcı Vekili Necip Cem İşçimen'in koordinesinde Cumhuriyet Savcısı Kemal Aksakal ve İstiklal Akkaya'nın hazırladığı FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in de aralarında 221 şüpheliye yönelik hazırlanan iddianamede çarpıcı tespitlere yer verildi.



SAATİ ERKENE ALDILAR


Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 2 bin 581 sayfalık iddianame, “FETÖ'nün genel yapısı, FETÖ'nün TSK içindeki yapılanması, Darbenin planlanması ve Genelkurmay Karargahı'nda yaşananlar" şeklinde 3 bölümden oluştu. Darbe girişiminin 16 Temmuz 2016 günü saat 03.00'da başlamasının planlandığı vurgulanan iddianamede, 15 Temmuz günü örgüt üyesi bir subayın MİT Müsteşarlığı'na yaptığı ihbarın ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Genelkurmay Karargahı'na gelmesi ve buna müteakip tüm uçuşların durdurulması üzerine darbe faaliyetinin erkene çekildiği anlatıldı. Hakan Fidan'ın 20.22'de Karargahtan ayrıldığına işaret edilen iddianamede, darbe girişiminin Partigöç'ün talimatıyla faaliyetin 20.30'da başladığı ifade edildi. İddianamede, eski EDOK Komutanı Metin İyidil'in saat 14.25'te karargaha gelerek Mehmet Partigöç ile görüştüğü, yine saat 16.00 ile saat 20.00 arasında, şüpheliler Doğan Öztürk, Orhan Yıkılkan, Cemil Turhan, Gökhan Eski ve Mehmet Partigöç'ün darbe girişiminin icrasına ilişkin görüşmeler gerçekleştirdiği bilgisine yer verildi.





TUTUKLAMALAR BAŞLAYACAK!


İkinci kez ifadesi alınan Cemil Turhan, Genelkurmay Başkanlığı'ndaki hareketliliğin artması ve Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak'ın Kara Havacılık Komutanlığı'na gitmesi üzerine darbe girişiminin erkene alındığını belirterek, “Mehmet Partigöç, 'tutuklamalar başlayacak, Ünsal'ı (eski Kara Havacılık Okulu Komutanı Ünsal Coşkun) alacaklar' dedi. Bu nedenle hareket erkene alındı" dedi.



ASKER ELBİSESİ GİYMİŞ TERÖRİST


FETÖ'cülerin darbe girişim için Başbakan Adnan Menderes'in idam edildiği 27 Mayıs 1960 darbesini örnek aldığı anlatıldı. İddianamede, bazı şüphelilerin adreslerinde 27 Mayıs darbesine ilişkin belge ve kitapların ele geçirildiği belirtildi. FETÖ'nün 1960'daki darbeyi örnek alındığı tespitine yer verilen iddianamede, “Darbenin planlaması, organizasyonu, sevk ve idaresinde, örgütün 'Altın Nesil' diye tabir edilen, genellikle kurmay yarbay, kurmay albay ve tuğgeneral rütbesindeki personelin görev alması, her iki darbenin başlangıç saatinin normal koşullarda saat 03.00 olması, 27 Mayıs darbe bildirisindeki 'Yurtta Sulh' vurgusu, YSK'nın üye sayısının da, Milli Birlik Komitesi'ndeki gibi 38 olması gibi hususlar dikkate alındığında, FETÖ'nün yine askeri hiyerarşiye uyulmadan yapılan, ancak başarıya ulaşan 27 Mayıs darbesinin planlama ve icra safhalarından örnekler aldığı anlaşılmaktadır" denildi. Ancak iki darbe arasında ideolojik açıdan farklılıkların olduğuna vurgu yapılan iddianamede, darbeciler için “asker elbisesi giymiş terörist robot" tanımlaması yapıldı.







Partigöç'ün itiraf notu


Sıkıyönetim direktifinde imzası bulunan cuntacı Tuğgeneral Mehmet Partigöç'ün sırt çantasında önemli notlar ele geçirildi. El yazısı notlarda, “Sevgili eşim ve kızlarım, hayatım ülkem ve milletim için mücadele ile geçti. Geldiğimiz aşamada ülkemizin kötü gidişine dur demekte bize düştü" ifadelerine yer alıyor.



İlk toplantı 27 Aralık 2015'te


İddianamede, ilk darbe toplantılarının firari Hava Kuvvetleri imam Adil Öksüz'ün Ankara'ya geldiği 27 Aralık 2015'te yapıldığı değerlendirildi. 17 Mart 2016'da ABD'ye giden Öksüz'ün teröristbaşı Gülen'den darbe girişiminin gerçekleştirmesi konusunda talimat almasının ardından Ankara'nın değişik bölgelerinde darbe planlaması ve tarihine ilişkin toplantılar yapıldığı kaydedildi. Çayyolu'ndaki 3 katlı villada gerçekleştirilen ve bu toplantıların en geniş katılımlı olduğu değerlendirilen toplantıya Adil Öksüz, Birol Kurubaş, Bilal Akyüz, Mustafa Barış Avıalan, Sinan Sürer, Gökhan Şahin Sönmezateş, Ömer Faruk Harmancık, Turgay Sökmen, Fırat Alakuş, Ali Osman Gürcan, Murat Koçyiğit ve Orhan Yıkılkan'ın katıldığı ifade edildi. İddanamede, söz konusu toplantılara Adil Öksüz'ün başkanlık ettiği tespitine yer verildi.



Cunta planı ayakkabıda


Orgeneral Yaşar Güler'in darbe girişimi sırasında öldürülen cuntacı emir subayı Mehmet Akkurt'un evinde yapılan aramada, yatak odasında bulunan bir ayakkabının içerisinde darbe planlamasına ve Güler'in kaçırılmasına ilişkin not kağıdı ve krokiler ele geçirildiği kaydedildi. 15 Temmuz darbe girişimine katılan ve aralarında konsey üyelerinin de bulunduğu bazı şüphelilerin, 14-15-16 Temmuz tarihlerindeki görüşme ve irtibatlarını başka şahıs adına aldıkları telefon hatları üzerinden gerçekleştirdiği belirtildi.



8 bin hain 4 bin silah!


İddianamede, darbe girişimine 8 binden fazla cuntacının iştirak ettiği ifade edilirken, 35 uçak, 37 helikopter, 74 tank, 246 zırhlı araç ve 4 bine yakın hafif silahın kullanıldığı dile getirildi. Ayrıca sözde Yurtta Sulh Konseyi tarafından hazırlanan sıkıyönetim direktifleriyle 84 darbecinin sıkıyönetim komutanı olarak atandığı, 413 kişinin sıkıyönetim mahkemelerinde, 450 kişinin ise kritik askeri ve sivil makamlara görevlendirildiği iddianameye girdi.



İşte hainlerin listesi


İddianamede, Yurtta Sulh Konseyi'nin kimlerden oluştuğuna ilişkin belge veya ifadeye rastlanmadığı kaydedildi. Ancak yapılan çalışmada, sözde konseyin 38 asker üyeden oluştuğu belirlendi. Konseyinin 1 numarasının Akın Öztürk olduğu değerlendirilirken, darbe girişiminin beyin takımı olarak gösterilen 38 şüphelinin arasında önemli isimler bulunuyor. 2'sinin ByLock kullanıcısı olduğu belirtilen o listedeki isimler şöyle:



1. Akın Öztürk (Orgeneral-YAŞ Üyesi)


2. İlhan Talu (Korgeneral-Genelkurmay Personel Başkanı)


3. Mehmet Dişli (Tümgeneral- Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Daire Başkanı)


4. Mehmet Partigöç (Tuğgeneral-Genelkurmay Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanı)


5. Ömer Faruk Harmancık (Tuğamiral-Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Kurmay Başkanı)


6. Sinan Sürer (Tuğgamiral- Genelkurmay 1. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanı)


7. Orhan Yıkılkan (Kurmay Albay-Genelkurmay Başkanı Başdanışmanı)


8. Cemil Turhan (Kurmay Albay-Genekurmay Personel Başkanlığı General-Amiral Şube Müdürü)


9. Ramazan Gözel (Kurmay Albay-Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürü)


10. Osman Kılıç (Kurmay Albay-Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü)


11. Doğan Öztürk (Kurmay Albay-Genelkurmay Stratejik Dönüşüm Daire Başkanlığında Proje Geliştirme Şube Müdürü)


12. Osman Kardal (Kurmay Albay-Genelkurmay Cari Harekat Daire Uluslararası Cari Harekat Merkezi Amiri)


13. Fırat Alakuş Kurmay Albay-Özel Kuvvetler Komutanlığı)


14. Erhan Caha (Tuğgeneral-Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kuvvet Geliştirme Daire Başkanı)


15. Ali Kalyoncu (Tuğgeneral-Kara Kuvvetleri Komutanlığında Personel İşlem Daire Başkanı)


16. Muzaffer Düzenli (Kurmay Albay-Kara Kuvvetleri Komutanlığında Kurumsal Dönüşüm Şube Müdürü)


17. Mustafa Barış Avıalan (Kurmay Albay-Genelkurmay Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanlığında Şube Müdürü)


18. Bilal Akyüz (Kurmay Albay-Kara Kuvvetleri Komutanlığında Teşkilat Şube Müdürü)


19. Özkan Aydoğdu (Tuğgeneral-2.Zırhlı Tugay Komutanı)


20. Ünsal Coşkun (Tuğgeneral-Kara Havacılık Okulu Komutanı)


21. Özcan Karacan (Kurmay Yarbay-Kara Havacılık Komutanlığında Tabur Komutanı)


22. Halil Gül (Kurmay Yarbay-Kara Havacılık Komutanlığında Tabur Komutanı)


23. Mehmet Şahin (Kurmay Albay-Kara Havacılık Komutanlığı Kurmay Başkanı)


24. Muhsin Kutsi Barış (Kurmay Albay-Muhafız Alay Komutanı)


25. Ali Yazıcı (Kurmay Albay-Cumhurbaşkanlığı Başyaveri)


26. Semih Terzi (Tuğgeneral-Özel Kuvvetler 1. Tugay Komutanı)


27. Murat Aygün (Tuğgeneral-58. Topçu Tugay Komutanı)


28. Osman Ünlü (Tümgeneral-Topçu ve Füze Okulu Komutanı)


29. Ertuğrul Terzi (Kurmay Yarbay-28. Mekanize Tümen Komutanlığında Tabur Komutanı)


30. Savaş Kabaklı (Kurmay Yarbay-28. Mekanize Tümen Komutanlığında Tabur Komutanı)


31. Ahmet Bican Kırker (Tuğgeneral-Kara Kuvvetleri Komutanlığında Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanı)


32. Ali Osman Gürcan (Tuğgeneral-Jandarma Genel Komutanlığında 1. Jandarma Komando Tugay Komutanı)


33. Turgay Sökmen (Kurmay Yarbay-Jandarma Genel Komutanlığı)


34. Murat Koçyiğit (Kurmay Yarbay-Jandarma Genel Komutanlığı)


35. Gökhan Şahin Sönmezateş (Hava Tuğgeneral-Hava Kuvvetleri Komutanlığı Müşterek Hedef Analiz Yönetim Başkanı)


36. Kubilay Selçuk (Hava Tümgeneral-2. Ana Jet Üssü Komutanı)


37. Hakan Evrim (Hava Tuğgeneral-4. Ana Jet Üssü Komutanı)


38. Ahmet Özçetin (Hava Kurmay Albay-4. Ana Jet Üssü Harekat Komutanı)



Öksüz'e ayrı dava


Adil Öksüz gibi darbenin organizasyonunda görev alan siviller hakkında ayrıca dava açılacağını vurgulayan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, hain darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü üyelerinin hak ettikleri cezaları almaları için etkin ve kararlı şekilde görevini yapmaya devam edecektir. Birinci tehdidimiz FETÖ" değerlendirmesinde bulundu. Başsavcıvekili İşçimen ise darbe girişiminin plan ve icraat safhasında daha çok kurmay albaylar ve tuğgenerallerin bulunduğunu aktardı.

















#Ankara Başsavcılığı
#FETÖ
#15 Temmuz
#Fetullah Gülen
8 yıl önce