T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
P O L İ T İ K A 7 ŞUBAT 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Anti-semitizmin yerini anti-İslam almaya başladı

Dışişleri Bakanı Gül, 'anti-İslamın, bazı ülkelerde anti semitizmin yerini almaya başladığını' belirterek, karikatür geriliminin aşılması için AB, BM, İKÖ nezdinde çalışma yaptıklarını açıkladı. Gül, eylem planı hazırladı

Duygu
Güvenç

Karikatür krizi ile tırmanan İslam karşıtlığına karşı Türkiye harekete geçiyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, AB-İKÖ forumunun canlandırılması, Hıristiyan ve Müslüman din adamlarının bir araya gelmesi veya bir ortak bildiri yayınlanması için çalışma başlatılması talimatı verdi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, anti-seminitizmin yerini anti-İslamın almaya başladığını belirterek, Müslümanlara 'haklıyken haksız duruma düşmeyin' çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanı Gül, önceki akşam Dışişleri Bakanlığı konutunda Müsteşar Ali Tuygan, Müsteşar Yardımcıları Ahmet Üzümcü, Ertuğrul Apakan, Rafet Akgünay, Siyaset Planlama Genel Müdürü Selim Kuneralp, Güvenlik Dairesi Genel Müdürü Hayati Güven, müşavirleri Gürcan Türkoğlu ve Altay Cengizer ile iki saati aşan bir toplantı yaptı.

Toplantıda karikatür krizinin yayılmasının önlenmesi ve artan şiddetin durdurulması için Türkiye'nin 'krizin yatıştırılması için ne yapabileceği' masaya yatırıldı. Gül, İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu'nu da arayarak bilgi aldı. Gül, Batı'da İslam karşıtlığının önlenmesi için neler yapılabileceği , Türkiye'nin 'nasıl bir öncü rol' oynayabileceği değerlendirildi.

SALMAN RÜŞDİ ÖRNEĞİ

Gül, dün de soruları yanıtlarken, sorumsuzca yapılan bir saygısızlığın neticelerini suçsuz birçok insanın çektiğine işaret ederek, Salman Rüşdi olayını örnek verip, daha önce de bu tip olaylar olduğunu anımsattı. Gül, "Bunlar, diplomasiyle çözülecek işlerdir. Müslümanların haklıyken haksız duruma düşmemeleri gerekir. Kontrolden çıkan bu olaylar karşısında (AB, BM, İKÖ) neler yapılabilir, çalışıyoruz, birçok temaslar yaptık" diye konuştu.

MÜSLÜMAN DÜŞMANLIĞI

"Anti-İslam, ne yazık ki bazı ülkelerde anti semitizmin yerini almaya başladı" diyen Gül, tüm bunlara karşı bütün dünyanın dikkatini çektiklerini ifade etti. "Hükümet olarak, ayrılıkçılık, ırkçılık, dinler arasında ayrım gibi tüm konulara karşı, sürekli olarak dikkat çektiklerini'' kaydeden Gül, "Son yıllarda anti-semitizmin yerine bir Müslüman düşmanlığı sanki ikame etmeye başladı, bunun çok tehlikeli olduğunu görüyoruz'' diye konuştu.

Bu arada Bakan Gül, papaz Andrea Santoro'nun öldürülmesinden dolayı İtalya Dışişleri Bakanı Gianfronco Fini'yi arayarak üzüntüsünü dile getirdi. Gül, Fini'ye cinayetin münferit bir olaydan ibaret olduğuna dair kanaatini aktarırken, meslektaşı Fini'nin de olayın ikili ilişkilere gölge düşürmeyeceğini ifade ettiği öğrenildi.

Gerilimi azaltma eylem planı

  • AB-İKÖ platformu: Türkiye, 2004 yılında Kıbrıs krizi nedeniyle toplanamayan AB-İKÖ platformunun yeniden hayata geçirilmesi için harekete geçiyor. Bu çerçevede AB ve İKÖ'nün önde gelen ülkeleriyle temasa geçilecek. Telefon diplomasisi yürütülecek.
  • Ortak Bildiri: Türkiye, konuyu BM-İKÖ-AB-AGİT platformlarında da ele alacak. Medeniyetler Çatışması'nın önlenmesi için zemin yoklamasının ardından ortak bildiri yayınlanması veya özel oturum yapılması ele alınacak.
  • Din adamları buluşsun: Farklı dinlerin temsilcilerinin bir araya gelmesi veya ortak bir bildiri kaleme alması için neler yapılabileceği de masaya yatırıldı. Papaz, rahip ve imamların ortak bir platformda buluşturulması ele alındı.
  • Medeniyetler İttifakı: Türkiye ve İspanya'nın eşbaşkanlığını yaptığı medeniyetler ittifakı çerçevesinde Müslüman ülkelerle Hıristiyanlar arasında ortak zemin oluşturulması da değerlendirildi.

    'Dileriz münferit kalır'

    Bakanlar Kurulu dünyanın gündemine oturan Hazreti Muhammed'i hakaret eden karikatür ve daha sonra gelişen olayları değerlendirdi. Başbakan Erdoğan başkanlığında yapılan ve yaklaşık 8 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısından sonra Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, ifade özgürlüğünün hiçbir zaman hakaret özgürlüğü olmadığını söyledi. Çiçek, "Bir yandan medeniyetler arası ittifak kurulmaya çalışılıyor, biz çatışma kültürünün nelere mal olduğunu biliyoruz. Türkiye çaba sarfederken bunu baltalayan, barış ve huzuru engelleyen ve gelişmeleri tetikleyen anlayış insanlığa fayda getirmez" dedi. Çiçek, önceki gün Trabzon'da kilisesinde görevli bir din görevlisinin öldürülmesini kesinlikle tasvip etmediklerini, bu cinayetin bir mabette ve bir din görevlisine karşı yapılmasını şiddetle kınadıklarını söyledi. Çiçek, "Dilerim bu olayın dış bağlantıyla bir bağlantısı kalmasın ve münferit bir olay olarak kalsın" dedi.


    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  •  ANKET

    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi