T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 3 MAYIS 2006 ÇARŞAMBA
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye 98. olabildi

Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlanırken, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nce yayınlanan 2005 Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 167 ülke arasında ve Uganda ve Liberya gibi ülkelerin de gerisinde kalarak ancak 98. olabildi. Ancak, önceki yıla göre, Türkiye, 15 basamak yükseldi.

AB yolunda gerçekleştirilen reformlara karşın Türkiye basın özgürlüğü açısından yine kötü not aldı. Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlanırken, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nce yayınlanan 2005 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, Uganda ve Liberya gibi ülkelerin de gerisinde kalarak 98'nci oldu. Karikatür krizi yaşandığı Danimarka ise, "dünyanın en özgür ülkesi" ilan edildi.

Merkezi Paris'te olan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü, 2005 yılını gazeteciler açısından "Son on yılın en tehlikeli yılı" diye nitelendirirken 2005 yılında 63 gazetecinin öldüğüne dikkat çekti.

Ölen gazetecilerin 24'ünün Irak'ta hayatını kaybettiğini belirten örgütün yayınladığı 2005 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde ise Danimarka'yı, "dünyanın en özgür ülkesi" ilan edildi. Türkiye ise, 167 ülke arasında ancak 98. olabildi.

Danimarka ile birlikte Finlandiya, İzlanda, İrlanda ve Hollanda da, dünyanın en özgür beş ülkesi arasında yer aldı. 98'nci olan Türkiye de, Benin, Namibya, Makedonya, Uganda ve Liberya gibi ülkelerin gerisinde kaldı. Buna karşın, Türkiye'nin önceki yıla göre, ilerleme kaydettiğine ve 15 basamak yükseldiğine işaret edildi.

ABD 20 BASAMAK DÜŞTÜ

Güney Kore, Eritre, Türkmenistan ve İran'ın "en kötüler" ilan edildiği sıralamada Irak, 157'nci, Çin ise, 159'uncu oldu. Irak'ta durumun daha kötüleştiğine dikkat çekildi. Bu arada, demokrasiyi Ortadoğu'ya yayma iddiasındaki ABD ise, ancak 44'ncü olabildi.

ABD'nin önceki yıl sıralamasına göre 20 basamak birden düşmesinde, New York Times muhabiri Judith Miller'in cezaevine konulması ve haber kaynaklarını gizleme hakkını zedeleyen girişimlerin büyük etkisinin olduğu belirtildi.

FRANSA DA GERİLEDİ

Bu arada, hepsi Avrupalı olan en özgür 10 ülke arasında AB'nin yeni üyelerinden Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya'nın girmesi de dikkat çekti. Fransa ise, medya bürolarının aranması, gazetecilerin sorguya çekilmesi nedeniyle 30'uncu sıraya düştüğüne işaret edildi.

AB ülkelerinden Yunanistan, 18'inci sırada yer alırken Kıbrıs Rum Kesimi de 25'inci oldu. Endekste "Kıbrıs (Kuzey)" olarak geçen KKTC ise, 53'üncü sırada bulunuyor.

Öte yandan basın özgürlüğü açısından en iyi performansı gösteren Avrupa dışındaki ülkeler, 12'inci sırayı paylaşan Yeni Zelanda ile Trinidad ve Tobago oldu.

Dikkat çekilen diğer bir unsuru da, Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin giderek daha iyi performanslar göstermeleri oluşturdu. Nitekim, Afrika ülkelerinden Benin ve Namibya 25'inci sırayı paylaşırken Orta Amerika ülkesi El Salvador, 28'inci olmayı başardı.

  • PARİS (ANKA)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi