|

15 Temmuz'un ardından geçen bir senede Türkiye

15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından Türkiye bir çok olay yaşadı. Bir yandan FETÖ'yle mücadele sürerken diğer yandan PKK, DEAŞ ve sol örgütlere yönelik operasyonlar aralıksız devam etti. Ekonomi, dış politikadaki gelişmeler ve 16 Nisan referandumuyla Türkiye bir seneyi yoğun gündemle geçirdi. İşte Türkiye'nin, 15 Temmuz sonrası ülkede tanıklık ettiği olaylar dizisi.

Yeni Şafak
12:10 - 13/07/2017 Perşembe
Güncelleme: 12:44 - 13/07/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

OHAL ve FETÖ ile mücadele

15 Temmuz darbesinden hemen sonra FETÖ'yle mücadele hız kazandı. OHAL'in ilanıyla birlikte gelişen süreçte ihraçlarla kamuda, orduda, yargıda ve emniyette büyük bir temizliğe gidildi. 15 Temmuz sonrası FETÖ'yle mücadele çizelgesi şu şekilde oldu;

15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu kararıyla ülkede OHAL ilan edildi.

OHAL’in ilanıyla birlikte FETÖ’yle mücadele hızlandırıldı ve birçok önemli adım atıldı

  • 23 Temmuz 2016’da yayınlanan ilk KHK’yla birçok FETÖ kurum ve kuruluşları kapatıldı. Bu KHK’yla 35 sağlık kurum ve kuruluşu, 1043 özel öğretim kurum ve kuruluşuyla özel öğrenci yurdu ve pansiyonu, 1229 vakıf ve dernek, 19 sendika, federasyon ve konfederasyonla 15 vakıf yükseköğretim kurumu kapatıldı.

KHK’lar ile FETÖ’yle ilişiği olan kişiler, kamu kurumlarından ve Silahlı Kuvvetler’den atıldı.

OHAL 3’er aylık sürelerle, aradan geçen 1 yıl içinde 4 defa uzatıldı.


Terörle mücadele

FETÖ'yle mücadelenin yanında diğer terör örgütleriyle mücadelede de büyük başarılar elde edildi;

15 Temmuz sonrası terörle mücadele her alanda artarak devam etti. FETÖ, PKK, DEAŞ, DHKP-C ve MLKP gibi örgütlere göz açtırılmadı.

Güneydoğu’da sık sık yapılan baskınlarda PKK, dağ ve şehir kadrolarında büyük kayıplar verdi.

Özellikle 2017’nin Mart-Nisan aylarında PKK’ya bin 387 operasyon yapıldı. Bin 901 kişi gözaltına alındı. 174 PKK’lı etkisiz hale getirildi.

Aynı ay içinde sol örgütlerle irtibatlı 140, DEAŞ ile irtibatlı 296, FETÖ ile iltisakı olan 3 bin 602 şüpheli yakalandı.

  • PKK’ya yönelik operasyonlarda 2017 Mart ayına kadar son bir senede 3 bin 217 PKK'lı terörist öldürüldü, 306 hava harekatı yapıldı, bin 693 hedef imha edildi. Öldürülen teröristlerden 30’u İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı arananlar listesinde yer alıyordu.

4 Kasım 2016 tarihinde Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tutuklandı. PKK’nın siyasi sözcülüğüne girişen HDP’li milletvekilleri ve belediye başkanlarına tutuklamalar devam etti.



Fırat Kalkanı

Suriye'deki DEAŞ ve PYD/PKK/YPG tehdidine karşı Türkiye, Suriye'nin kuzeyini terör örgütlerinden temizleyerek güvenliği sağlamak amacıyla bölgeye girdi;

15 Temmuz’dan 1 ay sonra Türkiye, Suriye’nin kuzeyindeki DEAŞ unsurlarını temizlemek adına Fırat Kalkanı Harekatı’nı başlattı.

  • Türkiye, operasyonda bin 5 DEAŞ’lı teröristi etkisiz hale getirdi. DEAŞ’ın 41’i silahlı 97 aracını ve 28 komuta merkezini de ele geçirdi.
  • Fırat Kalkanı Harekatı’nda DEAŞ’la birlikte PKK/PYD/YPG’yle de mücadele eden Türkiye bu örgüte mensup 299 teröristi de imha etti.

7 ay süren operasyonda 71 askerimiz şehit olurken, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesinde güvenlik tam anlamıyla sağlandı.


Ekonomi

Darbe girişimi sonrasında ilk işlem gününde ise Türk lirası 8 yılın en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Darbe sonrası düşüşe geçen borsa, alınan tedbirlerin ardından normale döndü.

Doların, TL karşısında hızla değer kazanmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan halkı ellerinde topladığı dolarları bozmaya davet etti.

Yıl içinde 3.90’ları gören dolar, düşüş yaşayarak 3.40’lara geriledi. Doların şu andaki değeriyse 3.60

Terör saldırıları ve 15 Temmuz darbe girişimine rağmen Türkiye büyümeye devam etti.

  • Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 2,9'la beklentilerin üzerinde büyüme kaydetti. Kişi başı gelir 10 bin 807 dolara yükseldi.

Uluslararası İlişkiler

15 Temmuz’da Türkiye’yi desteklemekten imtina eden Avrupa Birliği’yle müzakere sürecinde ilerleyen günlerde sorunlar yaşandı:

Avrupa Parlamentosu, 24 Kasım 2016 tarihinde Türkiye ile müzakereleri dondurma kararı alındı.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği ile müzakerelerin gerekirse referanduma götürülebileceğini açıkladı.
  • Avrupa Parlamentosu, 2017’nin Temmuz ayında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını talep eden tavsiye niteliğindeki kararı kabul etti.

Türkiye, bu kararın yok hükmünde olduğunu açıkladı.

Avrupa Birliği ülkelerinde Türkiye’nin üyeliği siyasi malzeme yapılırken, Türkiye karşıtı eylem ve söylemler dikkat çekti.

Bu dönemde başlayan Kıbrıs Görüşmelerinde, Rum tarafının Türkiye’nin adadan askerlerini ve garantörlüğünü çekme şartlarıyla görüşmeler sonuçsuz kaldı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rum tarafının taleplerini saçma olarak nitelerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan büyük bir fırsatın kaçtığını açıkladı.

Referandum

Türkiye'de yıllardır devam eden sistem ve anayasa değişikliği tartışmaları 15 Temmuz sonrasında tekrar gündeme geldi;

AK Parti ve MHP’nin anayasa değişikliği üzerinde anlaşmasıyla Meclis’e gelen değişiklik teklifi Meclis ve Cumhurbaşkanının onayından geçerek 16 Nisan 2017 tarihinde halka sunuldu.

  • Yapılan seçimlerde %51.4 evet, %48.8 hayır çıktı. Bu sonuçla anayasa değişikliği kabul edildi.
  • Parlamenter sistemden, Cumhurbaşkanlık sistemine geçişi sağlayan 16 Nisan referandumuyla Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’ye tekrar üye oldu.

AK Parti’ye üye olan Erdoğan, 21 Mayıs tarihinde 3 sene önce bıraktığı AK Parti Genel Başkanlığına tekrar seçildi.

#15 Temmuz Darbe girişimi
7 yıl önce