Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
ÖMER ÇAKKAL
Videoda çarşı pazar İstanbul tanıtılıyor Kişisel Sergi ise Palazzo Cavalli Franchetti Binası'nın girişinin kumaş eserle giydirilmesi ile oluşturuldu. Ziyaretçiler bahçedeki deri bezemeli, kumaş giydirilmiş cami girişini anımsatan giriş kapısından içeri giriyorlar. İlk salonda kırmızı odada duvarlar, serginin ana maddesi olan tuval eserlerle kaplanarak klasik Osmanlı sanatına öykünen örnekler sergileniyor. Geniş ekrandaki video gösteriminde ise Topkapı Sarayı, Yeni Cami, Sultanahmet ve Mısır Çarşısı ile Venedik'in kanalları, sokak ve meydanları yer alıyor. Tuval kabartmaların devam ettiği ikinci salonda beyaz odada ise Antik Kostantiniye, Yeni İstanbul, Haliç ve Venedik suları yer alıyor. Kişisel Sergi ile birlikte Venedik Bienali'nin sona ereceği 31 Temmuz'a kadar izlenebilecek Cephe Giydirme Projesi ise bir ilke imza atıyor. Venedik'te Türkiye'yi temsil eden Fondeco dei Turchi binasının cephesinde; Venedik ve Sanat Bienali'nin tarihinde ilk kez, bir sanatçı enstalasyon gerçekleştiriyor. 1631-1838 yılları arasında resmi Türk Evi olarak hizmet veren bir konut, 'Sultans in Venice' enstalasyonu ile çağdaş sanat sergisine ev sahipliği yaparken İsmail Acar bir Türk olarak sultanlarını kendi konutlarının penceresinden Grand Canal'a bakmaları için yüzyıllar sonra Venedik'e götürüyor. Venedik'te üç sanatçı daha Bu yıl 51. kez düzenlenen Uluslararası Venedik Bienali'nde Türkiye'yi üç sanatçı temsil ediyor. Beral Madra'nın küratörlüğünde Hüseyin Çağlayan'ın Olmayan Varolma adlı video çalışması ile Roza Martinez'in küratörlüğünde Semiha Berksoy, Bülent Şangar ikilisinin eserleri bienalde sergileniyor. 82 ülkenin katılımıyla gerçekleşirilen ve 6 Kasım'a kadar açık kalacak olan Venedik Bienali, her yıl ortalama 300 bin kişiyle buluşuyor.
'Tartışma yersiz zamanı kasıtlı' İsmail Acar, çalışmasının Venedik'te sergilendiği şu günlerde gazetelerde hakkında çıkan haberlere tepkili. Kendisine ulaştığımız genç sanatçı, haberlere konu olan resmi 2003'te değil, öğrencilik döneminde 1993'te yaptığını, resme tarih ve kopyalama bilgilerini yazdığını söylüyor. Acar şöyle konuşuyor: "Genç ressamların ustaların tablolarını kopyalamaları bir çalışma disiplini. Öğrenciyken ben de Andrew Wyeth'in tablosunu yaptım. Sadece resim öğrencileri değil, büyük ressamlar da kopya tablolar yaparlar. Bugün Topkapı Sarayı'ndaki Fatih Sultan Mehmet resmi Bellini'nin yaptığı orijinal resim değil, bir diğer ünlü sanatçı Zonaro'nun ondan yaptığı kopyadır, eserin orijinali İngiltere'dedir." "İddiaların kaynağı yok"
"Diğer bir konu, Wyeth'in resminde karyola başının olması, benim tablomda olmaması. Bu çok olağan. Zonaro'nun tablosu da Bellini'nin tablosundan farklılık gösterir. Sonra resmin satış sürecinden de haberdar değilim. Bir kaynağa dayandırılmayan böyle iddiaların Venedik Bianali sırasında ortaya çıkarılması çok kasıtlı. Genç Sanat dergisi, sanatçılar üzerine uzun süredir ortaya belge koymadan dedikodu haberler yapıyor. Müzayedeye resmi ben vermedim. Zaten hiçbir müzayedeye resim vermem. Onu satın alanlar verirler. Ben bu resmi sattığımı da hatırlamıyorum. Birine hediye etmiştim."
|
|
|