T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
S O N   D A K İ K A 20 HAZİRAN 2006 SALI
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv
  Favorilere Ekle
  Giriş sayfası yap

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Seçim barajı AİHM'de

Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Tahir Elçi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Türkiye'de seçim barajının kaldırılması için yapılan başvuruyla ilgili olarak 9 Mayısta kabul edilebilirlik kararı verdiğini söyledi.

Elçi, AİHM'nin 2002 seçimlerinde DEHAP Şırnak listesinden aday olan Mehmet Yumak ve Resul Sadak'ın, barajın kaldırılması için 2003'te yaptığı başvuruyu değerlendirdiğini ve Türkiye'nin yargılanmasına karar verdiğini belirtti.

Yunak ve Sadak'ın avukatı Elçi, yaptıkları başvuruyla ilgili 5 Eylülde başlayacak duruşmada, Türkiye'nin aleyhine bir karar çıkması halinde, seçim sisteminin değişmesi gerekeceğini savundu.

Yunak ve Sadak'ın, Şırnak'ta DEHAP listesinden girdikleri 3 Kasım 2002 seçimlerinde yüzde 46 oy almalarına rağmen, yüzde 10 ülke barajı nedeniyle seçilemediğini ifade eden Elçi, şöyle dedi:

"Bunun üzerine Yunak ve Sadak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ek-1 protokolü uyarınca, seçim haklarının ihlal edildiği iddiasıyla Mart 2003'te AİHM'e başvurdu. Benzer başvurulara dava açmaya gerek görmeyen AİHM, bu kez müracaatı öncelikli dava olarak gündemine aldı. Başvuruyu değerlendiren mahkeme, bizden ve hükümetten aldığı savunmanın ardından oybirliğiyle Türkiye'nin yargılanmasına karar verdi. 9 Mayısta mahkeme başvurumuzla ilgili kabul edilebilirlik kararı verdi. Bu kabul edilebilirlik kararıyla ilgili 5 Eylül 2006'da adliye sarayında sözlü duruşma yapmaya karar verdi."

2939 Sayılı Milletvekili Seçimi Yasasındaki yüzde 10'luk ülke barajının Türkiye'de ciddi bir adaletsizliğe sebep olduğunu, vatandaşların büyük bölümünün iradelerinin meclise yansımadığını ileri süren Elçi, "Şimdi şikayetlerimizi AİHS ek-1 protokolünün 3. maddesinde düzenlenen serbest seçim hakkına aykırılık maddesine dayandırıyoruz. Bize göre bu madde yüzde 10'luk ülke barajı nedeniyle ihlal edilmiştir" dedi.

Seçim barajıyla ilgili ilk kez bir davaya bakan mahkemenin, Türkiye'nin aleyhine karar vermesi halinde, seçim sisteminin değişmesinin gündeme gelebileceğini öne süren Elçi, şöyle devam etti:

"5 Eylülde Strasbourg'daki AİHM'nin ikinci dairesinde görülecek davanın ardından mahkeme nihai kararını açıkladığında ve bizi haklı bulduğunda, Türkiye'de bu uygulama nedeniyle AİHS ek-1 protokolün 3. maddesinin ihlal edildiğine karar verdiğinde, şüphesiz sözleşmenin yargısal organı olan AİHM'in kararlarının uygulanmasının zorunlu olması ilkesi karşısında, Türkiye'de milletvekili yasasının değişmesi gerekiyor. Yüzde 10 ülke barajına son verilmesi gerekiyor. Yüzde 10 veya seçim barajıyla ilgili bir dava yok. Ancak seçim sistemiyle ilgili bazı emsal davalar var. Bu Türkiye'den ilk örnek. Bu açıdan AİHM ilk kez ciddi bir yorum yapacak. Seçim sisteminde düzenleme yapılmasının ne derece ulusal makamların yetkisinde olduğunu, mahkemenin nereye kadar yorum yapabileceği konusunda bir ilk içtihat olacak. AİHM bu davada yeni bir fikir yürütecek."

  • DİYARBAKIR (A.A)

    Geri dön   Yazdır   Yukarı


  • ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi