T Ü R K İ Y E ' N İ N    B İ R İ K İ M İ
T E K N O L O J İ K 19 HAZİRAN 2006 PAZARTESİ
  Ana Sayfa
  Gündem
  Politika
  Ekonomi
  Dünya
  Aktüel
  Spor
  Yazarlar
  Televizyon
  Sağlık
  Yurt Haberler
  Son Dakika
 
 
 
  657'liler Ailesi
  Ankara'da Şafak
  Bilişim
  Çalışanın Sesi
  Diziler
  Düşünce Gündemi
  İzdüşüm
  Kültür-Sanat
  Okur Sözcüsü
  Röportaj
  Sinema
  Yemek
  Zamanda Yolculuk
 
  Bize Yazın
  Abone Formu
  Temsilcilikler
  Reklam
  Künye
 
  Arşiv

  Yeni Şafak'ta Ara
 

Melih Bayram DEDE


www.melihbayramdede.com

Eğitimliler korsana daha yatkın

BSA'nın yaptırdığı son araştırmaya göre, eğitim ve gelir seviyesi en yüksek insanlar arasında bile korsan yazılım çok yaygın. Araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuç ise, eğitim seviyesi arttıkça korsan yazılım kullanımının artıyor olması.

İşte korsanda başı çeken ülkeler
Tüm dünyada yürütülen IDC araştırmasından alınan verilere gore, korsan yazılım oranında Çin ve Rusya yüzde 4, Ukrayna yüzde 6 ve Fas yüzde 4 gerilerken, korsan yazılım kullanımında en yüksek orana sahip ülkeler yüzde 90 ile Vietnam ve Zimbabwe, yüzde 87 ile Endonezya, yüzde 86 ile Çin ve Pakistan olarak belirlendi. Düşük korsan yazılım oranına sahip ülkeler arasında ise yüzde 21 ile Amerika Birleşik Devletleri, yüzde 23 ile Yeni Zelanda, yüzde 26 ile Avusturya ve yüzde 26 ile Finlandiya ilk sıralarda yer aldı.

Uluslar arası araştırma kuruluşu International Data Corporation (IDC), korsan yazılımla mücadele eden BSA (Business Software Alliance) olarak adlandırılan İş Yazılımcıları Birliği için gerçekleştirdiği son 'korsan yazılım' raporunu açıkladı. Kıta ve ülkelere göre korsan yazılım kullanım oranlarını gösteren araştırma verilerine göre dünyada ortalama yazılım oranı bir önceki yıla göre değişmezken, korsan yazılım kullanımı nedeniyle dünya üzerindeki toplam kayıp 1.6 milyar dolarlık artışla 34 milyar dolara yükseldi. Araştırmaya göre bu yıl korsan yazılım kullanım oranı 97 ülkenin yarısından fazlasında düşüş yaşarken sadece 20 ülkede yükseliş gösterdi. Bu oran korsan yazılım konusunda en düşük yüzdeye sahip; Amerika, Batı Avrupa, Japonya ve bazı Asya ülkeleri gibi gelişmiş toplumlarda ise değişmedi.

'TOPLAMA' KORSANI ARTIRIYOR

Dünya'da korsan yazılımın artmasının sebeplerinin başında yeni satılan bilgisayarlara yapılan yasadışı yüklemeler geliyor. Halk arasında "toplama" olarak adlandırılan (no name) bilgisayar satıcılarının, pek çok yazılımı bu bilgisayarlara korsan olarak yüklediği bilinenler arasında.

Geçen yıl BSA Türkiye için SPSS Türkiye tarafından gerçekleştirilen araştırma verilerinden çıkan en önemli sonuç ise eğitim ve gelir seviyesi en yüksek insanların arasında bile korsan ürün kullanmanın hırsızlık yapmaktan farksız olduğunu bilmeyenlerin bulunduğu. Yine eğitim seviyesi arttıkça orjinal olmayan ürün kullanımının artıyor olması da şaşırtıcı bir başka veri.

TÜRKİYE'DE KORSAN AZALIYOR

IDC verilerine gore Türkiye'de korsan yazılım oranı bir önceki yıla göre 1 puan gerileyerek yüzde 65 düzeyinde gerçekleşti. Ancak, ekonomik kayıp bir önceki yıl 182 milyon dolarken, bu yıl artan bilgisayar sayısı ve yazılım ihtiyaçları sebebiyle yüzde 47 artarak 268 milyon dolarlık seviyeye ulaştı. Türkiye'de korsan yazılım kullanımıyla görülen mali kaybın bir yıl içinde ciddi boyutlara ulaştığına dikkat çeken BSA Türkiye Genel Koordinatörü Tolunay Tomruk, korsan yazılıma karşın etkin mücadele için herkesle işbirliği yapmaya hazır olduklarını söylüyor.


Sporun internet 'Oscar'ları

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, sporla ilgili tüm kurum ve kuruluşların sahip oldukları web siteleri aracılığıyla sundukları hizmetlerin daha verimli olmasına katkıda bulunmak ve sporda iletişimi kuvvetlendirmek amacıyla '2006 GSGM WebCup Yarışması' düzenliyor. Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne bağlı ve özerk spor federasyonlarla birlikte, toplam 55 spor federasyonun katılımlıyla gerçekleşecek olan yarışmada, spor federasyonları arasından, en iyi web sitesine sahip olan federasyon, Türkiye'nin bilişim, medya ve spor dünyasının önde gelen isimlerinden oluşan jüri tarafından belirlenecek.
http://www.gsgmwebcup.gov.tr


Yeni Şafak PressDisplay'de

Uzun süredir çalışmalarını sürdürdüğümüz Yeni Şafak'ın NewspaperDirect sistemige geçişi nihayet tamamlandı. Yeni Şafak artık anlaşmalı baskı merkezleri, havaalanları, oteller, seyahat gemilerindeki özel baskı makinalarından anında bastırılıp satın alınabiliyor.

Dilerseniz gazetenizi PressDisplay.com üzerinden birebir gazete tasarımıyla da okuyabiliyor, sayfaları bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz. Halen Newspaper Direct'e dünyanın 57 ülkesinden 35 farklı dilde 320 gazete, gazetelerin internet üzerinden okunabildiği PressDisplay.com'a ise 60 ülkeden 300 gazete üye. Gazetenize ulaşmak için sitede, "Select Newspaper" bölümünden Türkiye'yi seçmeniz yeterli.
http://www.pressdisplay.com


Babalar çocuklarını asla bırakamaz

Microsoft CEO'su Steve Ballmer ve Başyazılımcı Bill Gates.
Yıllar önce "Michael Dell'lendi, koltuğu bırakıyor" diye yazdığımı hatırlıyorum, dünyanın en çok satan bilgisayar markası Dell'in kurucusu Michael Dell için. O dönem, Bay Dell, şirketteki faal görevlerini bırakacağını ve yerini profesyonel yöneticilere bırakacağını açıklamıştı. Aradan yıllar geçti, ne Michael Dell'i bırakabildi ne de Dell Michael'i.

Şirketler her ne kadar görevlerini profesyonel yöneticilere devretmiş gözükse de, işleri boşveremezler. Bu nedenle son günlerin "Bill Gates, Microsoft'u bırakıyor, artık kendini hayır işlerine adayacak" şeklindeki haberini böyle okumak lâzım. Microsoft, kararlarını Gates'siz alamaz, daha da ileri gidip söyleyelim; babalar çocuklarını asla bırakamaz!

Gelen haberlere göre, Gates, görevlerinin bir bölümünü Lotus Notes yazılımının tasarımcısı Ray Ozzie'ye devredecek ya da diğer komitelere dağıtacak. Ozzie, Gates'in Başyazılımcı ünvanını da 2008'de devralacak ancak Gates'le birlikte yazılım mimarisiyle ilgili olarak çalışmaya devam edecek.


Microsoft da 'iPod'u öldürmeye aday

Rakip firmaların geliştirdiği ürünlere batıda 'katil' nitelemesi yapılıyor. Geçen hafta BlackBerry adlı iletişim cihazına rakip olarak Motorola'nın geliştirdiği 'Moto Q'nun "BlackBerry katili" olarak anıldığını belirtmiştik. Bu hafta ise, Microsoft'un Apple şirketinin güçlü bir markası olan iPod adlı müzik ve video çalıcısına rakip olarak geliştireceği cihaz için 'iPod katili' nitelemesi yapıyor. XBox adlı oyun konsolu zaten ile eğlence araçları pazarında olan Microsoft, henüz adını bilmediğimiz 'iPod katili' için 4 büyük kayıt şirketiyle lisans görüşmelerini sürdürüyor.


Hayata odaklanmış kameralar

Microsoft, LifeCam markasıyla web kamerası üretimine başladı. İlk ürünler de LifeCam VX-6000 ve LifeCam VX-3000 modeli olarak piyasaya çıktı. Windows Live Messenger ile uyumlu olarak şekilde geliştirilen LifeCam ürünleri, çok sayıda gelişmiş özellik sunuyor: 1,3 megapiksel yüksek çözünürlüklü hareketli görüntü ve 3X sayısal yakınlaştırma özelliğine sahip kameranın 71 derecelik geniş açılı merceği, üç kişiyi içine alabilen bir görüşme alanı sağlıyor. Microsoft LifeCam VX-3000 ile yüksek kaliteli 640x480 piksellik hareketli görüntü elde ediliyor. Kullanıcılar ayrıca, artık LifeCam penceresindeki tek bir tıklamayla, yüksek çözünürlüklü (HD) LifeCam resimlerini doğrudan Windows Live Space günlüğüne atabiliyor.


