Bugünkü Yeni Şafak |
|
|
İHKİB Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Avrupa Birliği'nin, Çin'in AB'ye yaptığı ihracatı dört yıl süreyle 10 kategoride sınırladığını, sektörün 2005 sendromunu iradeyle aştığını söyledi.
EKONOMİ SERVİSİ
Orakçıoğlu, Dış Ticaret Kompleksi'nde düzenlediği sohbet toplantısında, Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. Avrupa Birliği'nin, Çin'in AB'ye yaptığı ihracatı 4 yıl süreyle 10 kategoride sınırlamasına değinen Orakçıoğlu, sektörün 2005 sendromunu, ortaya koyulan iradeyle aştığını bildirdi. Moda ve otomotiv lokomotif sektörler Akdeniz bandındaki ülkelerde moda ve otomotiv sektörünün lokomotif sektörler olarak öne çıktığını ve Türkiye'nin motorunun da bu iki sektör olacağını anlatan Orakçıoğlu, 20 yıl önceki durumda olmayan, kaliteli, trend ürünlerle pazarda söz sahibi olan Türk hazır giyim sektörünün yılın ilk 5 ayındaki ihracatının yüzde 11 oranında arttığını belirterek, artışın miktar bazında değil, fiyat olarak gerçekleştiğini kaydetti. 40'a yakın Türk markasının Avrupa pazarlarında kulvara girmiş durumda olduğuna, bu markaların her birinin 25-30 satış noktasıyla faaliyet gösterdiğine dikkati çeken İHKİB Başkanı Orakçıoğlu, "Önümüzdeki dönemlerde çok enteresan işbirliği ve ortaklıklar duyacağız" dedi. İHKİB için 40 gazeteci geldi İHKİB Genç Moda Tasarımcıları Yarışması'nı izlemek üzere, moda basınının karar vericisi konumunda olan 40 yabancı gazetecinin Türkiye'ye geldiğini belirten Orakçıoğlu, Icon isimli 350 sayfalık derginin, bu sayısında, 40 sayfasını Türkiye ve İstanbul'a ayıracağını söyledi. Orakçıoğlu, "Türk markalarının lisans ve bayiliğini alabilmek için firmalar kendi aralarında kavga ediyorlar. Bu çok önemli bir gelişme... En az 5-10 markanın bu süreci yaşadığını biliyorum. Bu süreç bir kaç yıl sonra kendini daha da hissettirecek" diye konuştu.
Düzce varken kimse Şırnak'a gidiyor mu? Süleyman Orakçıoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sebze meyve ihracatında yaşanan sorunla ilgili Rusya Devlet Başkanı Putin'i arayacağına ilişkin haberleri hatırlatarak, "200-300 milyon dolarlık sebze meyve ihracatındaki sorun için... Bu sektöre de o hassasiyetle yaklaşılması bizim de hakkımız, bu sektörün hakkı. Bu sektörün geleceğinden inanılmaz şekilde umutluyuz. Sektör 2005 sendromunu, ortaya koyduğu dirençle aşmıştır" dedi.
49 ilde uygulanan teşvik sisteminin de daha önce uygulanan olağanüstü hal kapsamındaki 14 ilde sınırlı tutulmasının daha anlamlı olacağını, uygulamanın bu haliyle amaca hizmet etmeyeceğini savunan Orakçıoğlu, "Düzce varken kimse Şırnak'a gidiyor mu? Uşak varken Hakkari'ye gidiyor mu? 14 ille sınırlı olsaydı gönülden desteklememiz söz konusu olurdu ama şimdi o kadar farklı detaylar var ki..." diye konuştu.
|
|