Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Senin ne alakan var. Türkiye senin şu anda üyen değil” diyerek tepki gösterdiği ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s’un 3,5 yıldır Türkiye ile anlaşması yok. Kovduğumuz halde Türkiye'yi karalamaya çalışan S&P'ye iş dünyası da tepkili.
TSK içerisinde kümelenmiş FETÖ'cü subaylarca darbe girişiminin önlenmesi Türkiye ekonomisini uçurumun kenarından kurtarırken, batı merkezli kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'yi hedef alması dikkat çekiyor. Derecelendirme kuruluşlarından Moody's ve Fitch püskürtülen darbe girişiminin dumanlı havası daha dağılmadan Türkiye'yi izlemeye aldı. S&P ise daha da ileri giderek FETÖ'nün emir eri gibi Türkiye'yi hedef aldı.
S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu BB+'dan BB'ye görünümünü de durağandan negatife indirmesinin ahlaki bir değerlendirme olmadığı belirtiliyor. Çünkü- kredi notu açısından Türkiye'nin üzerinde yer alan ülkelerin makroekonomik göstergeler açısından daha kötü durumda bulunmaları, S&P'nin not düşürme kararının 'siyasi' olduğuna yönelik eleştirilerin artmasına yol açıyor.
S&P'nin Türkiye'ye yatırımın önlenmesi amacıyla aldığı etik olmayan ekonomi kararlarının geçmişte de yaşandığına işaret ediliyor.
S&P'nin Türkiye ile “yatırım yapılamaz” seviyede değerlendirdiği ülkeler, büyüme oranı, GSYH büyüklüğü ve kamu göstergeleri açısından Türkiye'nin gerisinde bulunuyor. Türkiye, bu yıl 751,2 milyar dolar olması beklenen ekonomik büyüklüğü ile “yatırım yapılabilir” kredi notuna sahip Hindistan, İtalya ve İspanya'nın üzerinde yer alırken, İtalya ve İspanya gibi ülkelerden kamu borcunun GSYH içindeki oranı açısından da ayrışıyor.
Türkiye'yi kararları ile istedikleri zaman kontrol altına almak isteyen kredi derecelendirme kuruluşları aldıkları ücretleri gizlİyorlar. Türkiye S&P ile 1992-2012 yılları arasında sözleşme kapsamında çalıştı. 2012 yılı sonunda S&P ile sözleşme bazında çalışılmaya son verildi. S&P'nin Türkiye'ye haksız davranması üzerine dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile bu kuruluşla sözleşmeyi iptal edil.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, S&P'nin Türkiye'nin kredi notunu BB'ye düşürme konusundaki aceleci tavrının anlaşılabilir olmadığını belirtti. Zeybekci, “Hükümet olarak yatırımı, üretimi ve ihracatı artırma odaklı reformları yakında kanunlaştıracağız. Her zaman olduğu gibi Türkiye hem reel ekonomide hem finansal kesimde gerekli adımları atmaya devam edecektir” dedi.
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, bu gibi zamanlarda durumdan vazife çıkartmaya çalışan bazı kuruluşlar olduğu gibi, bazı bankaların da olabileceğini belirterek, “Ama buna meydan vermeyeceğiz" dedi.TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise "Bu not indirimi milletin azmi ile dimdik ayakta duran devletimize ve ekonomimize zarar vermeye çalışan teröristlerin ödüllendirilmesi gibi bir anlama gelebilir" diye konuştu.