ICQ nostaljisi MyNet'le geri dönüyor

Bir zamanların en çok kullanılan anında mesajlaşma yazılımı ICQ, "MyNet ICQ" olarak Türkiye'li internet kullanıcılarının karşısına çıktı. İlk 4 günde 104.460 kişi tarafından indirilen Mynet ICQ, Türkiye'li internet kullanıcıları için özle olarak tasarlandı. Yerini Microsoft Messenger'a bırakan ve birincilik tahtından olan ICQ bakalım bu hamleyle Türkiye'de silkinip kendine gelebilecek mi?
http://icq.mynet.com


Google'dan devlete özel arama

Dünyanın bir numaralı arama motoru kabul edilen Google, Amerikan devlet sitelerinde arama yapabilen yeni bir servisi devreye soktu. Devlete özel Google sayfasında Beyaz Saray'dan haberler, Washington, DC'de hava durumu, en çok okunan devlet haberleri listesi, Amerikan savunma ve güvenlik haberleri ve gazete başlıkları gibi bölümler var.
http://usgov.google.com


109 YTL cep telefonu

Motorola ve Turkcell'in ortak kampanyası ile Motorola C113a telefonlar şimdi TurkcellExtra ve Abone Merkezlerinde Turkcell'den 100 kontör ya da 30 dakika konuşma süresi hediyesiyle birlikte 109 YTL' ye satışa sunuluyor. Motorola C113a, 700 dakikaya kadar konuşma süresi ve 450 saate kadar bekleme süresine sahip. C113a'da hayatı kolaylaştırıcı alarm, hesap makinesi, kronometre, para birim dönüştürücü gibi ekstra özellikler de bulunuyor.

  DİĞER YAZILAR
  • Amerika sokaklarında dolaşmaya ne dersiniz?
  • Origami ile kıyaslanmaz bile
  • Bilişim çağı doktorları
  • Devler Ligi'nde ağız dalaşı
  • Sen çekil, ben arayacağım!
  • Google'a karşı Eurogoogle
  • McNamara'dan Gates'e 'stratejik bombalama'
  • Kaç inç alırsınız?
  • 'Hacker'lar bombacılar kadar zarar veriyor!
  • İstanbul, yazılım başkenti
  • Microsoft yaşlanıyor mu ne?
  • Kobiler bilişimle tanıştı
  • Yazılım yüklemek 'out', 'net'ten kullanmak 'in'
  • Şimdi trend 'ultramobilite'
  • AB, Microsoft'u neden 'seviyor'
  • Sansüre karşı 'duygusal' tepki
  • Cep telefonunda TV dönemi
  • Satmak istediğin şey, bizde bedava
  • Dizüstünüz çalındığında 'Ben buradayım' diyebiliyor mu?
  • Hackerler artık para için kırıyor
  • Elmayı yemek herkese nasip olacak mı?
  • Tek rakibim Türk Hava Yolları
  • Neler oldu, neler olacak?
  • Küresel fenomen 'Blog'
  • Messenger'a sor, söylesin!
  • 'Chat'in ustasıyım, internetin hastasıyım!
  • Gazze'de klavye sesleri
  • Linux'u silen, sadece Microsoft Türkiye değil
  • Bilişimciden bilgisayarlı eğitime destek gelmedi
  • Tarlaya ektim soğan!
  • Şirketlerin iki belâsı: 'Hacker'lar ve virüsler
  • Az gelişmiş ülkeler için az gelişmiş bilgisayarlar
  • Kimse inanmamıştı
  • 'Cep'imin yakıtı bitiyor seni daha sonra ararım!
  • En iyi kim çalar?
  • İnternet telefonunda kıyasıya rekabet
  • Telefonda internet çağı
  • Kitapların internetten halka açılması askıda
  • ABD'de okullar Linux'a dönüyor
  • Gündem: 'Devlet gözetimi'
  • Kütüphanecilik Google ile yeniden tanımlanıyor
  • Dünya elinizin altında
  • Sana dün Google'dan baktım aziz İstanbul!
  • Bilgisayarda işlemci savaşı
  • Microsoft, tepeden tırnağa RSS
  • Alan adında üç ayrı sistem
  • Türk kullanıcı MSN'yi 'not ediyor'
  • Hiç sizin için kitap basıldı mı?
  • Oyunda kıyasıya rekabet
  • AB'nin en az bilişeni Yunanlılar
  • İnternet antene çıkıyor
  • Çift beyinli bilgisayar dönemi
  • 'İnternet haberciliği' henüz emekleme safhasında
  • Microsoft: Windows 2003, Linux'tan daha güvenli
  • Lâf değil icraat yapıyorlar
  • Bilişim sektörüne yanıltıcı reklâm bombası düştü
  • Merkez Bankası'ndan Oktay Bey şifrenize talip
  • TÜBİTAK'a "CD'den çalışan yazılım"la övünmek...
  • Linux, son kullanıcı için hâlâ hazır değil
  • Klavye standardımızı sermaye mi belirliyor?
  • Sanal alışverişi kim sabote ediyor
  • Microsoft'a teslim olmadık
  • Geri dön   Mesaj gönder   Yazdır   Yukarı


    ALPORT Trabzon Liman İşletmeciliği

    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Aktüel | Spor | Yazarlar
    Televizyon | Sağlık | Bilişim | Diziler | Künye | Arşiv | Bize Yazın
    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © Yeni Şafak
    Tasarım ve içerik yönetimi: Yeni Şafak İnternet Servisi