Fatiha Suresi konusu nedir?

14:0624/11/2024, Pazar
G: 19/12/2024, Perşembe
Yeni Şafak
Fatiha Süresi konusu
Fatiha Süresi konusu

Fatiha Suresi, konusu itibariyle Kur'an-ı Kerim'in özeti olarak kabul edilir. Yedi ayetten oluşan bu sure, Allah'a övgü, ibadet, yardım ikilemi ve doğru yola yönlendirme talebini içermektedir. Müslümanlar tarafından her vakit namazın rekâtında okunan Fatiha Suresi, İslam inancının temel ilkelerini ve insanın Rabbine olan bağlılığını ifade eder. İşte Fatiha Suresi'nin konusuna ilişkin tüm detayları.

Fatiha Suresi konusu
nedir sorusu, İslam dinini öğrenmek isteyen herkes tarafından merak edilen bir konudur. Kur'an-ı Kerim'in ilk suresi olan Fatiha, aynı zamanda her namazda okunan ve İslam'ın temel duası olarak kabul edilen önemli bir suredir.
konusu, Allah'a inanç, O'na ibadet, O'ndan yardım istemek ve doğru yola iletme gibi temel dini konuları içerir. Bu sure, İslam dininin özünü anlamak için başlangıç noktası olarak kabul edilir.

Fatiha Suresi, konusu itibariyle Kur'an-ı Kerim'in özeti olarak kabul edilir. Yedi ayetten oluşan bu sure, Allah'a övgü, ibadet, yardım ikilemi ve doğru yola yönlendirme talebini içermektedir. Müslümanlar tarafından her vakit namazın rekâtında okunan Fatiha Suresi, İslam inancının temel ilkelerini ve insanın Rabbine olan bağlılığını ifade eder. Bu surede Allah'ın Rahman ve Rahim sıfatları öne çıkar ve insanlara yalnızca Allah'a yönelme mesajı verilir.

Fatiha Suresi konusu nedir?

Fatiha Suresi konusu, İslam dininin temel inançlarını özetleyen bir yapıya sahiptir. Bu surenin konusu, sadece Müslümanlar için değil, tüm insanlık için önemli mesajlar içerir. İnsanların ortak değerleri olan iyilik, doğruluk, adalet ve barış gibi konular, Fatiha Suresi'nde yer alır.

Bu sûre ilâhî kitabın bütün amaçlarını; getirdiği mâna, bilgi ve hükümleri özet halinde ihtiva etmektedir. Kur’an-ı Kerîm’in gönderiliş amacı insanların dünya hayatını düzene koymak ve iyi (ilâhî irade, rızâ ve düzene uygun) bir dünya hayatından sonra ebedî saadeti sağlamaktır. Bu amaca ulaşabilmek için: 1. Emir ve yasaklara ihtiyaç vardır. 2. Bu emir ve yasakların hayata geçmesi, bunların kaynağının “yaratıcı, varlığı zaruri, kemal sıfatlarına sahip, her çeşit eksiklik ve kusurdan uzak bulunan Allah” olduğunun bilinmesine bağlıdır. 3. Bu imanı, bu bilgi ve şuuru desteklemek üzere de mükâfat ve ceza vaadi gerekir.

Sûrenin başından “yevmi’d-dîn”e kadar birincisi, “müstak^m”e kadar ikincisi ve buradan sonuna kadar da mükâfat ve ceza vaadi ile –konuları desteklemek, canlı bir şekilde tasvir etmek ve geçmişten ibret alınmasını sağlamak üzere verilen– Kur’an kıssalarının özü veciz bir şekilde ifade edilmiştir. Kur’an-ı Kerîm’in bilgi, irşad ve tâlimatla ilgili bütün muhtevası “bilinmesi ve inanılması gerekenler” ve “yapılması gerekenler” diye ikiye ayrılabilir. Birincisinde Allah, peygamberlik, gayb âlemi hakkında bilgiler, öğütler, misaller, hikmetler ve kıssalar vardır. İkincisinde ise ibadetler, hayat düzeni gibi amelî, ahlâkî hükümler ve öğretiler vardır. Fâtiha sûresi bütün bunları ya sözü veya özüyle ihtiva etmektedir ya da bu konularda aklın önünü açarak ona ışık tutmaktadır.

“Hamd Allah’a mahsustur” cümlesi Allah Teâlâ’nın kendisini hamde (övgü, yüceltme) lâyık kılan bütün yetkinlik sıfatlarını; “âlemlerin rabbi” ifadesi diğer yaratma ve fiil sıfatlarını; “rahmân ve rahîm” isimleri Allah’ın insanlara rahmet ve merhametinden kaynaklanan din kurallarını; “ceza ve hesap gününün sahibi” nitelemesi kıyamet hallerini ve âhiret âlemini; “Yalnız sana kulluk ederiz” kısmı iman, ibadet ve sosyal düzeni; “Yalnız senden yardım dileriz” cümlesi amellerde ihlâsı (ibadetlerin yalnızca Allah rızâsı için yapılmasını) ve tevhidi (O’ndan başkasına kul olarak boyun eğilmemesini, Tanrı’ya mahsus sıfat ve etkilerin O’ndan başkasına tanınmamasını) ifade etmektedir. “Bizi doğru yola ilet” cümlesi ibadet, nizam, düşünce ve ahlâk çerçevesini, “nimete erdirdiklerinin yoluna...” kısmı gelip geçmiş örnek nesilleri, millet ve toplulukları; “gazaba uğramışların ve sapmışların yoluna değil” bölümü ise kötü örnek teşkil eden ve hallerinden ibret alınması gereken geçmiş toplulukları içine almaktadır.

Denebilir ki besmelenin başındaki “bi” edatından başlayarak besmeleye, sonra Fâtiha’ya ve devamında bütün Kur’an’a doğru ilâhî sırlar perde perde açılmakta; yoğunlaştırılmış dar hacimden, yoğunluğu gittikçe hafifleyen geniş hacimlere doğru yansıyan ilâhî irşadın ışığı âlemlere yayılmaktadır.

“Bi” edatındaki “musâhabe” (beraberlik) ve “ istiâne” (yardım dileme) mânaları, kul ile Allah ilişkisinin ve dolayısıyla dinin amacının bütününü ihtiva etmektedir. Besmelenin geri kalan kısmı ile Fâtiha, bu ilişkiyi daha da açarak devam etmekte, diğer sûre ve âyetler de bunları, aralarında bir bütünlük oluşturarak her kabiliyet ve zihin seviyesine uygun üslûplar içinde açıklığa kavuşturmaktadır.

#Fatiha suresi
#Elham duası okunuşu
#fatiha suresi konusu