T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 3 MAYIS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

'Ege Ports, iptal edilmedi'

Kuşadası Limanı'yla ilgili olarak Aydın 1. İdare Mahkemesi ve Danıştay 6. Dairesi'nin verdiği iptal kararlarının daha önce iptal edilen yönetmelik kapsamındaki idari işlemlerle ilgili olduğu bildirildi. Mahkeme kararının bölgedeki yatırımlar kapsamında bulunan bir alışveriş merkezine ilişkin olduğu belirtildi.

Ege Limanı A.Ş.'nin işletme hakkına sahip olduğu Kuşadası Limanı'yla ilgili olarak Aydın 1. İdare Mahkemesi ve Danıştay 6. Dairesi'nin verdiği iptal kararlarının daha önce iptal edilen yönetmelik kapsamındaki idari işlemlerle ilgili olduğu ve "Ege Ports'a iptal kararı" olarak yansıtılmasının doğru olmadığı bildirildi.

Ege Liman İşletmeleri A.Ş.'den (Ege Ports) yapılan açıklamada, Türkiye'nin ikinci büyük yolcu limanı olan Kuşadası Limanı'nın işletme haklarının Özelleştirme İdaresi'nden 30 yıllık bir süre için alındığı belirtildi. Limanın yılda yaklaşık 350 bin Avrupalı ve Amerikalı turist ağırladığı bildirilen açıklamada, Ege Liman İşletmeleri'nin; Anayasa Mahkemesi'nce de hukuka uygun bulunan Kıyı Kanunu'na tümüyle uyduğu ve yapılan tüm işlemlerde de bu kanuna uygun hareket etiği belirtildi.

Ege Limanı İşletmeleri'nin Kıyı Kanunu'nun uygulanmasına dair yönetmelik çerçevesinde imar planlarının hazırlanmasına yönelik gerekli başvuruları ilgili yerlere yaptığı vurgulanan açıklamada şu bilgiler verildi:

Ege Ports'un limanı devraldıktan sonraki temel hedefi, öncelikle limanı uluslararası standartlara taşıyacak projelere yatırım yapmak olduğu belirtilen açıklamada, bu nedenle, Global Yatırım Holding ve Royal Caribbean Cruises Ltd. (RCCL) ortaklığıyla bugüne kadar 20 milyon dolar yatırım yapıldığı, yatırımlarını ilk adımını oluşturan yeni terminal binasının Türkiye'nin uluslararası havalimanı standartlarında ilk yolcu terminali olma özelliğini taşıdığı ve aynı anda 8 yolcu gemisi barındırdığı bildirildi.

Yapılan yatırımların yolcu trafiğine olumlu yansıdığı ve 2004 yılında 275 bin olan yolcu sayısının 2005 yılında 360 bine çıktığı belirtildi.

Türkiye'ye gelen turist sayısında düşüş yaşanan bu yıl ise yolcu sayısının yüzde 10 artarak 390 bine çıkmasının beklendiği kaydedilen açıklamada, kruvaziyer sektöründeki bu gelişme sevindirici olduğu vurulandı.

KARAR ALIŞVERİŞ MERKEZİYLE İLGİLİ

Mahkeme kararının bölgedeki yatırımlar kapsamında bulunan bir alışveriş merkezine ilişkin olduğu belirtilen açıklamada şu bilgiler verildi:

"Ege Ports "modern ve uluslararası standartlarda liman" projesi kapsamında bölgeye 4611 metrekareye kurulu olan bir eğlence ve alışveriş merkezi inşa etmiştir. Dünyaca ünlü giyim ve spor markaları ile eğlence merkezlerinin (cafeler, restoranlar) de arasında bulunduğu 43 dükkandan oluşan bu kompleks; bölgeye 12 ay hareketlilik getirecek; hem yerli hem de yabancı turistin beklentilerini karşılayacak şekilde yapılmıştır. Tüm yıl boyunca açık kalacak olan alışveriş merkeziyle Kuşadası'nda yaklaşık 250 aileye iş olanağı sağlanmaktadır. Altını çizerek belirtmek isteriz ki alışveriş merkezinin liman gelirlerine katkısı yüzde 10, Ege Ports'un çoğunluk hissedarı Global Yatırım Holding A.Ş.' nin gelirlerine oranı ise tamamen göz ardı edilebilir boyutta, yüzde 1' in altında bir düzeydedir. Limanın içindeki alışveriş merkezi ticari bir kaygının da ötesinde, Kuşadası Limanı'nı dünya çapında bir liman haline getirmek kamusal sorumluluğumuz gereğidir."

EFE PORTS KUTMAN-OFER ORTAKLIĞI OLARAK

Ege Liman İşletmeleri A.Ş.'nin Mehmet Kutman–Ofer ortaklığı olarak tanımlanmasının da yanlış olduğu belirtilen açıklamada, Ege Ports'un yüzde 27.5 ile ortağı olan RCCL, Royal Caribbean International ve Celebrity Cruise markalarının 29 modern gemisi, işlettiği ya da yatırım yaptığı 10 kruvaziyer limanı ve yıllık 60 bin 590 yolcu kapasitesiyle dünyanın ikinci büyük kruvaziyer operatörü olduğuna dikkat çekildi.

Ayrıca 9 milyar 400 milyon dolar piyasa değeriyle RCCL'in 1993'den bu yana New York borsasına kote olduğu ve geniş bir yatırımcı kitlesi bulunduğu belirtildi.

Ege Ports'un yüzde 65'ine sahip olan Global Yatırım Holding ise enerji, altyapı ve faaliyet alanlarında yatırım yapan yüzde 99'u halka açık bir şirket olduğu ve net aktif değerinin 246 milyon dolar düzeyinde bulunduğu bildirildi.

  • ANKARA (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi