T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
A K T Ü E L 7 ŞUBAT 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Bugünkü Yeni Şafak
 
  657'liler Ailesi
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Nar-ı Beyza
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Dünyayı Bush ve Blair'e dar ettik'

Türkiye'nin Irak Savaşı'na girmemesinde payımız büyük diyen BAK yürütme kurulu üyesi Yıldız Önen, uluslararası savaş karşıtı organizasyonlarda Türkiye'yi temsil ediyor.

Sevda
Alkan
Yıldız Önen, 2002 yılında "Savaşa Hayır Platformu" çalışmalarından bu yana Türkiye'deki savaş karşıtlığı hareketin en önemli aktivistlerinden. Haziran 2003 tarihinde oluşturulan Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nun (BAK) yürütme kurulu üyesi olan Yıldız Önen, aynı zamanda Türkiye Sosyal Forumu'nun ve İstanbul Sosyal Forumu'nun da kurucularından biri. Caracas'taki Dünya Sosyal Forumu'ndan yeni dönen Önen, şimdilerde, Irak işgalinin yıldönümü olan 18 Mart'ta beş ayrı ilde yapılacak gösterilerin organizasyonuyla ilgileniyor. Yıldız Önenle savaşı, barışı, Irak ve Güney Amerika'daki solun yükselişini konştuk.

Büyük buluşmalar nasıl organize ediliyor?

Dünya sosyal forumu ilk kez 1999 Kasım'ında Seattle gerçekleşen hareketlerden sonra, bu hareketi inşa edenlerin "Ya biz bu kadar gösteri yapıyoruz, eylem yapıyoruz .Bir araya gelsek de neler yapabileceğimizi tartışsak" ihtiyacı sonucu oluşan bir şey. Yirmi, otuz kişilik bir koordinasyon var. Bu koordinasyon Dünya Sosyal Forumu'nun genel çerçevesini belirlemek üzere senede birkaç kez toplantı yapıyor. Ama bunun dışındaki bütün toplantılar sayısız insan tarafından örgütleniyor. Mesela ben Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu adına oraya gidiyorum.

Peki ya işin finansal yönü?

Dünya sosyal forumu bugüne kadar Porto Alegre'de ve Hindistan"da oldu. Bu sene ise Mali'de başladı, Caracas'da devam etti. İki ay sonra da Pakistan'da olacak. Genellikle toplantının yapıldığı belediyeler ya da devlet başkanları yardım ediyor. Brezilya'da Lula, Caracas'ta Chavez, Hindistan'da ise Hindistan Komünist Partisi çok büyük parasal destek verdi.

BAK 2003 Haziran'da kuruldu. Bugüne kadar neler yapıldı?

Türkiye bence savaş karşıtlığı hareket açısından çok önemli bir figür. Dünya Sosyal Forumu'nda Tarık Ali ve Chavez, hep Türkiye'deki savaşa karşı hareketi selamlayarak konuşmaya başlıyorlar. Çünkü biz esasında dünyada bir zaferi gerçekleştirdik.

Küresel Savaş Karşıtlarının bir lider bulma niyeti var mı?

Bu işin patronu olamaz. Olduğu takdirde başka bir örgütlenme olur. Biz ise herkesin kendini ifade edebildiği ortaklaşa bildiği noktaya kadar hareket edebildiği bir süreç istiyoruz. Bizim hareketle belli bir örgütün olması, belirli bir ilişkin olması gerekmiyor. Dünyadaki küreselleşme karşıtı hareketin başarısı bence bundan geliyor.

Renkli giysileriniz nedeniyle eylem tarzınız eleştiriliyor.

Zamanında 'Gelme Bush' dedik, Bush geldi ama Clinton gibi sokaklarda dolaşamadı. Bush Türkiye'de böyle bir lider olarak tanıtılamadıysa,bu da ancak sokaktaki insanlar sayesinde oldu. İngiltere Başbakanı Blair, İran'a saldırı olursa ben bu saldırıda yer almayacağım diye açıklama yapmak zorunda kaldı. Şimdi Nisan'da İtalya'da seçimler var. Ve İtalya'da şu an Berlusconi karşı yapılan her türlü politik tartışma, Berlusconi'nin savaşın bir parçası olmasına yönelik. Dolayısıyla biz hem Bush, hem Blair açısından hem de Berlusconi açısından dünyayı bayağı zorlaştırdık. Ben eminim ki savaş karşıtlığı hareketi bu kadar büyük olmasaydı İran'a, Suriye'ye saldırı bu kadar fazla gecikmezdi. Gecikmesinin sebebi biziz. Eylem tarzımızı ise, savunmamız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü biz insanlardan savaşa karşı somurtkan olmasını istemiyoruz. Bizim gerçekliğimiz bence harekete sahip çıkanların kendilerini yansıtmaları. Palyaço kıyafeti de giyebilirler, kırmızı tişört de giyebilirler. Ya da sarıklı da gelebilirler. Bunun önemi yok.

Chavez konuşmasına Türkiye ile başladı

Caracasta geçtiğimiz günlerde gerçekleştiren forumda Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez'in Türkiye'yi selamlayarak konuşmasına başladığını söyleyen Yıldız Önen, müttefiki Amerika'ya rağmen Irak Savaşına katılmayan Türkiye'nin savaş karşıtlarının gözünde önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Müslüman derneklerle kolkola yürüyoruz

Önen kendilerine destek veren savaş karşıtlarının kimler olduğu sorusunu ise şöyle yanıtlıyor: "Müslümanlar. Müslüman kesim her zaman bizim etkinliklerimize ciddi şekilde bir katılım oluyor. Mazlum-Der ile bir uluslar arası buluşma gerçekleştireceğiz. Siyasi Parti üyeleri, sendikalar bize başından beri destek verenler. Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'nda en fazla destekleyenler bir de üniversite ve lise öğrencileri. Türkiye"de gösterilerde sokağa çıkmak çok kolay bir adım değil. Gösteri yapmak kanunsuzmuş gibi bir genel anlayış var. Gösteriye katılmak, cop yemek, yıllar boyu sürecek olan bir tutuklama olarak gözükür. insanlar gösterilere katılmaktan korkuyorlar. "Bana bir şey olur mu korkusu vardır" bizim etkinliğimizde yeni gelen insanlara bunu teskin ediyorum".

Geri dön   Yazdır   Yukarı


ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi