Derviş'in sözleri tartışma başlattı
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş'in, Türkiye'de hükümet ve reel sektör arasında sıkıntıya yol açan kur politikasına yönelik açıklamaları ekonomi çevrelerinde tartışmaya yol açtı. Derviş'in, YTL'nin aşırı değerli olduğu ve müdahale edilmesi gerektiğine ilişkin açıklamaları bazı ekonomi çevrelerince yerinde bir tespit olarak nitelendirilirken, bazı çevreler Derviş'in açıklamasının zamansız olduğunu söyledi.
ZAFER ÇAĞLAYAN
Zorla döviz bozdurulmamalı
ASO Başkanı Zafer Çağlayan, dolar kurunun yükseltilmesi için yeni bir öneriyi tartışmaya açtı. Türkiye'de 100 bin doların üzerinde ihracat yapan ihracatçının Döviz Alım Belgesi (DAP) zorunluluğu bulunduğunu belirten Çağlayan, "Yani ihracatçının o DAP belgesini getirip ibraz ederek dövizini Türkiye'ye getirip bozdurması gerekiyor. Bu mecburiyetten dolayı bu uygulamaya 'zorla' döviz bozdurma diyorum. 73 milyar dolar ihracat yapan bir ülkede 'zorla' döviz bozdurmanın kaldırılması lazım" dedi.
SİNAN AYGÜN
Kademeli devalüasyon şart
Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün YTL'nin aşırı değerli olması nedeniyle ihracat yapılamadığı, ithalatın ise daha cazip hale geldiğini söyledi. Derviş'in kriz tehlikesi bulunmadığı görüşüne katılmadığını belirten Aygün, şu anda kriz yaşanmamasının nedeninin sıcak paradan kaynaklandığını, 60 milyar dolar sıcak para olduğunu iddia etti. Yüzde 40-60'lık bir devalüasyonun krize neden olacağını söyleyen Aygün, devalüasyonun kademeli gerçekleştirilmesi gerektiğini öne sürdü.
BÜLENT AKGERMAN
Zamanlaması
çok yanlış oldu
Sektörel Dernekler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Akgerman, "Derviş'in zamanlaması yanlış, beklemediğimiz bir açıklamaydı" dedi. Arçelik Genel Müdürü Aka Gündüz Özdemir ise "Bizce hiçbir şekilde kura müdahale doğru değil. Israrla fiyatın serbest piyasada oluşmasından yanayız. En önemli hadise, Türkiye'de özel sektörün gelişmesini sağlamak, uluslararası pazarda ait olduğu yeri alma noktasında bir seleksiyona girecek
oluşudur" şeklinde konuştu.
|